Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Egy hét múlva ítélkeznek Medgyessy sajtóperében

2002.01.04. 14:37
A bíróság elnapolta a Medgyessy Péter kontra Magyar Nemzet, Magyar Demokrata pert, mert a lapok bizonyítási eljárást kezdeményeztek. Ennek keretében tanúként hallgatják majd meg a Gresham Palota eladását megszavazó szocialista képviselőket és a Magyar Demokrata cikkét jegyző újságírót is.
Bizonyítási eljárás miatt elnapolta a Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt, illetve cége, a Medgyessy Tanácsadó Kft. által a Magyar Demokrata és a Magyar Nemzet című újságok ellen indított sajtó-helyreigazítási pert pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB). A felperes azt kifogásolta, hogy a Magyar Demokrata című hetilap 2001. évi 46. számában megjelent egyik írásban, meg nem erősített információkra hivatkozva, azt közlik, hogy az V. kerületi képviselők a Gresham-palota kapcsán 1998 karácsonyán különböző nagyságú pénzösszegeket kaptak Medgyessy Péter cégétől.

A kereset szerint a Magyar Nemzet 2001. november 15-i száma a Magyar Demokratára hivatkozva átvette a valótlan állítást. Az alperesek a kereset elutasítását kérték, mivel az szerintük sem tartalmi, sem formai szempontból nem felel meg a sajtó-helyreigazítás kritériumainak. Az alpereseket képviselő ügyvédek előadása szerint sajtó-helyreigazítás keretében nincs lehetőség bocsánatkérésre kötelezésnek, továbbá a lapokban leírtak és a helyreigazítási kereset tartalma nem áll összhangban egymással.

A bíróságon a felperes és az alperesek között kisebb jogértelmezési vita zajlott le, ugyanis előbbi védője szerint az ügy eldöntéséhez nem szükséges tanúk meghallgatása, míg a két lap ügyvédjei szerint tanúként meg kell hallgatni a kerületi szocialista frakció tagjait, illetve a cikk szerzőjét is.

A bíróság rövid tanácskozás után helyt adott az alperesek kérelmének, így 2002. január 10-ére elnapolta a tárgyalást, amikor az ügyben több tanút hallgatnak meg, s várhatóan elsőfokú ítélet is születik.

A bíróság a délután folyamán egy másik sajtó-helyreigazítási pert is tárgyalt, amelyet az V. kerületi szocialista frakció képviselői indítottak a Magyar Demokrata és a Magyar Nemzet című újságok szerkesztősége ellen. A Pesti Központi Kerületi Bíróság ezt a sajtópert is január 10-ére halasztotta el.