Vilhelmina
12 °C
28 °C

Húsz utcai harcost állítanak pénteken bíróság elé

2006.09.21. 16:26
21 randalírozót gyanúsítanak rendőrveréssel, 33 garázda és rendzavaró ellen gyorsított eljárást indítottak. A rendőrség összesen 155 tüntetőt állított elő, 151-et vettek őrizetbe, 144-et hallgatnak ki gyanúsítottként.

Összesen 21 személy előzetes letartóztatását indítványozta a Fővárosi Főügyészség hivatalos személy elleni erőszak gyanújával. Egy, az MTV székházának ostromában résztvevő randalírozó előzetes letartóztatását csütörtök délelőtt már el is rendelte a Budai Központi Kerületi Bíróság. Őt hivatalos személy ellen felfegyverkezve, csoportosan elkövetett erőszakkal gyanúsítják.

A zavargások alatt letartóztatottak közül a hatósági személy elleni erőszakkal gyanúsíthatóakkal - tehát azokkal, akik rendőrökre támadtak - hivatalból a Fővárosi Főügyészség, a garázdasággal és rendzavarással gyanúsíthatóakkal - kődobálók, gyújtogatók - a rendőrség, a szerdára virradó éjszaka randalírozó hivatásos katona ügyével a katonai ügyészség foglalkozik.

A főügyészség másik húsz ember előzetes letartóztatási kérelmét pénteken terjeszti a főügyészség a bíróság elé. Köztük a székházfoglalókon kívül vannak olyanok, akik keddre virradó éjszaka a Kossuth téren támadtak rendőrökre, illetve szerdára virradóra a Köztársaság téren és a Kossuth téren a rendőrökkel összecsapó randalírozók is.

A csütörtök hajnali randalírozással kapcsolatban még nem kapott beadványt a főügyészség.

A rendbontások alatt eddig a BRFK adatai szerint 155 személyt állítottak elő. Közülük 151 személyt vettek őrizetbe, 144 személyt hallgattak ki a különféle hatóságok gyanúsítottként. A rendőrség 33 esetben gyorsított eljárást kezdreményezett a bíróságoknál, ez többnyire rendzavarás, illetve garázdaság ügyében folyó szabálysértési eljárásokkal van így. Csütörtökön négy, garázdasággal gyanúsított tüntető ellen folytatták le a bírósági eljárást, mindannyian autóbuszon cigiztek és kormányellenes jelszavakat kiabáltak. Kettejüket háromnapi elzárásra büntette és 5926 forint perköltség megtérítésére kötelezte a bíróság.