József, Bánk
-6 °C
0 °C

Folytatódik a kisgazda belharc az ifjaknál is

2001.08.30. 17:09
Elsőfokon igazat adott a Fővárosi Bíróság Balogh Richárdnak, a Független Ifjúság (FI) "menesztett" elnökének abban, hogy jogtalanul távolították el posztjáról tavaly februárban. Utódjául akkor Imrédy Szabolcsot, Torgyán József személyi titkárát választották meg, aki továbbra is a kisgazda irányelvek mentén vezetné az 1945-ben alapított társadalmi szervezetet. Balogh szerint a "puccs" óta többször visszaéltek a FI nevével, ezért perre megy.
Kedden született meg a Fővárosi Bíróságon az a döntés, amely a felperes Balogh Richárdnak adott igazat az alperes Független Ifjúsággal szemben: Baloghot jogtalanul távolították el elnöki posztjáról. A szervezet ugyanis tavaly február 19-én nagygyűlést tartott, ahol Imrédy Szabolcsot, Torgyán József egykori személyi titkárát választották meg az 1945-ben alapított egyesület elnökének.

A Fővárosi Bíróság - Imrédy Indexnek adott nyilatkozata szerint - márciusban elsőfokon bejegyezte az új elnököt, bár hozzátette, ez például nem jogosította fel a gazdasági ügyekbe való betekintésre.

Újabb per várható

Balogh Richárd szerint februárban puccs történt, mert az általa vezetett szervezet többször bírálta a Független Kisgazdapárt vezetését, és szeretett volna eltávolodni a Torgyán József által kijelölt útvonaltól. Balogh szerint a "puccsisták" ezért szervezték meg a nagygyűlést, ahol a tagság döntött az addigi elnök elmozdításáról.
- A jogszerűtlen lépés óta folyamatosan visszaéltek a Független Ifjúság nevével, ami miatt erkölcsi és anyagi kár is érte a szervezetet. Ezért vélhetően kártérítési pert indítunk Imrédyék ellen - kommentálta az elsőfokú ítéletet Balogh Richárd.

Markánsan különböznek

A két elnök eltérően ítéli meg a patinás szervezet jövőjét. Balogh véleménye szerint a Független Ifjúságnak végleg el kell szakadnia a kisgazdapárttól, és vissza kell térnie az eredeti szándékokhoz. Ez elsősorban a hátrányos helyzetben lévő fiatalok érdekeinek képviseletét jelenti, politikai célok nélkül. Imrédy "hagyományosan a kisgazdapárt ifjúsági szervezetének" nevezte a FI-t, amelynek a jövőben is azokhoz az elvekhez, és irányvonalakhoz kell igazodnia, amelyek "a tradicionális kisgazda szellemiséget jelentik".

Lobbiztak értük

A Független Ifjúság neve legutóbb a civil szervezeteknek jutatott ingatlanok történetében bukkant fel. Mind vidéken, mind a fővárosban több ingatlant kaptak. Információink szerint az ingatlanokat osztó albizottságban a kisgazda delegáltak a Független Ifjúság, valamint a Független Női Szövetség (ennek a szervezetnek az elnöke Torgyánné Cseh Mária) javára érvényesítették a kisgazda érdekeket.

Az FI a legértékesebbnek tartott Andrássy út 124. szám alatti épületben is kapott helyiségeket, de ezt a döntést a Társadalmi Szervezetek Bizottságának ingatlanjuttatási albizottsága keddi ülésén felülbírálta, így az épületben az eddig is működő Magyar ENSZ Társaság kap tulajdonjogot.