Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Bankárfiúk a bányában

2002.06.17. 18:21
A globalizáció egyik "nagy sátánja", a Világbank politikáját veszik ismét górcső alá magyarországi és külföldi civil szervezetek a hét közepén Budapesten. A globalizációkritikus civil fórum összehívásának apropója a Világbank és a vele kapcsolatban álló nem kormányzati szervezetek budapesti műhelytalálkozója, ahol a kitermelő iparágak támogatásának kérdésével foglalkoznak. Az ellenfórumon lesz vetítés, biciklis felvonulás, tamásgáspármiklós. Sőt.
Az ellenfórumot szervezők reményei szerint - és ebben aligha fognak csalódni - nem a Világbank és a vele konzultációban álló civil szervezetek budapesti találkozójára fognak irányulni a hét közepén a reflektorok, noha erről nem feltétlenül a bank politikájával és a globalizációval szemben kritikus csoportok, hanem inkább maga a téma tehet. Ugyanis a Világbank és az érdekelt szervezetek regionális műhelytalálkozója, amit a magyar fővárosban rendeznek meg június 18-a és 22-e közt, nem kevésbé izgalmas kérdésekről fog szólni, mint a bank által támogatott, úgynevezett kitermelő iparágak (például bányászat) problémája.

A találkozón, amelyre a Világbank is odafigyel, az energiahordozók bányászatának és szállításának problémáiról, ezek hatásairól lesz szó. A civil szervezetek szerint a Világbank azzal, hogy harmadik világbeli országokban ilyen befektetéseket (például kőolajvezetékek építése) támogat, gyakran jelentős környezeti és gazdasági-társadalmi károkat okoz. A Világbank persze csak az első a gonoszok között, a témával foglalkozó csoportok közt majdhogynem alapvetésnek számít, hogy a nyugati vállalatok részvétele isten háta mögötti országokban folyó nyersanyag-kitermelésben mindig balhéhoz vezet. Példaként hozzák fel többek között Nigériát, ahol a nyugati olajtársaságok - elsősorban a Shell - az értékes szerződésekért cserében sokáig szemet hunytak az ottani katonai diktatúra húzásai felett, és ezzel hozzájárultak a rezsim fennmaradásához és bűncselekményeihez.

Ellenfórum

Most jön a csavar. Egyes kritikus csoportok azzal sem fáradnak, hogy szóba álljanak a Világbankkal, és kifejtsék, hogy pontosan mi is a probléma. Ők úgy gondolják, hogy a pénzintézettel vitatkozni időpazarlás, mert az úgysem tartja be soha a civil szervezetek ajánlásait, csak a maga feje után megy. Ennek némileg ellentmond, tudjuk meg a Világbank éves kimutatásaiból, hogy 1980-ban a bank kölcsöneinek még több mint ötödét ilyen és ehhez hasonló projektek kapták, ma pedig már csak 5 százalékát. Ezzel szemben ma a össztámogatások negyedét - szemben az 1980-as érték 5 százalékával - fordítják egészségügyre, oktásra és egyéb szociális programokra. (Tudta Ön, hogy a Világbank az AIDS-ellenes küzdelem legfőbb támogatója?)

Több magyarországi szerveződés (a Bankfigyelő Hálózat, az Energia Klub, a Védegylet, az ATTAC Magyarország, hogy csak a legnagyobb neveket említsük) mindenesetre ellenfórumot szervez, ahol a Világbank tevékenységéről, vélt és valós hibáiról lesz szó. A kétnapos rendezvényen, amely a Bankárfiúk a bányában nevet kapta, lesznek vetítések, beszélgetések, és bringás felvonulás is. A Pesti Vigadóban kezdődő eseménysorozat nyitóbeszédét Tamás Gáspár Miklós, ismert és ünnepelt globalizációellenes-újbaloldali gondolkodó és forradalmár tartja, június 19-én - részletek és program itt.

(Mint az Index megtudta, akciózás is lesz. Radikális sejtek látványos bevetést ígérnek kedd reggel 10 órára az Alagút Clark Ádám téri végéhez. Ott leszünk.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!