Alfréd
-2 °C
2 °C

Az MSZP a posztkókai korszakra készül

2007.11.20. 13:24
Kapcsolódók (12)
Parlamenti matematikával és sztrájkstratégiával foglalkozott többek között az MSZP esti elnökségi ülése. Az előbbi ügyben abban állapodtak meg, hogy életben kell tartani a jelenlegi koalíciót, miközben készülnek a Kóka utáni korszakra. A demonstrációval kapcsolatban pedig arra a felismerésre jutottak, miszerint itt inkább politikai, mint szakmai zúgolódás van, s ha a vasutasokat sikerül leválasztani, komédiába fordulhat az egész.

Szeretgetni kell most a belső ellentétektől gyötört SZDSZ-t, erre jutott az MSZP hétfőn ülésező vezérkara. Így az egészségbiztosítási rendszer átalakítását szabályozó törvényjavaslat kormánypárti egyeztetésein a politika nagyobb súllyal esik majd latba, mint a szocialista szakmaiság. Magyarán: a biztosítási reformot taglaló MSZP-s módosító javaslatokhoz a szocialisták rugalmasan viszonyulnak, hajlandók átalakítani azokat. A végszavazásnál azonban nem ismernek pardont, azt hangsúlyozzák, hogy a szabad demokratáknak igent kell nyomniuk. (AZ SZDSZ pedig ugye azt harsogja, hogy ők többet nem engednek.)

Az SZDSZ-barát álláspont azonban információink szerint nem automatikus, az elnökség végigjátszotta, hogy mi lenne koalíciós szakadás esetén. Ám a szocialisták szerint az egyelőre nem járható út, hogy az MDF kívülről támogatja a kormányt. Ugyanis a fórumosok zsaroló potenciálja így túlzottan megnőne, támogatásuk pedig jóval instabilabb, mint egy belső partneré.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a szocialisták nem látnának szívesen némi koalíciós változást. Amit egyébként Fodor Gábornak hívnak. Az MSZP-s remények szerint a környezetvédelmi miniszter hamarosan átveheti az SZDSZ-t Kókától. Nem véletlen, hogy Fodort - akit pártjában sokan informális elnökként tartanak számon - meghívták a vasárnap esti koalíciós egyeztetésre.

Persze a hivatalos Fodor-korszak nem most jön el, információink szerint a környezetvédelmi miniszter jelezte is a szocialistáknak, hogy nem akar túlzottan belefolyni az egészségügyi reform vitájába. Nem csoda, az őt is ugyanúgy leamortizálná mint Kókát, most pedig félig kívülállóként békében építheti magát. Azt viszont ő is egyértelművé tette, hogy a koalíció híve.

Persze az MSZP elnökségének nemcsak a belső, hanem a társadalmi feszültségekkel is számolnia kell, nevezetesen a beígért munkavállalói sztrájkhullámmal. A helyzetet a szakszervezeti ügyek veteránja, Kiss Péter kancelláriaminiszter értékelte. A vezérkar végső tanúságként azt szűrte le, hogy a sorozatos tárgyalások azért fulladnak kudarcba, mivel a különböző érdekvédelmi szervezetek nem szakmai, hanem politikai alapon dacolnak. Azt legalábbis mindenképp ennek tudják be, hogy a vasutas Ligát vezető Gaskó István azzal a volt miniszterelnökkel (Orbán Viktorral) tárgyal, aki kormányzása alatt lenullázta az Országos Érdekegyeztető Tanácsot.

Mindenestre a szocialisták nem keseredtek el túlzottan, ugyanis úgy látják, a tervezett demonstrációk egyetlen komoly tényezője a Liga, a munkástanácsok tavaly ősszel sem voltak képes tömegeket mozgatni. Így vélhetően arra törekszenek a szocialisták, hogy ezt az érdekvédelmi csoportot semlegesítsék, a többi kezdeményezés pedig jól hamvába hal.