Árpád
-2 °C
4 °C

Elvei miatt hagyta el a frakciót

2000.11.06. 19:09
A kormány jövőre csak 348 forinttal emelte volna meg a legszegényebb családok gyermekek utáni támogatását, miközben a tehetősebbek 3 gyermek után havi 30 ezer forint adókedvezményben részesülnek. Emiatt szavazott nemmel Hortobágyi Krisztina Fideszes képviselő egy múlt heti bizottsági ülésen, majd Szájer József frakcióvezető ledorongoló levele után ki is lépett a képviselőcsoportból, 13 fősre apasztva a parlamenti kormánytöbbséget.
Szakmai okok miatt előfordult korábban is, hogy a kormány ellen szavaztam - mondta az Indexnek a képviselőnő, aki harmadéves főiskolai hallgató szociális munkás szakon.

A mostani konfliktus oka az volt, hogy a kormány egy bizottsági módosító indítvánnyal a korábban meglévő rendszeres gyermekvédelmi támogatás helyett be szerette volna vezetni a kiegészítő családi támogatást. A gyermekvédelmi támogatást azok a családok kapják, amelyekben az egy főre jutó átlagkereset nem éri el a minimálnyugdíj összegét. A támogatás a minimálnyugdíj húsz százaléka, ami jövőre például 3652 forint lett volna. A kormány ehelyett vezette volna be a kiegészítő családi támogatást, amely az előző összegnél 348 forinttal több. A dolog ,,kommunikációja" az volt, hogy ezt azoknak a családoknak szánják, amelyek alacsony keresetük miatt nem képesek igénybe venni az adókedvezményt - mondta az Indexnek Hortobágyi.

Csakhogy a pénz folyósításának ugyanazok maradtak a feltételei, mint a gyermekvédelmi támogatás esetében, a dolog ráadásul nem automatikus, hanem igényelni kell. Mindeközben a magasabb keresetű famíliák jövőre 3 gyermek esetén havi 30 ezer forint kedvezményre számíthatnak.

Hortobágyi szerint azok a családok, melyek annyit keresnek, hogy az adókedvezmények csak egy kicsiny részét tudják igénybe venni, 2001-ben rosszabbul járnának, mint idén.

Mivel a fent vázolt javaslatot a kormány bizottsági módosító indítvány formájában terjesztette be, a képviselők azzal csak a testület ülésén találkoztak, így Hortobágyi egyetlen eszköze a tartózkodás maradt. Mivel az esetet követően a frakcióvezetésből senki sem kereste meg személyesen a képviselőnőt Szájer levelének - melyben arra szólított fel, hogy mondjon le szociális és egészségügyi bizottsági tagságáról - kézbesítése előtt, Hortobágyi úgy érezte, megrendült a vele szembeni politikai bizalom és azonnal kilépett a Fidesz frakciójából.

A kormány kiegészítő családi pótlék bevezetésére vonatkozó javaslata csak látszólag jelent segítséget a hátrányos helyzetű családok számára - nyilatkozta A testület múlt hétfői ülésén kilenc igen szavazattal, nyolc nem ellenében és Hortobágyi Krisztina tartózkodásával vetette el az indítványt.

Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottságának szocialista elnöke másnap az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: nem érti Harrach Péter szociális és családügyi miniszter megdöbbenését a javaslat elutasítása miatt.

Kökény emlékeztetett arra: a rendszeres gyermekvédelmi támogatást 1997-ben azért vezették be, hogy a legszegényebb családokból anyagi okok miatt ne kényszerüljenek kiemelni a gyermekeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?