Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány továbbra is pártelnök szeretne lenni

2006.09.24. 08:35
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a balatőszödi beszéd nyilvánosságra kerülése ellenére és az önkormányzati választások végeredményétől függetlenül is pályázik az MSZP elnöki posztjára. Erről a kormányfő a Vasárnap Reggel című lapnak adott interjújában beszélt.

Az önkormányzati választások kimenetelével "sem az nem függ össze, hogy mit csinálunk a kormányban, sem az, hogy mi történik a pártban. Én ezért a politikáért küzdeni fogok, és ennek részeként a szocialista párt modernizálásáért is" - fogalmazott az interjúban Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő az esetleges bocsánatkérést firtató kérdésekre azt mondta: Sólyom László államfő arra kérte, hogy ismerje el: semmilyen cél nem igazolhatja, hogy bárki a demokráciába vetett bizalmat kockáztassa. Álláspontja szerint balatonőszödi beszéde maga az elismerés és a szembesítés. Hozzátette: ok van megbeszélni az egész szituációt, és mindazt, ami a beszédben van.

"A megbeszélésen ráadásul nem csak az MSZP-nek, nem csak a baloldalnak kell részt vennie, hiszen épp a baloldal kiált a változtatásért és áll annak élére" - nyilatkozta Gyurcsány Ferenc. Hozzáfűzte: a politikai elit egészének volt a színjátéka az, ami 16 éven keresztül történt, és ez a magatartás "túlélési sémája lett" az ország többségének.

Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy a beszéd stílusa miatt - amit nem a nyilvánosságnak szánt - okkal érezhetnek csalódottságot. "Ha ezen túljutunk, akkor jöhet az a kérdés, hogy a szó legeredetibb értelmében bocsánatkérésnek kell-e következnie".