Benedek
-5 °C
5 °C

Parlamenti hivatalnok a bíróság előtt

2004.04.06. 10:51
Az iratok ismertetése után elnapolták az országgyűlés hivatalának egykori tanácsosának tárgyalását, aki a vád szerint a rendőrtiszti főiskola korábbi vezetőjével és titkárnőjével közösen segédkezett külföldiek magyar állampolgársághoz jutásához. A per egy hét múlva folytatódik.
Vádirat-ismertetéssel megkezdődött a Fővárosi Bíróságon kedden az a per, amelyben az Országgyűlés Hivatalának egykori tanácsosát, titkárnőjét és a Rendőrtiszti Főiskola volt főigazgatóját azzal vádolják, hogy pénzért segítettek magyar állampolgársághoz külföldieket.

Közös belügyes múlt

A vádirat szerint 1996 és 2000 között az elsőrendű vádlott az Országgyűlés hivatalának tanácsosa volt, az önkormányzati és rendészeti bizottságot vezető kisgazda képviselő, Bernáth Varga Balázs mellett dolgozott. A másodrendű vádlott a honatya titkárnője volt, míg a harmadrendű vádlott nyugállományú rendőrezredes, korábban a Rendőrtiszti Főiskola főigazgatója volt. A bűncselekményeket megelőzően mindhárom vádlott a Belügyminisztériumban dolgozott.

A vád szerint a tanácsos több alkalommal is fellépett azért, hogy külföldi, zömmel arab országok állampolgárai magyar állampolgársághoz jussanak. A bűncselekmények során a tanácsos eljárt a Belügyminisztérium, illetve az alkotmányos alapismeretekből magyar nyelven leteendő, úgynevezett állampolgársági vizsgák kapcsán a közigazgatási hivataloknál. Mindezt az ügyészség szerint azért tette, hogy rendszeres mellékjövedelemhez, az állampolgárságért folyamodók után fejenként 150-250 ezer forinthoz jusson.

Rajtaütés a Fehér Házban

A tanácsost és a titkárnőt 2000. december 8-án, a Képviselői Irodaházban fogták el. A Fővárosi Főügyészség a tanácsost hétrendbeli hivatalos személy által fontosabb ügyben, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel, közokirat-hamisítással és nyolcrendbeli hivatali visszaéléssel vádolja. Ezért halmazati büntetésként a törvény szerint akár tíz évet meghaladó szabadságvesztés is kiszabható.

A titkárnőt ötrendbeli minősített vesztegetés és négyrendbeli közokirat-hamisítás, a nyugállományú rendőrezredest egyrendbeli vesztegetés és közokirat-hamisítás kapcsán vádolja bűnsegédi magatartással az ügyészség.

A büntetőper vádlottja még két-két egyiptomi, illetve román és egy-egy libanoni, illetve szíriai állampolgár is. A keddi tárgyalást a vádirat ismertetése után elnapolták, a per jövő kedden a vádlottak meghallgatásával folytatódik.