Árpád
-2 °C
4 °C

Húsz utcai harcost állítanak pénteken bíróság elé

2006.09.21. 16:26
21 randalírozót gyanúsítanak rendőrveréssel, 33 garázda és rendzavaró ellen gyorsított eljárást indítottak. A rendőrség összesen 155 tüntetőt állított elő, 151-et vettek őrizetbe, 144-et hallgatnak ki gyanúsítottként.

Összesen 21 személy előzetes letartóztatását indítványozta a Fővárosi Főügyészség hivatalos személy elleni erőszak gyanújával. Egy, az MTV székházának ostromában résztvevő randalírozó előzetes letartóztatását csütörtök délelőtt már el is rendelte a Budai Központi Kerületi Bíróság. Őt hivatalos személy ellen felfegyverkezve, csoportosan elkövetett erőszakkal gyanúsítják.

A zavargások alatt letartóztatottak közül a hatósági személy elleni erőszakkal gyanúsíthatóakkal - tehát azokkal, akik rendőrökre támadtak - hivatalból a Fővárosi Főügyészség, a garázdasággal és rendzavarással gyanúsíthatóakkal - kődobálók, gyújtogatók - a rendőrség, a szerdára virradó éjszaka randalírozó hivatásos katona ügyével a katonai ügyészség foglalkozik.

A főügyészség másik húsz ember előzetes letartóztatási kérelmét pénteken terjeszti a főügyészség a bíróság elé. Köztük a székházfoglalókon kívül vannak olyanok, akik keddre virradó éjszaka a Kossuth téren támadtak rendőrökre, illetve szerdára virradóra a Köztársaság téren és a Kossuth téren a rendőrökkel összecsapó randalírozók is.

A csütörtök hajnali randalírozással kapcsolatban még nem kapott beadványt a főügyészség.

A rendbontások alatt eddig a BRFK adatai szerint 155 személyt állítottak elő. Közülük 151 személyt vettek őrizetbe, 144 személyt hallgattak ki a különféle hatóságok gyanúsítottként. A rendőrség 33 esetben gyorsított eljárást kezdreményezett a bíróságoknál, ez többnyire rendzavarás, illetve garázdaság ügyében folyó szabálysértési eljárásokkal van így. Csütörtökön négy, garázdasággal gyanúsított tüntető ellen folytatták le a bírósági eljárást, mindannyian autóbuszon cigiztek és kormányellenes jelszavakat kiabáltak. Kettejüket háromnapi elzárásra büntette és 5926 forint perköltség megtérítésére kötelezte a bíróság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?