Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

'Ilyen hülye amatőrök hogy lehetnek?'

2005.06.08. 08:47
Milyen volt alulnézetből a köztársasági elnök megválasztása? Riporterünk szélsőségesen szubjektív és alpári beszámolója a méltóságteljes procedúráról.
"Eljött hát a nap, amikor az ország választ kap a gyötrő kérdésre, mi is van akkor a vakond nadrágjával" - próbálok ráhangolódni az elnökválasztás második napjára, de azért a biztonság kedvéért, hogy semmi ne érjen felkészületlenül, a reggeli két bögre tejeskávé mellé beveszek pár fejezetet Niccolo Machiavelli híres könyvecskéjéből is.

A mindenütt jelenvaló riporter biztosan jól szórakozott a köztársaságielnök-választás két napja alatt. A parlamenti folyosókon várakozó egyszerű újságíróknak viszont, ha éppen nem folytattak vidám közelharcot az elvétve felbukkanó fontosabb szereplők körül, valamit ki kellett találniuk, ha nem akarták halálra unni magukat. Én a hétfőn kidolgozott, véletlen mintavételre épülő módszeremmel múlattam az időt.

"Belső morális kényszerből" - érkezik meg Mécs Imre

"Hogy rá fognak fázni a fideszesek a tegnapiért, ha Sólyom lesz az elnök."

"Ha lett volna egy kis vér a pucájában, beintett volna azért, hogy megalázták."

"A fasiszták kettesével mennek be a fülkébe" - adja tovább értesülését egy kolléga.

"Az egész egy széljegyzet se lesz a történelemben" - pillant alá az eseményekre sub specie aeternitatis egy idősebb honatya a dohányzóban.
"Lábjegyzet se. Enyhe epizód" - tesz túl rajta kollégája.

"Boldog névnapot kívánunk Róbert nevű vendégeinknek!"

"Gambiában, a Gambia folyó partján, ahonnan 1767-ben francia rabszolgavadászok az új világba hurcolták az Alex Haley Gyökerek című regényéből világhírűvé vált Kunta Kintét, hatvanfős bírói kar ítélkezik másfél millió ember ügyes-bajos dolgaiban. A bírák csaknem fele nigériai vendégmunkás" - olvasom a De jure című jogász társasági magazin legfrissebb számában.

"Állítólag 7 szavazattal nyert Sólyom" - kezdenek lassan szivárogni a hírek.

"Ilyen hülye amatőrök hogy' lehetnek?"

Deutsch Tamás 11:20 körül bejelenti, a szocialisták kérésére összeül a házbizottság. Hivatalos eredmény csak utána

"Te nem mész?"
"Oda csak a nagyok mennek. Akkora nem vagyok" - vallja meg ismerősének egy képviselő.

A házbizottság azt az egyhangú határozatot hozta - közli röpke egy óra múlva Mandúr László, a parlament alelnöke -, hogy "a képviselők tartsák be a titkos szavazásra vonatkozó rendelkezéseket", szavazólapjukat ne mutogassák, mobiltelefonnal ne fényképezgessék.

"Mai menü: Jókai bableves, túrógombóc"

"Szavazatvásárlás gyanúja lengi körül a köztársaságielnök-választás harmadik fordulóját." "Áder János szerint tízmilliós nagyságrendű összeget ajánlottak a szocialisták három MDF-es képviselőnek" - diktálnak javában a kollégák a harmadik kör előtt, háromnegyed kettőkor.

"Az Ibolyát hallottátok? Keményen visszautasította. Ha szaladtok, még ott találjátok a folyosón" - segít cikket írni egy sajtós.

"Ide a Mikszáth hiányzik" - állapítja meg egy idősebb kolléga a dohányzóban.

"A hülyék az első fordulóban úgy szavaztak, ahogy megvásárolták őket, pedig elég lett volna a harmadikban. Most meg egymásnak mutogatják szavazólapjukat. A János lehet, hogy el fog veszíteni egy pert, de Sólyom lesz a köztársasági elnök" - vont mérleget valaki fideszes szempontból.

"Szili Katalinnak fél háromkor sikerült először úgy végigmennie a folyosón, hogy senki nem fényképezte le" - osztja meg velem megfigyelését Szabolcs fotóskolléga.

"Kettővel" - mondja és mutatja büszkén egy jól értesült.
"Ki kettővel?" - kérdezik körülötte.

'"185:182 a Sólyomnak. A Viktor ezt kapta előbb telefonon."

"Elnézést! Mikor fog esküdni Sólyom úr?" - bukkan fel valahonnan egy külföldi tudósító a Mádl Ferenc és Sólyom László páholya előtti újságírótömegben.

"Ne nyomuljatok már, Géza!"
"Próbálunk küzdeni!"

"Az elnök úr negyedórán belül nem fog kijönni. Ki lehet nyugodtan kapcsolni a lámpákat"

"Faszomba, faszomba, faszomba!" - lép ki a folyosóra egy vélhetően neve elhallgatását kérő szocialista politikus, és elindul az új köztársasági elnök tiszteletére adott fogadásra.

"Ne ott tartson má' sajtótájékoztatót! Ez hihetetlen!" - méltatlankodik egy kolléga Sólyom László gyakorlatlanságán.

"Sólyom hangosan az ének!" - javasolja valaki alcímnek.

"Szili Katalin azt mondja, nem hisz a matematikában, ő a politikában hisz" - teszi közkinccsé valaki a házelnök gondolatát.

"Kiváló demokrata, nagyszerű hazafi, méltó őre lesz az alkotmányosságnak és a nemzeti egységnek... Keresni fogom az útját-módját az együttműködésnek... Szili Katalin méltó vetélytárs volt... A sok izgalom után figyelmünket újra a kormányzásra fordítjuk, mert kormányozni kell, és kormányozni fogunk" - mondja Gyurcsány Ferenc, majd sajtótájékoztatója hátralévő kétharmadában röviden kitér programjára.

"Miniszterelnök úr! Kérdezni nem lehet? ...Ó, értem."

"A szekértáborokból ki kell törni. Nem mi tehetünk arról, hogy ezt az üzenetet a parlamentben nem igazán értették meg" - csípem még el a Védegylet jogászának egyik mondatát a Parlament Cafében. A legjobbat a konkurencia baráti tudósítója volt szíves megosztani későn jövő riporterrel: "Olyan volt ez az egész, mint amikor a Zalaegerszeg megverte Manchestert."

"Üdvözlöm, tanár úr!"
"A tévében voltam szakértőként. Próbálom kiheverni - mutat a professzor az asztalán álló pálinka-sör kombóra a Tulipán presszóban. - Látta, hogy a Gyurcsány nem koccintott a Sólyommal?"
"Á, mi meg se próbáltunk ott piálni."