Jenő
-2 °C
6 °C

Egy hét múlva ítélkeznek Medgyessy sajtóperében

2002.01.04. 14:37
A bíróság elnapolta a Medgyessy Péter kontra Magyar Nemzet, Magyar Demokrata pert, mert a lapok bizonyítási eljárást kezdeményeztek. Ennek keretében tanúként hallgatják majd meg a Gresham Palota eladását megszavazó szocialista képviselőket és a Magyar Demokrata cikkét jegyző újságírót is.
Bizonyítási eljárás miatt elnapolta a Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt, illetve cége, a Medgyessy Tanácsadó Kft. által a Magyar Demokrata és a Magyar Nemzet című újságok ellen indított sajtó-helyreigazítási pert pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB). A felperes azt kifogásolta, hogy a Magyar Demokrata című hetilap 2001. évi 46. számában megjelent egyik írásban, meg nem erősített információkra hivatkozva, azt közlik, hogy az V. kerületi képviselők a Gresham-palota kapcsán 1998 karácsonyán különböző nagyságú pénzösszegeket kaptak Medgyessy Péter cégétől.

A kereset szerint a Magyar Nemzet 2001. november 15-i száma a Magyar Demokratára hivatkozva átvette a valótlan állítást. Az alperesek a kereset elutasítását kérték, mivel az szerintük sem tartalmi, sem formai szempontból nem felel meg a sajtó-helyreigazítás kritériumainak. Az alpereseket képviselő ügyvédek előadása szerint sajtó-helyreigazítás keretében nincs lehetőség bocsánatkérésre kötelezésnek, továbbá a lapokban leírtak és a helyreigazítási kereset tartalma nem áll összhangban egymással.

A bíróságon a felperes és az alperesek között kisebb jogértelmezési vita zajlott le, ugyanis előbbi védője szerint az ügy eldöntéséhez nem szükséges tanúk meghallgatása, míg a két lap ügyvédjei szerint tanúként meg kell hallgatni a kerületi szocialista frakció tagjait, illetve a cikk szerzőjét is.

A bíróság rövid tanácskozás után helyt adott az alperesek kérelmének, így 2002. január 10-ére elnapolta a tárgyalást, amikor az ügyben több tanút hallgatnak meg, s várhatóan elsőfokú ítélet is születik.

A bíróság a délután folyamán egy másik sajtó-helyreigazítási pert is tárgyalt, amelyet az V. kerületi szocialista frakció képviselői indítottak a Magyar Demokrata és a Magyar Nemzet című újságok szerkesztősége ellen. A Pesti Központi Kerületi Bíróság ezt a sajtópert is január 10-ére halasztotta el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?