Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Közel 66 százalékos részvétel a fél hatos adatok szerint

2002.04.07. 18:20
Az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában délután fél hatig a választásra jogosult mintegy 8,1 millió választópolgárnak országosan 65,56 százaléka járult az urnákhoz. A legtöbben Budapesten (71,79 százalék) szavaztak.
A fővárosban a választók 71,79 százaléka adta le szavazatát 17 óra 30 percig. A részvételi arányok megyénként eltérőek, többnyire 10-17 százakkal haladják meg a négy évvel ezelőttit. Budepesten 1998-ban ebben az időpontban az arány 54,90 százalék volt, ami mintegy 17 százalékkal kisebb szavazási arányt jelez. A fővárosi II. kerület egyik választókörzetében abszolút rekord született: itt a szavazásra jogosult lakosság 78,2 százaléka járult az urnákhoz.

A 15 órai adatok

A fővárosban a választók 58,47 százaléka adta le szavazatát 15 óráig. A részvételi arányok megyénként eltérőek, többnyire 9-12 százakkal haladják meg a négy évvel ezelőttit. Budepesten 1998-ban 15 órakor az arány 45,49 százalék volt, ami 13 százalékkal kisebb szavazási arányt jelez.

A 13 órai adatok

A fővárosban a választók 45,54 százaléka adta le szavazatát 13 óráig - közölte az MTI. A négy évvel ezelőtti választás első fordulójához viszonyítva a voksolás első 5 órájában a mostani szavazáson többen mentek el. Az arányok megyénként eltérőek, többnyire 2-3 százakkal haladják meg a négy évvel ezelőttit, de például Baranyában és Szabolcsban is több mint 4 százalékkal. Az előző választáson, ebben az időben 31,38 százalék járult az urnákhoz.

Fotósok zavarják a szavazást

Egy fővárosi szavazókörben, ahol az egyik miniszeterelnök-jelölt adja le a szavazatát, olyan sok fotós gyűlt össze, hogy egy szavazó kihívta a rendőrséget, mert nem tudott szavazni. A rendőrök kérésére a fotósok hátrébb vonultak, a szavazás rendben folyt tovább.

Tiltakozás Hajdú-Biharban

A Hajdú-Bihar Megyei Területi Választási Bizottságnál vasárnap reggel többen tiltakoztak a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában elhangzottak miatt; a telefonálók véleménye szerint a műsorban a választásokon induló egyik párt mellett fejtettek ki propagandát - tájékoztatta az MTI-t Vasas Lászlóné, a hajdú-bihari választási iroda vezetője. Elmondása szerint hivatalos panaszt még nem nyújtottak be az ominózus rádióműsor miatt, bár többen jelezték, hogy megteszik.

Elmondta azt is, hogy a választási bizottságokhoz szombaton és vasárnap négy panaszbejelentés érkezett Hajdú-Bihar megyében a kampánycsend megsértése miatt. A bejelentések közül egyet elutasítottak, egyet nem tárgyaltak, egyet jóváhagytak, egyben pedig még nem döntöttek az illetékes választási bizottságok. Arról döntés született, hogy vasárnap Tiszacsegén az egyik választási helyiséggel szemben lévő villanyoszlopra visszahelyezték azt a választási plakátot, amelyet előbb a helyi választási iroda levetetett.

Betörtek egy szavazóhelynek helyet adó iskolába

Betörtek vasárnapra virradóra a Csongrád megyei Székkutason a 2-es számú szavazókörnek helyet adó iskolába, de az elkövetők a kijelölt teremben nem jártak, így a választás rendben elkezdődött - tudta meg a megyei választási irodán az MTI. A történtekről Bárány Zoltán, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-nek elmondta: ismeretlen tettesek - vagy tettes - a vizsgálat eddigi adatai szerint vasárnap hajnalban törtek be az iskolába. A tettesek számítógép-tartozékokat, egy nyomtatót és két klaviatúrát vittek magukkal, értékük mintegy 300 ezer forint. Miután a szavazókörnek kijelölt termet érintetlenül hagyták, nem volt akadálya annak, hogy a választások elkezdődjenek - tájékoztatott Bárány Zoltán.

A választási eseményekről itt olvashat részletes tudósítást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!