Pert indított a főváros az Elmű ellen

2000.05.12. 14:52
Az egyre dagadó városházi kábelügy kivizsgálói hétfőn hallgatják meg Vajda Pál főpolgármester-helyettest, és várhatóan a jövő héten leteszik jelentésüket a főjegyző, illetve a főpolgármester asztalára. Ezután a Fővárosi Közgyűlésnek kell döntenie a felelősség megállapításáról - mondta el egy pénteki sajtóbeszélgetésen Bőhm András, az SZDSZ budapesti frakcióvezetője, hozzátéve: a főváros a mai napon benyújtotta a keresetet a bíróságon az Elmű Rt. ellen. Ebben azt indítványozzák, hogy érvénytelenítsék az FKF Rt. és az Elmű közötti szerződést, s ugyancsak eljárást kezdeményezett az önkormányzat a főváros tulajdonának jogalap nélküli birtoklása miatt.
Bőhm elmondta: péntek reggel hivatalosan, futárral is megküldték az Elmű-nek a főváros által informálisan már az elmúlt héten a céghez eljuttatott tervezeteit. Ha az Elmű aláírja a kompromisszumos javaslatokat, az önkormányzat visszavonja a keresetét.

Bőhm András:
"Banánköztársasággá degradálnák hazánkat"
A Városházi kábelügy immár nem csupán politikai, hanem gazdasági vitákat is kelt: az eddig a partvonalon álló, a konfliktusból önmagát kivonó Elmű vezérigazgatója hírek szerint azt állítja, hogy kidobták a Főpolgármesteri Hivatalból. A fővárosi SZDSZ frakcióvezetője, Bőhm András szerint az Elmű és a mögötte álló gazdasági erőcsoportok, így a német RWE konszern állításai - ha nem ostobaságok -, de új fejezetet nyitnak Magyarország történetében, és banánköztársasággá degradálnák hazánkat.

Közben folyik a koalíciós vita is a Városházán: Bőhm András az MSZP-vel való szövetség felbomlása esetén nem zárta ki az előrehozott választások kiírását sem. Igaz, a frakcióvezető az Indexnek elmondta, hogy ezt egyelőre nem tartja reális alternatívának. Bőhm elmondta, hogy az ellenzékkel - a Városházán a Fidesz a legnagyobb oppozíciós politikai erő - nem tárgyal az SZDSZ, így fel sem merülhet a fiatal demokratákkal kötendő esetleges koalíció.

Bőhm András:
"Nem értem, miért csinált az MSZP politikai kérdést a dologból."
Bőhm utalt arra, hogy Vajda Pál korábban elismerte a felelősségét a kábelügyben, ezért nem érti, hogy az MSZP miért csinált politikai kérdést a dologból. Bőhm bízik abban, hogy a - reményei szerint büntetőjogi felelősséget fel sem vető - vizsgálatok jövő heti lezárása után Atkári János, Vajda Pál és Demszky Gábor leülnek egymással tárgyalni, és megpróbálják rendezni a vitás ügyeket.

Az Elmű visszautasítja Atkári állításait

Az Elmű Rt. pénteki közleménye szerint visszautasítja Atkári János főpolgármester-helyettes ,,kábelügyben" tett kijelentéseit. Atkári a Népszabadságban azt állítja, hogy az áramszolgáltató saját érdekeit szem előtt tartva elzárkózik mindenfajta megegyezéstől, és arra törekszik, hogy a szerinte jogszerűtlen állapotot fenntartsa.

Mint ismeretes a kábelügy akkor pattant ki, amikor Demszky Gábor rendkívüli közgyűlést hívott össze, mivel szerinte a főváros számára hátrányos szerződést kötött a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. és az Elmű Rt. a jelzőlámpákat összekötő védőcsőhálózat szabad kapacitásainak felhasználásáról. Ez ugyanis lehetővé tette volna az Elmű-nek, hogy saját (például optikai) kábeleit behúzza a védőcsövek üres helyeire, és ezek segítségével akár üzleti célú távközlési szolgáltatásokat nyújtson. Az Elmű egyébként hosszú évek, évtizedek óta használja a főváros tulajdonában lévő csöveket.

Az Elmű Rt. közleménye szerint ugyanakkor ,,bizonyítékokkal tudja alátámasztani, hogy a közelmúltban több módosító indítványt terjesztett elő annak érdekében, hogy mielőbb minden érintett fél számára kölcsönösen előnyös megállapodás jöjjön létre. Egy hónapja közvetlenül az aláírás előtt - egy váratlan telefon nyomán - léptek vissza a Fővárosi Önkormányzat képviselői az ügyvédileg már ellenjegyzett megállapodás elfogadásától, melynek tárgyalását a felek az Elmű Rt. székházában folytatták." (Bőhm András szerint az Elmű tervezete elfogadhatatlan volt Atkári János számára, hiába írta alá tehát az FKF Rt. ügyvédje a dokumentumot.)

,,Az Elmű Rt. ezek után még mindig nem adta fel" - szól a társaság közleménye: Novák István Zsolt vezérigazgató személyesen próbált megegyezésre jutni a főpolgármesterrel, illetve helyettesével. A főváros vezetői közül azonban az előzetesen egyeztetett időpont ellenére senki nem állt a vezérigazgató rendelkezésére."

Bőhm András e kijelentésekkel kapcsolatban elmondta: az Elmű vezérigazgatója az elmúlt héten hosszú tárgyalást folytatott Atkári János főpolgármester-helyettessel. Tehát nem igaz, hogy az önkormányzat nem állt volna szóba a közműcéggel.

"Nem jött be" a főváros akciója

Novák István Zsolt állítólagos ,,kidobásával" kapcsolatban Bőhm elismerte, hogy a Demszky Gábor által összehívott áprilisi rendkívüli közgyűlés előtt beütemeztek egy találkozót az Elmű vezérigazgatója és a főpolgármester között. Erre azonban Demszky Gábor utasítására csak akkor kerülhetett volna sor, ha valóban sikerül megegyezniük az előzetesen a főváros által előterjesztett szerződésmódosításban. A közgyűlés előtt a vezérigazgató meg is jelent a Városházán, de hirtelen egy újabb tervezetet húzott elő aktatáskájából. Így elmaradt az aláírás, és Demszky sem fogadta a vállalatvezetőt.

Bőhm utólag elismerte, hogy nyomást próbáltak gyakorolni a rendkívüli közgyűlés összehívásával az Elműre, ám ez az akciójuk nem járt sikerrel.

Ugyanakkor az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője újkori demokráciánkban példátlannak tartja az Elmű pénteki közleményének befejező mondatát, mely szerint ,,Atkári János mai nyilatkozatával egyértelműen politikai csatába kívánja kényszeríteni cégünket". Bőhm szerint szó sincs politikai csatáról, cégek pedig ne kezdjenek háborúba önkormányzatok ellen. Szerinte banánköztársaság szintjére degradálná hazánkat az Elmű és a mögötte álló gazdasági csoportosulás, ha politikai manőverekbe, pártok megnyerésére használná fel gazdasági hatalmát.

A fővárosi SZDSZ-vezető szerint a német RWE konszern nem csupán az Elmű által szerzett veszélyesen nagy hatalmat, hanem például azáltal is, hogy a Fővárosi Vízművek egyik kisebbségi - de menedzsement-jogokkal rendelkező - tulajdonosával, a francia Suez-Lyonnaise des Eaux-val szövetségre lépve egy másik budapesti közüzemi vállalatban is pozíciókat szerezhet. Máris komoly vita alakult ki a Vízművek menedzsmentjének sikerdíjáról: a veszteséges cégből ugyanis a külföldi tulajdonosok állítólag kétmilliárd forintot akarnak ,,menedzsment-díj" címén kivonni. Ezt a verziót az SZDSZ képviselője megvétózta a cég felügyelő bizottságának ülésén.

Mikor távozik a főpolgármester-helyettes?

Érdekesség, hogy a Vízművek privatizációja miatt sokan támadták korábban Atkári János főpolgármester-helyettest. Egy kérdésre válaszolva a Népszabadságban Atkári pénteken kijelentette: ha továbbra is - a Vízművekhez hasonlóan - egyben adják el a később privatizálandó budapesti cégeket, akkor távozik pozíciójából.

Bőhm szerint ugyanakkor Magyarországon nem lehet olyan párt, amely az Elmű ügyét támogatná. Az Elmű ugyanis a csővezetékek használójával (az FKF Rt.-vel) állapodott meg olyan jogokról, amelyeket csak tulajdonos adhatott volna át neki. ,,Ha a bérlőtől venném meg a lakást, nem lehetek jóhiszemű vevő" - érzékeltette egy hasonlattal az ügyet a frakcióvezető.

Közben az Elmű Rt. nyilatkozatban szögezte le: a társaság május 15-én minden fővárosi frakciónak megküldi az eddig készített különféle szerződés-tervezeteket. A társaság úgy véli, hogy a dokumentumok nyilvánosságra hozatalával az ügy tisztázódhat, ami egyértelműen a budapesti polgárok érdekeit szolgálja. ,,Mint ahogy az is, ha a lakosoknak nem kell visszatérően feltúrt járdák között botorkálniuk" - hangzik a cég közleménye.