Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Elfogatóparancs a Fidesz volt gazdasági tanácsadója ellen

A Pest Megyei Bíróság elfogatóparancsot adott ki Varga Tamás, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadója ellen. Vargát, aki már korábban reflektorfénybe került állítólagos jogtalan áfa-visszaigénylések miatt, luxusautók csempészésével vádolja a Budaörsi Városi Ügyészség.
Elfogatóparancsot adtak ki Varga Tamás, a FIDESZ egykori gazdasági tanácsadója ellen, ugyanis az ellene folyó büntetőperben sorozatosan nem jelent meg a bíróság előtt. Vargát és hat társát luxusautók csempészésével vádolja a Budaörsi Városi Ügyészség.

Roszik Erzsébet, a Pest Megyei Bíróság elnöke lapunknak elmondta, hogy Varga a Lux-Trading Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. igazgatójaként több országból, többek közt Angliából csempészett be Rolls-Royce és más típusú luxusautókat. Hegedűs András, a Budaörsi Városi Ügyészség vezetője kérdésünkre azt is elmondta, hogy a cég 1993-tól használta ki a hazatelepülő külföldi állampolgárok vámmentességét, és hozzávetőleg 71 millió forinttal károsította meg az államot. A Fejér Megyei Bíróságon Vargát egy másik ügyben elsőfokon két év hat hónapra ítélte, de a másodfokú tárgyalást eltűnése miatt nem tudják megtartani.

A Fidesz volt gazdasági tanácsadója nemrég ismét az érdeklődés középpontjába került: október közepén a Magyar Nemzet és a Világgazdaság is hírül adta, hogy Varga Tamás és az ő fennhatósága alatt lévő cégek 1996 és 1999 között mintegy 2 milliárd forint áfát igényeltek vissza jogosulatlanul. Hamis beruházásokat jelentettek be, és ezekhez hamis számlákat kapcsoltak, ezután pedig visszaigényelték az áfát. Az APEH már 1998-ban vizsgálatot indított ez ügyben, de ennek ellenére még 1999-ben is fizettek ki pénzt a cégeknek.

Az APEH bűnügyi igazgatósága már elrendelte a nyomozást különösen nagy értékre elkövetett adócsalás és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt, ám Varga ellen, két másik társával ellentétben egyelőre nemhogy körözést nem adtak ki, de ki sem hallgatták. A Népszabadság információi szerint ennek az az oka, hogy a jogosulatlan áfa-visszaigénylésekhez felhasznált dokumentumokon egyelőre nem szerepel Varga neve, így az adórendőrségnek még nincs ellene elegendő információja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!