Donát
-4 °C
2 °C

Felhőkarcolók helyett élményváros Bezenyén

2005.01.27. 15:08
Bevásárlóközpontot, játszóparkot, négycsillagos szállodát építenek a magyar-osztrák-szlovák határ menti Bezenyén. Korábban játékkaszinókat és felhőkarcolókat álmodtak a Győr-Moson-Sopron megyei falu és Hegyeshalom közé. A polgármester szerint a két terv nem üti egymást.
Élményváros elnevezéssel szabadidő- és bevásárlóközpont építését tervezi egy nemzetközi befektetői csoport a magyar-osztrák-szlovák határ menti Bezenyén, a beruházás első ütemére 228 millió eurót, azaz 57 milliárd forintot fordítanak.

Bezenye
A falu határában római őrtornyok maradványait találták meg. A középkorban a magyar királyok besenyőket telepítettek a területre. A törökdúlás után a kipusztult falut a Habsburgok horvátokkal népesítették be, akik a magyar koronához mindvégig hűek maradtak. A Bécs alól visszavonuló horvát Jellasics bán fosztogató katonáit elzavarták a falu környékéről. Bezenyén ezernyolcszáz ember él, zömük horvát nemzetiségű.

Álom felhőkarcolók, valódi Szent Márk tér

Az MTI szerint a hatvanezer négyzetméteres bevásárlóközpont fedett lesz, a közelében attraktív játszóparkot és négycsillagos szállodát létesítenek. Az élményvárosban jellegzetes tájegységeket és turistákat vonzó városok mását építik fel a koncepció szerint. Rekonstruálnak egyebek között egy paraszttanyát, alpesi kunyhókban berendezett apartmanokkal, emelnek kastélyhotelt, amelyet a történelmi várak hangulatát idézik fel. A velencei Szent Márk teret is rekonstruálják a szórakoztatóközpontban.

Korábban még arról volt szó, hogy a magyar Las Vegas épül fel a Győr-Moson-Sopron megyei településen. Az ígéretek szerint az új város a bámészkodók előtt zárt lesz, és autóval sem lehet behajtani, a gépkocsikat a parkolóházakban kell hagyni. A közeli repülőterekről buszokkal hozzák a turistákat, és kikötőt is terveznek a Dunán. A várost a Bécs-Budapest vasútvonal szeli ketté. A vágányokat a föld alá vezetik, ahonnan rövid folyosókon egyből valamelyik szálloda halljába sétálhatnak. A tervezett beruházás leglátványosabb elemei a felhőkarcolók lettek volna.

Élményváros
Tekintse meg képeinket!

Nem üti egymást

"A Bezenye határába felhőkarcolókat álmodó cég a háromszáz hektáros területének felét adta el a projektfejlesztő osztrák Lukale Investment and Development Rt-nek, a befektető a Doxeon Investment and Consulting Ltd. nevű nemzetközi ingatlanalap" - mondta el Schmatovich Mátyás polgármester az Indexnek, aki szerint a maradék területen még felépülhetnek a felhőkarcolók. "A két beruházás nem üti egymást, a befektetők mindenben megegyeztek, a vevők például használhatják az eladók által épített autópálya-lehajtót is" - mondta a polgármester.

A befektetők évente nyolcmillió látogatóra számítanak Ausztriából, Nyugat-Európa más országaiból, továbbá Magyarországról és a szomszédos Szlovákiából. A szabadidő- és bevásárlóközpontban 7000 munkahely létesülhet. A beruházást várhatóan ez év végén megkezdik, az első ütem 2006 szeptemberére készülhet el. Hogy a felhőkarcolók mikor nőnek ki a földből, azt továbbra sem lehet tudni.

  • Keress a legjobb térképes keresőn eladó ingatlanokat!
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.