Alfréd
-2 °C
2 °C

Az ideális BKV-ellenőr rámenős

2001.04.20. 16:30
Az eszményi jegyellenőr amellett, hogy udvarias, határozott, rámenős és ápolt, egy pszichológus empátiájával és egy élsportoló állóképességével is rendelkezik. A pszichológiai és egészségügyi alkalmassági vizsga ellenére átlagosan a közlekedési vállalat minden tizedik frontembere az ágyat nyomja, és évente negyven százalékukról derül ki, hogy alkalmatlanok hivatásukra.
A BKV Rt. nem törvénysértő, hanem félrevezető volta miatt vonta vissza azt az álláshirdetését, amelyben 25-40 év közötti munkatársakat kerestek jegyellenőri munkakörbe - tájékoztatta a nyilvánosságot Aba Botond, a közlekedési vállalat vezérigazgatója pénteken. Az ügy előzménye, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese kedden a parlamentben interpelláció útján emelt szót az álláshirdetés ellen, amely szerinte diszkriminatív megkülönböztetést tartalmaz.

Az álláshirdetésre jelentkezők, a politikusokkal ellentétben nem értették félre a hirdetést, hiszen a megadott korhatáron kívül esők is pályáztak a jegyellenőri munkakörökbe, és többeket közülük fel is vettünk - fejtette ki Aba Botond, aki szerint érthető törekvés, hogy a vállalat "frontemberei" révén a legkedvezőbb arcát mutassa az utasoknak. A BKV ellenőreinek 6,8 százaléka 25 évnél fiatalabb, 63,2 százaléka 25-40 év közötti, 30 százalékuk pedig 40 év feletti. A cég dolgozói közül 7.390-en idősebbek 40 évnél. A legfiatalabb ellenőr 19, a legidősebb 52 éves.

Az ellenőrök sokat betegeskednek

Egy jegyellenőr kiképzése és felszerelése mintegy félmillió forintjába kerül a közlekedési vállalatnak, így a BKV-nak az az érdeke, hogy minél fiatalabb ellenőröket vegyen fel, akik hosszú távú befektetést jelenthetnek a cégnek - fejtette ki a vállalat munkaügyi stratégiáját Aba, majd hozzátette: az idősebbek is lehetnek hasznos munkatársai a cégnek. A BKV arra törekszik, hogy egészséges munkavállalói gárdája legyen, hiszen az ellenőröknek nehéz fizikai és pszichológiai környezetben kell helyt állniuk. "Egész nap mozgó, fertőzésnek és számos atrocitásnak kitett környezetben dolgoznak, így nem is csoda, hogy rendkívül magas, mintegy 11 százalékos a betegek aránya az ellenőrök között" - mondta el a vezérigazgató.

Az agresszivitás sokszor rejtve marad

Munkatársaink jelentős hányada generációk óta kötődik a céghez - mondta el az Indexnek Molnár György műszaki titkár, aki éppen a jövő héten vesz részt az ellenőrök törzsgárda találkozóján. Van olyan ellenőrünk, aki olyannyira megszerette ezt a szakmát, hogy már negyedszázada dolgozik nálunk, ám volt olyan is, akiről néhány hét alatt kiderült, alkalmatlan a feladatra. Bár a felvétel előtt pszichológiai és orvosi alkalmassági vizsgán is át kell esniük a jelölteknek, mégis előfordul, hogy egyes tulajdonságaik, például az agresszivitás, rejtve maradnak.

Jelenleg 468 ellenőr dolgozik a BKV kötelékeiben, de a rendkívül magas fizikai és pszichés megpróbáltatások miatt mintegy 40 százalékos a fluktuáció. Van, aki az utasok zaklatását nem bírja elviselni, és van olyan is, akit az utasok panaszolnak be erőszakossága miatt - vázolta az állandó munkaerőmozgás hátterét Molnár. A felvételnél a pszichológiai alkalmasság mellett feltétel még az udvarias, határozott magatartás és a gondozott, ápolt külső is - tette hozzá a műszaki titkár, aki azt is elárulta: az érettségi is előnyt jelent, ám aki diplomával jön ellenőrnek, annál már - anélkül, hogy leértékelném ezt a munkát - alaposabban utána kell nézni, nincs-e valami komolyabb baj.

"Az ellenőr nem jár egyedül"

A műszaki titkár azt is kifejtette, "a BKV-ellenőr sohasem jár egyedül": legalább párban, de a veszélyeztetettebb, tehát forgalmasabb területeken hárman vagy négyen dolgoznak együtt. Molnár emellett olyan kulisszatitkokba is beavatta az Indexet, hogy nem a megtévesztés, hanem az eredményesség miatt cserélték például hawaii ingre szigorú sötétkék egyenruhájukat a felszínen dolgozók.

A bliccelőkkel szemben emellett az úgynevezett célellenőrzést vetik be, amelynél egy "viszonylaton" minden járművet ellenőriznek, ilyenkor az ellenőrök láttán leszállók, a következő járművön ismét BKV-karszalagos dolgozókkal találkozhatnak. Eddig egyetlen esetben fordult elő, hogy visszaélés miatt bocsátotunk el ellenőrt a cégtől: nyolc-tíz évvel ezelőtt egy ellenőr nem adta le műszak után a karszalagját, és munkaidő után a saját szakállára bírságolta az utasokat- mondta el Molnár, aki azt is hozzátette: tökéletes ellenőrt ugyanolyan nehéz találni, mint tökéletes rendőrt vagy politikust.