Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mérsékelnék az életfogytiglanit

2004.07.13. 07:37
Egy ügyvédjelölt szerint az ember alapvető alkotmányos jogát korlátozza az a törvény, mely alapján kiszabható életfogytiglani szabadságvesztés. Az ügyvédjelölt enyhítésért beadványt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, de az alkotmányjogász szerint ez még nem időszerű.
A tényleges életfogytiglani szabadságvesztés eltörlése érdekében nyújtott be az Alkotmánybírósághoz indítványt Juhász Zoltán Tamás ügyvédjelölt, mert szerinte a törvény az ember alapvető alkotmányos jogát korlátozza - írja a Magyar Nemzet.

Juhász Zoltán Tamás álláspontja szerint az arányos, céljának megfelelő büntetést a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének kizárása nélkül is ki lehet szabni.

Kolláth György alkotmányjogász úgy véli, nem időszerű a beadvány, hiszen a társadalom még csak most "emészti meg" a halálbüntetés eltörlését, és igazságérzete nem viselné el az újabb enyhítést.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az iratot lajstromba vették, s kijelölték az ügy előadóját, de döntésről még korai beszélni. Hasonló beadvány még nem érkezett az ügyben.

Lassú halálként emlegetik az elítéltek a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést. A legsúlyosabb büntetéssel sújtott nyolc rabot a szegedi Csillag Börtönben őrzik. Közülük heten jogerősen ülnek, a balástyai rémként elhíresült Szabó Zoltánra pedig még csak első fokon mondta ki a bíróság: soha nem szabadulhat fogságából.