Viola
-6 °C
-2 °C

Újabb főtisztviselőket nevezne ki a leköszönő kormány

2002.05.21. 08:14
A leköszönő Orbán-kormány újabb főtisztviselőket és főtiszteket akar kinevezni - értesült a Népszabadság. Az újabb kinevezettekkel az Orbán-kormány fel kívánja tölteni az általa tavaly létrehozott új közigazgatási elit csapatot. Az MSZP parlamenti képviselője felszólította a kormányt, hogy már ne nevezzen ki politikai megbízottakat.
A közigazgatási elit csapatba újabb főtisztviselőket és főtiszteket akar kinevezni a távozó Orbán-kormány. Emlékezetes, hogy a korábbi kinevezések körül is komoly politikai vita támadt. Most - a Népszabadság birtokába került dokumentumok szerint - 27 főtisztviselőt és 43 főtisztet vennének fel.

Tavaly nagy vihart kavart a törvénymódosítás

A parlament a köztisztviselőkről szóló törvény tavalyi módosításakor döntött arról, hogy létrehozzák a 300 fős főtisztviselői, illetve a rendvédelmi szerveknél dolgozókból a 150 fős főtiszti kart. Őket a törvény értelmében pályázat útján a miniszterelnök nevezi ki. Első körben, az idén márciusban Orbán Viktor 271 főtisztviselőt és 107 főtisztet nevezett ki.

Tavaly a Fidesz vezette kormány azzal érvelt: a főtisztviselőkre és a főtisztekre azért van szükség, hogy a kormányváltások idején is zökkenőmentesen működjön a közigazgatás. Az MSZP és az SZDSZ ugyanakkor úgy vélte: az új kormányzati elit lényegében az Orbán-kormány politikai udvartartása.

Biztosított emberek

Ennek ellenére a szocialisták választási győzelmük után közölték: nem nyúlnak a főtisztviselői karhoz, de szeretnék átalakítani a rájuk vonatkozó törvényt. Indoklásuk szerint tisztességesebbé kell tenni a rendszert. Kifogásolták ugyanis, hogy egyes tisztviselők szinte érinthetetlenséget biztosító védettséget élveznek. Az új közigazgatási elit kiemelt fizetést és munkajogi védelmet élvez, eszerint tagjai öt évig akkor is állományban maradhatnak, ha korábbi megbízatásukban az aktuális kormány nem tart igényt munkájukra.

A Népszabadság úgy tudja: jelenleg kinevezésre váró főtisztviselők többsége a megyei közigazgatási hivatalok vezetőiből, valamint a minisztériumok apparátusából kerül ki. Vannak azonban köztük miniszteri kabinetfőnökök, sőt a megszüntetésre váró Országimázs Központ egyik osztályvezetője is tagja lesz a csapatnak.

Szokatlan eljárás

A lap megszólaltatta Tóth András szocialista parlamenti képviselőt, aki szerint egy leköszönés előtt álló kormánytól felettébb szokatlan, ha politikai munkatársait elmozdíthatatlan helyzetbe kívánja helyezni. Ezért a szocialisták felszólítják a távozó kormányt, hogy fejezze be az osztogatást, s ne nevezzen ki főtisztviselőnek politikai megbízottakat. A szocialista politikus elfogadhatatlannak tartja, hogy a néhány nap múlva távozó Orbán-kormány újabb főtisztviselőket és főtiszteket kíván kinevezni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!