Korrupcióval gyanúsítják a főpolgármester-helyettest

2000.05.10. 18:22
Korrupcióval gyanúsítja az FKgP budapesti szervezete a főváros főpolgármester -helyettesét. Az MSZP fővárosi frakcióvezető-helyettese a kisgazdák feltevéseit egyrészt cáfolta, másrészt visszautasította.
Vajda Pál
Korrupcióval gyanúsítja a Független Kisgazdapárt Budapesti Szervezete Vajda Pál budapesti főpolgármester-helyettest. Liebmann Katalin, a párt fővárosi szervezetének elnöke szerint nyilvánvaló, hogy, Vajda ,,gyanús" ügyekben érintett, hiszen egy a József nádor téren álló hajléktalanszálló eladása után valaki Tocsik Mártához hasonló sikerdíjat készül felvenni. Vajda állítólag el akarja cserélni a szállót egy másik ilyen célú épületre, mivel azonban a József nádor téri ház bizonyosan többet ér, mint egy külkerületi hajléktalanmenhely, a cserével készpénz is járna.

A másik vád egy régebbi történeten alapul (melyről korábban az Index is több írást közölt). Tavaly októberben az ELMŰ és az FKF Rt. szerződést kötött, mely szerint, az utóbbi cég kezelésében lévő, a főváros egésze alatt húzódó kábelvédő csőrendszert az ELMŰ felhasználhatja saját vezetékeinek behúzására, megspórolva ezáltal a felszíni munkákat. Demszky Gábor főpolgármester nemrég semmisnek nevezte a megállapodást, melynek létrejöttéért Vajda Pál fővárosi főpolgármester-helyettes vállalta a felelősséget. A Fővárosi Közgyűlés nem szavazta meg retorzióként a fegyelmi eljárás megindítását Vajda ellen. A kisgazdák szerint korrupciós ügyről van szó.

Az MSZP képviseletében Német Erzsébet fővárosi frakcióvezető kommentálta a gyanúsításokat, mert a főpolgármester-helyettes jelenleg külföldön tartózkodik. Német Erzsébet kérdésünkre elmondta, hogy a József nádor téri ingatlant nem cserélni akarja a főváros, hanem valószínűleg készpénzért értékesíti majd. Vajdának amúgy sincs semmi köze a dologhoz, mert - szociálpolitikai kérdésről lévén szó - Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes illetékes az ügyben. Az ELMÜ-ügyről a frakcióvezető azt mondta, hogy a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe tartozik a kérdés, az MSZP mindenesetre nem tud arról, hogy - mint ahogy a Kisgazdapárt sajtóinformációjában írja - a FIDESZ frakció feljelentést tett volna Vajda ellen.  • Hírek
  • Csok