Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Név nélkül panaszkodnak az elmeszakértői intézet munkatársai

2005.05.06. 17:15
Soron kívüli ombudsmani vizsgálat indult az Igazságügyi Megfigyelő és Elmeorvosi Szakértői Intézetben (IMEI) a dolgozók panaszai alapján. A névtelenül jelentkező dolgozók azért fordultak Takács Alberthez, mert a pszichiátriai betegek nem kapnak megfelelő gyógyszert a kórházban, ahol nincs elég mosdó, és nem fertőtlenítik az edényeket sem.

"Az IMEI dolgozói, az egészségügyi személyzet fogalmazott meg súlyos kifogásokat részben a betegeket érintő bánásmódot, ellátást, részben pedig saját helyzetüket illetően" - mondta Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese pénteken.

Retorziótól tartanak

Az előzetes letartóztatásban lévők pszichiátriai kényszergyógykezelését végzők azt panaszolják, hogy a betegek nem megfelelő minőségű és mennyiségű gyógyszert kapnak, ha ez elfogy akkor kevésbé hatékonnyal és rosszabb minőségűvel helyettesítik. A betegeknek a higiéniás és közegészségügyi ellátása nem megfelelő, nincs elég mosdó, nincs elég tisztálkodási alkalom, az étkeztetésre szolgáló edényeket nem mossák el rendszeresen, nem fertőtlenítik.

A dolgozók saját magukat illetően elsősorban a túlmunka nem megfelelő díjazását, a rossz munkakörülményeket, valamint kiszolgáltatottságukat kifogásolják. Ez utóbbi azt jelenti, hogy panaszaikkal nem mernek az intézet vezetéséhez fordulni, mert retorziótól tartanak. Ezért is fordultak névtelenül az ombudsmanhoz, mondta el Takács Albert.