Ez a poszt a következő Percről percre része:

Belpolitikai válság percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A jobboldal mindent megpróbál, hogy visszatérjen a hatalomba, mondta Gyurcsány Ferenc a Népszavának adott interjújában. Úgy véli, hogy "az ellenzék legnagyobb pártja és annak vezére tele van bosszúvággyal", és keresi az utat, hogy demokratikus felhatalmazás nélkül visszaszerezze a hatalmat. "Előrehozott választásokat akar kikényszeríteni, kétharmadot szerezni, és alkotmányozni." A miniszterelnök jelezte azt is, hogy mindezek ellenére bármikor kész leülni és tárgyalni Orbán Viktorral.

    Gyurcsány szerint a tüntetések és tiltakozások ellenére folytatni kell a reformprogramot. "Magyarország eleget halogatott" - mondta. A lapinterjúban a kormányfő elmondta, hogy nem mindenben ért egyet az államfővel, de ezt rendben lévőnek tartja, hiszen a két poszt azért független egymástól, hogy ne kelljen mindenben egyetérteniük.

  • A Magyar Demokrata Fórum azt javasolja, hogy az öt parlamenti párt vezetője a köztelevízió nyilvánossága előtt vitassa meg az ország válságos helyzetét, közölte Herényi Károly, a párt frakcióvezetője szerdán a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Dávid Ibolya MDF-elnök levélben szólította fel Gyurcsány Ferenc kormányfőt, Kuncze Gábor SZDSZ-elnököt, Orbán Viktor Fidesz-elnököt és Semjén Zsolt KDNP-elnököt nyilvános televíziós vitára. A televíziós vitára azért van rá szükség, mondta Herényi, mert "a politika szereplői jelenleg elbeszélnek egymás mellett".

  • "Se közvetlen, se közvetett bizonyíték nincs arra, hogy a Magyar Televíziót megostromló vandálok között fizetett provokátorok lettek volna" - jelentette ki a Népszavának Gaudi-Nagy Tamás, több, a tévészékháznál és a Blaha Lujza téren elfogott rendbontó ügyvédje. Sem védenceitől, sem a hatóságoktól nem hallott olyan adatot, ami arra utalna, hogy a tévészékház ostroma szervezett akció lett volna. "Ha provokátorok lettek volna, az még az egyedüli gyanúsítottak jogi védelménél is jó érv lenne, de erről nincs szó" - mondta Gaudi-Nagy. A provokáció vádját Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke vetette fel kedden.

  • Külföldi befektetők nélkül finanszírozhatatlan az ország

    Az ország csődjéhez vezethet, ha a külföldi befektetők kivonják pénzüket az országból a politikai bizonytalanság miatt, mondta el Veres János a Napkelte műsorában. A pénzügyminiszter szerint ha a külföldiek nem vásárolnák meg az évente kibocsátott 3 milliárd eurónyi (körülbelül 800 milliárd forintnyi) államkötvényt, finanszírozhatatlan lenne az ország. A bizalom feltétele pedig a konvergenciaprogram, azaz a megszorító intézkedések végigvitele, mondta.

  • Akkor van értelme a név szerinti szavazásnak, ha a képviselők a választópolgárokat hatványozottan érdeklő kérdésről döntenek, jelentette ki az Infó rádiónak Török Gábor politológus. Szerinte a pénteki bizalmi szavazás nem ilyen, hiszen a sajtó úgyis kiderítené a renitensek, a kormányfőt az ellenzék részéről támogató, a kormánypártok oldaláról leszavazó képviselők nevét. Ugyanakkor azzal sem ért egyet, hogy a szavazást titkossá lehetett volna tenni, hiszen a házszabály egyértelműen rendelkezik a nyílt szavazásról. A Fidesz és a KDNP távolmaradása Török szerint nem méltó a demokratikus szellemiséghez.

  • Sok kérdésról tudna tárgyalni, és sok kérdésben együtt is tudna működni a kormánypártokkal a Fidesz, jelentette ki Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a Nap-keltében. Mint mondta, Gyurcsány megbuktatása után a szocialisták olyan kormányt alkothatnának, "amilyet akarnak". Navracsics szerint a jelenlegi helyzetben a politika már nem tud nyugalmat hozni, ezért "a pártoknak egy lépést hátra kell lépniük". Szerinte most "arra van szükség, hogy nem politikával foglalkozó, nem pártpolitikai logika mentén gondolkozó szakemberek alkossanak kormányt".

  • Egészen az 1956-os forradalom 50. évfordulójának napjáig lefoglalta a Kossuth teret a Fidesz. A Népszabadság értesülései szerint a pártban felmerült, hogy saját, péntekre meghirdetett demonstrációjuk résztvevőit kordonnal válasszák el a Kossuth téren harmadik hete tüntető, az egyik szervező, Molnár Tamás által is szubkultúrának minősített csoporttól.

  • A választások tisztaságának ellenőrzése címen jutott be egy férfi egy pápóci idős nő lakásába. A néni a férfi távozása után vette észre, hogy a szobaszekrényben tartott megtakarított pénze eltűnt.

  • Szonda: A Sólyom-beszéd erősítette az indulatokat

    A válaszadók 30 százaléka azt sem zárja ki, a beszéd előkészítésében pártok is részt vettek. A kérdezettek 41 százaléka szerint elsősorban az ellenzéknek származott haszna a beszéd elhangzásából.

  • Rendőrökkel csaptak össze a tüntetők a Seychelles-szigetek parlamentjénél. A tiltakozások a magán-rádióadók államosításáról szóló törvény elfogadása után robbantak ki. Az ellenzék elfogadhatatlannak tartja, hogy a rendőrök rátámadtak a fegyvertelen tüntetőkre. Az összecsapásban négy tüntető sérült meg. Egyikük a legnagyobb ellenzéki párt főtitkára.

  • Október 6-án 16 órakor kezdődik a Fidesz nagygyűlése a Kossuth téren. A magánemberként a dohányzás ellen tüntető Félix Péter a rendőrségen zajlott egyeztetésekről beszámolva jelezte, hogy ő a Fidesz négykor kezdődő nagygyűlése előtt kapott időt a téren. A BRFK szóvivője egyelőre nem tudott tájékoztatást adni a keddi megbeszélésről, ahol a technikai kérdések kerültek szóba. A Fidesz október 23-ig, a Kossuth téri tüntetők október 25-ig kértek térfoglalást, ugyanakkor október 21-én már az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójának ünnepségsorozata is kezdetét veszi. Aznap egy virágokkal borított T-34-es harckocsi kerülne a térre, a rendezők elképzelése szerint a szabadság szimbólumaként. (MTI)

  • Az SZDSZ is nagyon bízik Gyurcsányban

    Formálisan nem szavaztak az SZDSZ frakcióülésén Gyurcsány Ferenc miniszterelnökről, de senki sem jelezte, hogy ne támogatná a kormányfőt a bizalmi szavazáson. A szavazáson kötelező részt venni, de nincs szavazati utasítás, mivel nem merült fel ellenvetés a miniszterelnökkel szemben, jelentette helyszíni tudósítónk. A kisebbik koalíciós párt frakcióülésén Gyurcsány Ferenc is részt vett.


    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Nem mond le a zavargó fideszes

    A XV. kerületi pártszervezet elnökének felszólítására sem mond le a kerületi listán megszerzett mandátumáról Goró Oszkár, aki részt vett a tévészékház ostromában és rendőrveréssel gyanúsítják. Gorót emiatt a Fideszből és ifjúsági szervezetéből, a Fidelitasból is kizárták. Goró az ártatlanság vélelmére hivatkozva nem mond le mandátumáról, bár ezzel a kerületi elnök, László Tamás szerint "nagy tehertételt jelent" a Fidesznek. Mindenesetre Goró nem lehet tagja a Fidesz kerületi frakciójának.

  • Jön a hideg, ha tüntet pénteken, különösen vigyázzon!

    A kormánypárti képviselők a parkolótól a parlament bejáratáig is összeszedhetnek egy kiadós náthát. Szerdától itt az ősz, a pénteki fideszes nagygyűlésig még hűl is egy kicsit.

  • Megvan az első leminősítés

    Egy fokozattal lejjebb sorolta az ország és a jegybank devizaadósságainak osztályzatát a Japan Credit Rating. Míg a többi nemzetközi hitelminősítő még csak figyelmeztette az országot, a JCR előzetes jelzés nélkül lépett. Így is A kategóriások maradtunk, de már mínuszos jelzéssel. A japán döntés egy rossz sorozat kezdete lehet. A forint árfolyama lejtmenetben.

  • Nem tervez utcai megmozdulásokat az MSZP, áll a párt parlamenti frakciójának közleményében. A képviselők "kiállnak a demokrácia és a parlamentarizmus értékei mellett", épp ezért arra kérik támogatóikat, hogy "az e-mailen és SMS-ben terjesztett szolidaritási megmozdulásra ne menjenek el, mert a politikának az országgyűlésben a helye".

  • Erőt kellene felmutatniuk a szocialistáknak, ezért a jövőben afféle Demokratikus Charta-szerű mozgalmat kéne indítani, jelentette ki az Infó rádiónak Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese. Baloldali értelmiségiek köremailekben szimpátitatüntetést szerveznek október 4-én délután 5 órára a Vörösmarty térre.

  • A szimpátiatüntetésre felhívó köremail mellett most már a szocialisták parlamenti frakciójának közleményét is terjesztik a baloldali levlistákon, amiben az MSZP arra kéri támogatóit, ne vonuljanak az utcára.

  • Károkat okoz Magyarországnak, hogy a pártok korábbi politikájukat folytatják, írja szerdai közleményében Sólyom László. A köztársasági elnök kifejti, a néphatalom gyakorlásának elsődleges eszköze az Országgyűlés, ezért elvárja a pártoktól, hogy a pénteki, a kormányról döntő bizalmi szavazáson mindegyik részt vegyen. Az államfő azt is megjegyzi, egyetért a bizalmi kérdés felvetésével, de szerinte a szavazás indítvány megkerüli az alapkérdést, vagyis azt, hogy „a miniszterelnök megengedhető eszközöket használt-e az országgyűlési választások megnyerése érdekében”.

  • Nem tartották kompetensnek a Fidesz delegáltját a pénteki demonstrációról folyó egyeztetéseken a Kossuth téri tüntetők képviselői, ezért megszakították a tárgyalásokat, jelentette az Infó rádió. A Fidesz egy rendezvényszervezőt küldött tárgyalni, a Kossuth tériek azonban politikai kérdésekről is egyeztetni akartak. A mintegy tízperces, zárt ajtók mögött zajló tanácskozáson a Fidesz rendezvényszervező munkatársa mellett részt vett a többi között a Lelkiismeret '88 Csoport, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete és az Új Magyarország Kulturális Egyesület képviselője.

  • Mégis elmegy a Fidesz pénteken

    A Fidesz és a KDNP mégis elmegy a pénteki parlamenti ülésre, jelentette be Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető. Azt is bejelentette, hogy csütörtökre meghívták a parlamenti frakcióvezetőket, hogy a szakértői kormány felállítása ügyében egyeztessenek.

  • Kordonokat béreltek a Kossuth téri tüntetők, mondta el Laczner "Satu" Ferdinánd, a demonstráció egyik szervezője. Mint mondta, a Rendőrség több, a parlamentet védő kordont is leszerelt, mert annyi rendezvén van a városban, hogy a rendőrségnek már nem áll elég a rendelkezésére. A rendezők tartanak a provokációtól, ezért 25 kordont bérelnek. A kordonokat a Kossuth tériek pódiuma és a parkoló körül viszik csak el.

    Schön Péter, a BRFK szóvivője szerint a biztosításhoz szükséges kordonok a helyükön maradnak és azokat kellő létszámban biztosítják is. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a rendőrség visz-e el kordont a helyszínről, és ha igen, miért. (MTI)

  • "Nyilvánvaló alkotmányjogi blődség" - írja blogjában a Fidesz azon javaslatáról Gyurcsány Ferenc, hogy az önkormányzati választások eredményét figyelembe véve a kormánypárti frakciók váltsák le. A kormányfő szerint a következő napok kérdése az, mi az erősebb: a parlamentáris demokrácia működésébe vetett hit, vagy az utcára hívott támogatók nyomásgyakorló ereje.

    Gyurcsány úgy látja, sokakat felháborított Orbán Viktor ultimátuma. "A felháborodás minden tekintetben jogos. Ilyen ultimátumot valóban vezénylő tábornokok adnak, nem pedig parlamenti politikusok."

  • Naponta 14 rendőr sérül meg francia külvárosokban

    A suhancok szemében a rendőrök patkányok, a viruális pontrendszerben a kődobálás vagy autó felgyújtása 50 pontot ér, a rendőrverés százat.

  • Nyílt levében biztosította Sólyom Lászlót Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, hogy pártja mindig is "nagyra értékelte, és alapvető fontosságúnak tartotta a független intézmények alkotmányos demokráciában betöltött szerepét". Mivel Sólyom "útmutatása, álláspontja mindig is irányadó volt" a Fidesz számára, ezért a párt elnöksége korábbi álláspontját felülvizsgálva "Elnök Úr útmutatásának szellemében úgy döntött, hogy részt vesz a október 6-i bizalmi szavazáson".

  • "Teljesen abszurdnak" tartja az MDF felvetését az ötpárti tévévitáról a KDNP, jelentette ki Halász Zsuzsa, a párt szóvivője. "Vajon miről lehetne vitatkozni, ha a kormánypártok már bizalmat szavaztak Gyurcsány Ferencnek" - tette fel a kérdést. Arra is választ vár, hogy az MDF "miként garantálja azt, hogy a szocialisták nem fognak hazudni ebben a televíziós vitában". (MTI)

  • Tüntessen Orbánért, Gyurcsányért, a Gerbeaud-ért vagy csak úgy!

    Magyarország megmozdult, mindenki tüntet, Ön se maradhat ki. Személyre szabott demonstrációs programajánló dohányosoknak és nem dohányzóknak.

  • Mivel még nem érkezett tárgyalóképs politikus a Fidesztől az egyeztetésekre, a Kossuth téri tüntetők kivárásra rendezkednek be a péntekre tervezett nagygyűléssel kapcsolatban, jelentette ki sajtótájékoztatóján Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője. Ez, mint mondta, nem azt jelenti, hogy "nem tartják kivánatosnak" a nagygyűlést, amit "eredetileg örömmel fogadtak", de választ várnak rá, hogy a Fidesz velük akar-e tüntetni.

    Ugyanitt Gaudi-Nagy Tamás, a letartóztatott garázdák képviselője bejelentette, hogy "a rendőri brutalitás elleni tiltakozásként" saját magát jelenti fel majd néhány, a tévészékház ostrománál jelen levő tüntető, illtve szolidarításból néhány olyan szimpatizáns is, aki nem volt ott a Szabadság téren.

  • A tüntetések a költőket is megihletik. Az alábbi remeket a fonok.freeblog.hu-on találtuk:

    Itt a hétvége!

    Te melyik tüntetésre mész? olcsó, izgi és szórakoztató de vigyázz! a dohányzás továbbra is ártalmas mindannyiunkra és ha megvágnak ugyanúgy vérzel te is, bár lehet kék vagy vörös véred folyik fájni fog

    "úgy érezzük, valamit tennünk kell" most már te is úgy érzed? Ti is úgy érzitek? a belgák hová álljanak? Istenem-istenem, hová álltam?! Ki áll fel? elém? az élemre? mögém? neked áll feljebb? Még? nem áll fel senki, nem áll fel?

    akkor ülj le! ülj le, passzív agresszívan mosolyogjon arcodon a hit, az igaz te háborodsz fel? neked rossz? Az igaz

    vagy ne ültesselek? legalább nem áltatlak nagy ára van ennek, hiába olcsó, híg a leve, hígan folyik körénk

    elég szar, nem?

  • "Egyetértünk azzal, hogy Elnök Úr vasárnap esti beszéde óta történtek nem a kibontakozás irányába mutattak", írja közleményében az MSZP frakciója Sólyom László államfőre reagálva. Szerintük a parlamentáris demokráciában megengedhetetlen, ha egy párt és annak elnöke a parlament helyett, sőt azzal szemben választja az utcai ultimátumok politikáját.

    A szocialisták kijelentik, minden körülményt mérlegelve hozzák meg döntésüket a kormányfő személyéről. A közleményben hozzáteszik, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szavazást megelőző előterjesztői beszédében maga is számot kíván vetni.