Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Bankárfiúk a bányában

2002.06.17. 18:21
A globalizáció egyik "nagy sátánja", a Világbank politikáját veszik ismét górcső alá magyarországi és külföldi civil szervezetek a hét közepén Budapesten. A globalizációkritikus civil fórum összehívásának apropója a Világbank és a vele kapcsolatban álló nem kormányzati szervezetek budapesti műhelytalálkozója, ahol a kitermelő iparágak támogatásának kérdésével foglalkoznak. Az ellenfórumon lesz vetítés, biciklis felvonulás, tamásgáspármiklós. Sőt.
Az ellenfórumot szervezők reményei szerint - és ebben aligha fognak csalódni - nem a Világbank és a vele konzultációban álló civil szervezetek budapesti találkozójára fognak irányulni a hét közepén a reflektorok, noha erről nem feltétlenül a bank politikájával és a globalizációval szemben kritikus csoportok, hanem inkább maga a téma tehet. Ugyanis a Világbank és az érdekelt szervezetek regionális műhelytalálkozója, amit a magyar fővárosban rendeznek meg június 18-a és 22-e közt, nem kevésbé izgalmas kérdésekről fog szólni, mint a bank által támogatott, úgynevezett kitermelő iparágak (például bányászat) problémája.

A találkozón, amelyre a Világbank is odafigyel, az energiahordozók bányászatának és szállításának problémáiról, ezek hatásairól lesz szó. A civil szervezetek szerint a Világbank azzal, hogy harmadik világbeli országokban ilyen befektetéseket (például kőolajvezetékek építése) támogat, gyakran jelentős környezeti és gazdasági-társadalmi károkat okoz. A Világbank persze csak az első a gonoszok között, a témával foglalkozó csoportok közt majdhogynem alapvetésnek számít, hogy a nyugati vállalatok részvétele isten háta mögötti országokban folyó nyersanyag-kitermelésben mindig balhéhoz vezet. Példaként hozzák fel többek között Nigériát, ahol a nyugati olajtársaságok - elsősorban a Shell - az értékes szerződésekért cserében sokáig szemet hunytak az ottani katonai diktatúra húzásai felett, és ezzel hozzájárultak a rezsim fennmaradásához és bűncselekményeihez.

Ellenfórum

Most jön a csavar. Egyes kritikus csoportok azzal sem fáradnak, hogy szóba álljanak a Világbankkal, és kifejtsék, hogy pontosan mi is a probléma. Ők úgy gondolják, hogy a pénzintézettel vitatkozni időpazarlás, mert az úgysem tartja be soha a civil szervezetek ajánlásait, csak a maga feje után megy. Ennek némileg ellentmond, tudjuk meg a Világbank éves kimutatásaiból, hogy 1980-ban a bank kölcsöneinek még több mint ötödét ilyen és ehhez hasonló projektek kapták, ma pedig már csak 5 százalékát. Ezzel szemben ma a össztámogatások negyedét - szemben az 1980-as érték 5 százalékával - fordítják egészségügyre, oktásra és egyéb szociális programokra. (Tudta Ön, hogy a Világbank az AIDS-ellenes küzdelem legfőbb támogatója?)

Több magyarországi szerveződés (a Bankfigyelő Hálózat, az Energia Klub, a Védegylet, az ATTAC Magyarország, hogy csak a legnagyobb neveket említsük) mindenesetre ellenfórumot szervez, ahol a Világbank tevékenységéről, vélt és valós hibáiról lesz szó. A kétnapos rendezvényen, amely a Bankárfiúk a bányában nevet kapta, lesznek vetítések, beszélgetések, és bringás felvonulás is. A Pesti Vigadóban kezdődő eseménysorozat nyitóbeszédét Tamás Gáspár Miklós, ismert és ünnepelt globalizációellenes-újbaloldali gondolkodó és forradalmár tartja, június 19-én - részletek és program itt.

(Mint az Index megtudta, akciózás is lesz. Radikális sejtek látványos bevetést ígérnek kedd reggel 10 órára az Alagút Clark Ádám téri végéhez. Ott leszünk.)