Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Gyurcsány: A Fideszben a fenék és a ló összekeveredik

2004.09.27. 14:13
Rogán Antal Gyurcsány személyiségének megkettőződéséről beszélt napirend előtt a parlamentben. A "Rejtegeti-e Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Gyurcsány Ferenc milliárdos régi üzleti titkait?" című felszólalásában a fideszes politikus azt tudakolta a miniszterelnök-jelölttől, hogy hogy viseli azt a kettőséget, amelyben az elmúlt két évben élt.
Rogán Antal fideszes politikus Medgyessy Péter utolsó, az SZDSZ-t korrupciós ügyekkel vádoló interjúját idézve vezette fel napirend előtti felszólalását hétfőn a parlamentben. Rogán arra volt kíváncsi, hogy felderítik-e a korrupciós eseteket, és hogy nyilvánosságra hozza-e a kormányfőjelölt balatonőszödi ingatlanának szerződéseit. "Egy fenékkel két lovat nem lehet megülni" - utalt Rogán arra, hogy Gyurcsány egyrészt "ügyes üzletember", másrészt politikus. "El kívánja-e titkolni a miniszterelnök Gyurcsány Ferenc a milliárdos Gyurcsány Ferenc ügyeit?" - kérdezte.

Gyurcsányi Ferenc

Rogán Antal
Balatonőszöd kapcsán "nyilvánosságra hozza-e a miniszterelnök-jelölt azt a két szerződést, amelyet az állammal kötött az ingatlan adás-vételével és a visszalízingeléssel kapcsolatban", tudakolta Rogán. Az úttörőszövetség két héttel ezelőtti pervesztésével párhuzamba állított balatonőszödi eset Rogán szerint jó alkalom arra, hogy az állam visszaperelje az ingatlant, bár ő abban nem bízik, hogy ezt meg is teszi. Rogán ezért Gyurcsány felhatalmazását kérte, hogy az ellenzék pert indíthasson a "villa" visszaszerzésére. Ugyanakkor azt is megkérdezte, hogy feloldja-e Gyurcsány annak a jegyzőkönyvnek a titkosságát, amelyben Kulcsár Attila Rogán tudomása szerint "bizonyos Gyurcsányi Ferencről beszélt".

A kormányfőjelölt válaszában azon kívánságát fejezte ki, hogy jó lenne, ha az ellenzék azonos mércével mérne, "és jó lenne", ha a Gyurcsány szerint a Rogán által vezérnek tartott miniszterelnök kijelentéseit is értelmeznék, nem csak a Medgyessyét. Gyurcsány utalt például Orbán Viktornak arra a szerinte értelmezetlen kijelentésére, hogy "az EU-n kívül is van élet". Gyurcsány szerint jogos Rogán felvetése, hogy valaki döntse el, üzletember-e vagy politikus. "Ez nálam egyértelmű" - mondta az ellenzék felzúdulásától kísérve Gyurcsány. Szerinte azonban az ellenzék az, amelyben "a fenék és a ló összekeveredik".

Rogántól Gyurcsány azt kérte, hogy ne sejtessen ott ügyeket, ahol nincsenek, a balatonőszödi ingatlanával kapcsolatban pedig felhívta a képviselő figyelmét arra, hogy a legfőbb ügyész álláspontja szerint törvényes volt az üzleti tranzakció: "a jogszabálynak és a kor szokásainak megfelelően kötötték a szerződést" - jelentette ki, hangos nevetést kiváltva az ellenzékből.

Szijjártó eltitkolta a legfőbb ügyészi vizsgálat eredményét >>>

"Álláspontom az, hogy meg kell kérni az igazságszolgáltatás szerveit, hogy a törvények teljes szigorával járjanak el az ügyek felderítése során, nem kell külön kiemelni egyiket sem" - mondta Gyurcsány.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!