Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Élményparkok a Széchenyi-tervben

2001.04.05. 18:47
Három látványpark és 34 további turisztikai beruházási pályázat kapott támogatást a Gazdasági Minisztérumtól (GM) a Széchenyi-terv keretében. A látványpark létesítésére felhívó pályázat tovább él. A már támogatást nyert parkterveknek két éven belül kell megvalósulniuk.
Összesen 15 terv érkezett a Gazdasági Minisztériumhoz a Széchenyi-terv Turizmusfejlesztési Programjában kiírt élménypark - tematikus park - létesítésére felhívó pályázatára. Ezek közül 7 aquapark, vagyis vízi játszótér létesítésére kért pénzt. (Az élménypark olyasmi, mint egy vidámpark, olyan egésznapos elfoglaltságot biztosító létesítmény, amely egy specifikus témában nyújt szórakozási lehetőséget. Ezen kívül fontos volt az elbíráláskor, hogy a parkba látogató vendégek magas költési arányt produkáljanak.

Technikai, vízi és vasútas park létesül

Az első körben három pályázati munka kapott támogatást. 80 millió forintot nyert a Hungaroring Sport Rt. a Hungaroring Technikai Témapark létesítésére. A parkot a versenypálya által körbezárt, jelenleg kihasználatlan 72 hektáros területen kívánják létrehozni. A parkba interaktív technikai központot, vezetéstechnikai tanpályát, go-kart és off-road pályákat terveznek. A beruházás teljes költsége 400 millió forint.

Szintén 80 millió forintos támogatást kapott Zalaegerszeg Önkormányzata a Termálfürdő területére álmodott élményfürdő fejlesztésére. Összesen 1860 négyzetméter területű új vízfelületet hoznak majd létre, zöldövezettel körülvéve. A beruházás teljes költsége itt is 400 millió forint.

Negyven millió forintos támogatást kapott a Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány a tavaly júliusban megnyílt Magyar Vasúttörténeti Park területén tervezett Interaktív Vasúti Témapark megvalósításához. A helyet nyitása óta körülbelül 70 ezren keresték fel. A témapark tervei közt szerepel videoterem és könyvtár kialakítása, lóvasút, sínautó és gumikerekes gőzmozdony építése és közlekedtetése. A teljes fejlesztési költség 240 millió forint.

Evezősök az Ipolyon

A mostani körben a termálprojektek mellett kastélyszálló fejlesztésre vonatkozó pályázatot is támogattak. Ilyen például a Tahiban található Majláth Kastélyszálló felújítása és 4 csillagos, konferenciatermekkel kibővített szállodává építése, vagy a műemléki védelem alatt álló Strumann-kastély renovációja, illetve ezzel együtt a lovasturizmus megteremtése a Szilvásváradtól 6 km-re fekvő Csermely községben. Egyedülálló kezdeményezés a 47 ipolymenti település együttes terve, miszerint a régióban megtermetik a víziturizmus feltételeit, ami a térség gazdasági felzárkózását is elősegíti.  • Vennék
  • Hírek