Belpolitikai válság percről percre

2006.10.12. 18:03

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Két fideszes képviselő nyerte meg az év EP-képviselője címet – mondta hallgatóságának Szájer. Őry Csaba az európai szocialista párt elnökét, a dán Poul Nyrop Rasmussent győzte le, aki nemrég még Gyurcsány Ferencet tartotta a legjobb magyar miniszterelnöknek. Járóka Lívia, fideszes roma képviselőnek pedig az esélyegyenlőségért végzett munkáját ismerték el. Ezek után aki klerikálfasisztának nevez minket, mint tette a Népszava, az a saját rögeszméinek a foglya – mondta a Brüsszelben dolgozó politikus.

    Szájer szerint egy szabad és biztonságos nemzeti politikai közösség nem épülhet a félelemre és a hazugságra. Át kellett élnünk olyan időket, amikor a szervezett hazugságra épült a hatalom, s a rendszerváltás idején táplált reményekben tizenhat év után csalatkozni kellett: a kormány büszke a hazugságaira, s aki ezt szóvá teszi, azt a hazugok kórusa hurrogja le - mondta. Ma olyan kormány van hatalmon, amely támadja a független intézményeket, a legfőbb ügyészt, a nemzeti bank, PSZÁF-ot, a statisztikai hivatalt, nem kíméli a köztársasági elnököt, s Lamperth Mónika beszéde alapján az önkormányzatok sem számíthatnak semmi jóra – fogalmazott Szájer József.

  • „Perbe vonják, megfélemlítik a nekik nem tetsző dolgokat kiabáló polgárokat, a sajtó nem ellenőrzi a hatalmat, nem védi meg az igazságot” – folytatta Szájer József. Szerinte a magyar nemzetet összetartó kapcsokat nem tudták úgy megerősíteni, hogy ellenálljanak a kormányzat hazugságának. „Láttuk a hazugság romboló erejét, csalódtunk 16 évvel ezelőtti reményeinkben” – mondta. „Az ország súlyos válságban van, rohamosan megyünk vissza az időben” – sorolta, majd arról beszélt, hogy a rosszul gombolt mellényt újra kell gombolni, de először a hazugnak kell mennie.

    A fideszes politikus kifejtette, a múlt pénteki bizalmi szavazáson a kormánypárti képviselők a sötétség, a hazug oldalára álltak. Azt javasolta, hogy jegyezzük meg az igennel szavazó képviselők nevét. Meg kell újítani a szabadság, igazság, szolidaritás elvét. Minden alkotmányos eszközzel küzdenünk kell a szabadságjogok visszanyerjék valódi jelentésüket, fejtegette, majd indoklásul hozzátette, a jogállam pillérei omlottak össze az elmúlt években.

  • A demokratikus hatalom gyakorlásának legfőbb akadálya ma a miniszterelnök – jelentette ki Szájer József. Fel kell szólalni azoknak a fiataloknak a jogaiért, akik semmit sem tettek, mégis letartóztatták őket. Nem engedhetjük, hogy az állami propaganda elhitesse az emberekkel, hogy bűncselekményt követtek el azok, akik békésen tüntettek a hatalom cinizmusa ellen. Ők csak a mi szabadságunkat védték – jegyezte meg Szájer.

    Van-e értelme a tüntetésnek, amikor Gyurcsány hajthatatlannak látszik? Csak ennek van értelme – adta meg a választ Szájer József. Gyurcsány Ferencet nem akarják az emberek, Gyurcsány Ferencnek mennie kell – mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője.

  • A rendőrség 72 órán belül dönt arról, hogy lázítás vagy más bűncselekmény gyanúja miatt indít-e eljárást az ellen a fiatalember ellen, aki szerda éjszaka a parlament előtt felállított színpadon fegyverfogásra buzdította a tüntetőket - mondta Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője. Szerda este egy Bocskai ruhába öltözött férfi arról beszélt: már csak fegyverrel lehet igazságot teremteni, a békés tüntetés nem vezet sehova. Hozzátette, október 23-án az egész világnak meg kell mutatni, hogy Magyarország újra csak fegyverrel képes kivívni szabadságát. A rendőrségi szóvivő közölte: tanulmányozzák a beszédről készült hangfelvételt. (MTI)

  • A miniszterelnök és a kormány távozását követelték tüntetők több vidéki városban csütörtökön is. Szekszárdon mintegy négy-ötszázan gyűltek össze a Garay téren. Az est szónoka Toroczkai László volt, aki a budapesti Kossuth térről érkezett a tüntetők közé. Beszédében párhuzamot vont a jelenlegi helyzet és az 1956-os forradalom között.

    Szombathelyen 250-300, Kaposvár főterén 80-100, Székesfehérváron 150, Miskolcon 100, Szegeden 300, Debrecenben több mint százan, Kecskeméten 200 ember tüntetett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelve.

  • Csütörtök éjjel tizenegy órára elhalkult a Kossuth tér, az est főszónoka és moderátora elköszönt a tüntetőktől, és aludni tért. A hangszórókból a zene is csak halkan szól, hogy a környéken lakókat ne zavarják. Bene Gábor, a demonstráció moderátora mielőtt lelépett a színpadról, arra kérte a téren maradókat, hogy halkan hallgassák a zenét, mert több ízben is panasszal éltek ellenük, illetve kérte azt is, hogy a hazafelé igyekvő emberek ne hangoskodjanak az utcákon. A téren lévő "nemzetőrök" négy-öt erősen ittas fiatalt kísértek ki a sörsátorból.

  • A Fidesz a jövő hét elején ismerteti, milyen rendezvényeket szervez az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján - közölte Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke pénteken a Duna Televízió Reggel című műsorában.

    "Határozott és egyértelmű programot alkotunk 23-ára, de ma még ezt korai napvilágra hozni. A jövő hét elején mindenkit tájékoztatunk erről, hogy mik azok a rendezvények, amiket a Fidesz szervez az ötvenedik évforduló alkalmából" - válaszolta a műsorvezető kérdésére az ellenzéki politikus.

    Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerdán jelentette be, hogy a legnagyobb ellenzéki párt önálló megemlékezést tart Budapesten. A megemlékezésre - szavai szerint - "Magyarország minden polgárát várják". A rendezvény időpontját igen, pontos színhelyét akkor nem közölték.

    Ugyanekkor jelentette be a szóvivő, hogy a Fidesz nem vesz részt azokon az 56-os megemlékezéseken, amelyeken Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felszólal. (MTI)

  • Harminchárom újabb kép jelent meg a rendőrség honlapján. A körözöttek között olyat is találni, akiről már korábban is jelentek meg körözési fényképek.

  • Gyurcsány legfeljebb a reformok után hajlandó megbukni

    A miniszterelnök mindenképpen végigviszi csomagját, s ha meg kell buknia, akkor is inkább csak a sikeres reformok után jutna erre a sorsra. Gyurcsány Ferenc minderről londoni befektetők előtt beszélt. A Fitch hitelminősítő társigazgatója egy lapinterjúban ugyanakkor azt mondta: a lényeg, hogy a reformok elinduljanak, s az másodlagos, ki a magyar kormányfő.

  • Kisebb csoportokban állnak és ülnek az emberek a Kossuth téren. Nyugalom van, a hangszórókból lakodalmas rock szól.

  • Pelczné Gáll Ildikó és Hankiss Ágnes lesz a szónok a Fidesz mai rendezvényén.

  • Gyülekeznek az emberek a Kossuth téren, a Fidesz permanens nagygyűlésének nyolcadik napján. A tapasztalt Kossuth tér látogatóknak, így tudósítónknak is, lassan az idegeire megy, hogy felvezetésként minden nap ugyanazt a folk-rock számot játszák végtelenítve, ez már egy kicsit sok.

  • Női nap ide vagy oda, helyszíni tudósítónk meglepve tapasztalta, hogy a színpadnál Kerényi Imre, forradalmi rendező melegít. Eddig úgy tudtuk, hogy Pelczné Gáll Ildikó és Hankiss Ágnes beszél. Meglátjuk.

  • Hamarosan keződik a Fidesz programja, a Kossuth téren kétezer ember gyűlt össze. A forgalmat lezárták. /p>


  • A műsorvezető köszönti a Fidesz-rendezvényen megjelent dolgozókat, és azokat a pedagógusokat, akik csatlakoztak a tüntetéshez. Philip még hivatalban lévő kormányról beszél, és arról, hogy a rendvédelmi dolgozók tüntetnek szombaton a Kossuth téren. Szerinte már mindenféle csoport tiltakozott vagy fog tiltakozni a kormány ellen. Egy bekiabáló rámutatott, hogy a szocialisták még nem tüntettek.

  • Az MSZP tárgyalást ajánl a Fidesznek a reformokról

    Tárgyalást ajánl a Fidesznek az MSZP a Varga Mihály és a Matolcsy György által felsorolt reformterületekről - jelentette ki Lendvai Ildikó pénteken Egerben. "Ha ezek, legalább részben (...) valódi felismerést sugallnak, akkor van miről tárgyalni. Vegyük komolyan tehát és ne csak pejoratívan használjuk a szót, hogy készül az új Orbán-csomag; ha kiderül, hogy mi van benne, hogy ők miben látják a szükséges takarékosság eszközeit, illetve a reformlépéseket, ez már lehet egy tárgyalási alap" - fogalmazott az MSZP Heves megyei elnökségének ülése után a párt parlamenti frakcióvezetője.

  • Kerényi Imre elhagyta a színpad környékét, és kiment dohányozni a nép közé, ahol megcsodált egy bibliai idézeteket mutató transzparenst, meg is dicsérte az alkotókat. „Ha igazak jutnak hatalomra, akkor örül a nép, de ha a bűnösök uralkodnak, nyög a nép” – olvasható a transzparensen magyarul és héberül is. „Háta valaki csak az eredetit (a hébert – a szerk.) tudja olvasni” – jegyezte meg a rendező.

  • A műsorvezető napi híreket olvas fel, köztük az Index híreit is. Például azt, hogy botrányos lehet az 56-os megemlékezés. Szólt arról is, hogy október 23-án a Fidesz valahol a városban nagyszabású, „hogy az Index is örüljön, milliós” nagygyűlést tart majd.

  • A vadkacsa viszi át a víz fölött a skorpiót. A vadkacsa bízik benne, hogy a skorpiónak csak van annyi esze, hogy nem fogja megcsípni, mert akkor mindketten beleesnek a vízbe. A skorpió mégis megcsípi a kacsát. Ezt most miért csináltad? - kérdezi a kacsa miközben zuhannak. Nem bírtam a természetemmel - mondja a skorpió. Hankiss Ágnes író mondanivalóját erre a viccre fűzte fel. Az írónő arról beszélt, hogy a hazugság nem csak Gyurcsány személyiségtorzulása, hanem minden posztkommunistáé. Egész történetük, lényük, létezésük, maga a hazugság – mondta Hankiss Ágnes.

  • „Az ártatlanokat vertek meg a rendőrök, és csuktak le, de hol vannak a szír pénzváltók? Hol az a jegyzőkönyv, amiben egy bizonyos Gyurcsányiról van szó?” – kérdezte Hankiss Ágnes.

  • Philip a Hír tévé nézőit is köszöntötte, majd újabb hírrel rukkolt elő: hangfelvétel bizonyítja, hogy a szikszói polgármester pénzt ajánlott a szavazatokért.

  • A gondolatokat előbb szavakká, aztán tettekké kell tenni, mondta Pelczné Gáll Ildikó, a Kossuth téri Fidesz-gyűlés egyik szónokat, aki a fentieket Konfuciusztól idézte. Lám, lám, a 21. század Magyarországán is bebizonyosodik, hogy a hazugságok hová vezetnek, mondta a Fidesz alelnöke, aki utoljára 16 éve, az első szabad választások előtt érezte így magát.

  • Most ismét itt az idő, hogy nemrég megszerzett szabadságunkat vissza tudjuk szerezni. A szabadságtól nemcsak kívülről, belülről is meg lehet minket fosztani, csalással és erőszakkal, mint most történt, mondta a Fidesz alelnöke.

    A szónok azokhoz szólt, akik nincsenek a téren, ahelyett, hogy bátran szembenéznének, milyen országban is élünk. Pelczné tudja, hogy fájdalmas szembesülni azzal, hogy kibe vetették a bizalmukat. Mégsem nekik kell szégyenkezniük, hanem annak az embernek, aki ezt az országot az erkölcsi normák figyelembe vétele nélkül, minden áron akarja kormányozni.

  • "Hogy lehet az, hogy ebben az országban nem bűn a csalás, a hazugság, a nemzetrontás, csak az a bűn, hogy ez ellen felemeljük a hangukat?" - tette fel a költői kérdést Pelczné Gáll Ildikó, aki szerint nem a Kossuth térieknek kell szégyellniük magukat, hanem annak, aki hazudott.

    Azért vannak itt minden nap, hogy megvédjék a szabadságukat. Itt lesznek százszor is, elmondják százszor is, hogy eljusson "minden kalap és konty alá: Gyurcsány Ferencnek menni kell".

  • A Fidesz alenöke olyan frekcvencia-tartományban kezdett el beszélni a hazáról, hogy hallásunk veszélybe került volna, ha a hangfal mellett álltunk volna.

  • Pelczné szerint azért vannak itt a Kossuth téren, hogy a hazugság ne zilálja szét a családi, a baráti és emberi kapcsolatokat. "Miniszterelnök rosszul felelt, rossz választ adott. Azt mondta, hogy el lehet menni, el lehet hagyni ezt az országot" - mondta az alelnök, aki nem akar elmenni, mert a nagyapja és a dédapja is ezért az országért adta az életét.

    Pelczné szájára soha nem jönne szájára olyan szó, amilyet Gyurcsány Ferenc mondott. "A magyar ember lehet, hogy megbocsájt, de sohasem felejt" - mondta.

  • Pelcznét arra tanította a nagymamája, hogy tisztelje és becsülje hazáját. Gyurcsány viszont rossz példát mutat a gyermekeinknek, évezredes szabályokat lép át, naponta újabb és újabb kormányzati politikusok buknak le.

    "Elég volt - mondta a szónok. - Máris megbicsaklott a rendszer." Pelczné emlékeztetett arra, hogy ma megbukott Katona Tamás, "Veres János inasa". A "távozók sorába" helyezné Pelczné Kóka Jánost és "a Mekk Elekként beavatkozó" Gyurcsány Ferencet.

  • A szónok kikelt a szappanoperák, a valóságshow-k és a horrorsorozatok ellen is, melyekkel a gondolkozástól akarják megfosztani gyermekeinket. A pedagógusok közben félelmmel nézik, hogy terjed a drog és az erőszak kultusza. "Nem engedhetjük a templomokat és az iskolákat" - mondta.

    Pelczné a tömegen végignézve úgy érzi, hogy új korszakot nyithatnak. Nem érti, hogy kérhetjük számon a gyermekeinket, ha nem mond le a hazug miniszterelnök. Az országot "az anarchia szélére sodró miniszterelnöknek" is felelnie kell tetteiért. Gyurcsány szerinte megbukott, nincs helye közöttük, "nem tiszteletre méltó személy".

    "Mi magyar anyák attól félünk, hogy hitvány példája követendő lesz" - mondta Pelczné, aki szerint a miniszterelnök most az országot akarja túszul ejteni.

  • Hiller lemondását követelték a szülői értekezleten

    Több százan tiltakoznak a tanárok kötelező óraszámának emelése és a várható pedagógus-elbocsátások ellen Budapesten. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke sztrájkot is kilátásba helyezett, a tüntetésen többször Hiller István miniszter távozását követelték.

  • Péntek este tíz órára alig kétszáz ember maradt a Parlament előtt, többségük sétálgatott, mások a zenét és a néha megszólaló szónokot hallgatták.

    Az esti szónokok azt hangoztatták, hogy a magyar nép már minden pártban csalódott, így nincs olyan politikai tömörülés, amely kivezethetné az országot a válságból. Véleményük szerint csak a "Kossuth téri forradalmárok" hozhatnak tartós és valós megoldást erre a kérdésre. Szerintük Magyarországon erkölcsi forradalom zajlik, és sorra alakulnak a vidéki városokban a forradalmi bizottmányok.

    A Kossuth téren a forgalom zavartalan, a villamos menetrendszerűen közlekedik, egy ízben volt fennakadás, mert egy tüntető a villamos sínekre parkolt, és elzárta a szerelvény útvonalát.