Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Rendkívüli szünet az ELTE-n

2006.09.20. 13:43
Kedd után szerdán is bezár az ELTE egyik épülete a Hallgatói Hálózat engedély nélkül meghirdetett gyűlése miatt. A szervezet szerint semmilyen hasonlóság nincsen a huligán vandalizmus, és egy egyetemi diákgyűlés között.

Szerdán 14 órától rendkívüli rektori szünet lesz az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi kampuszán, közölte Rónai Zoltán, az egyetem főtitkára. Az épület északi és déli tömbjét is lezárják, ami az épület kiürítését is magával vonja.

A rendkívüli rektori szünet oka, hogy az egyetem vezetőségének értesülése szerint a Hallgatói Hálózat országos gyűlést hirdetett meg az épületben. A főtitkár elmondása szerint a rendezvényt bejelentés, egyeztetés, engedély nélkül hirdette meg a Hallgatói Hálózat. A lezárás szerda este 10 óráig tart.

Rendkívüli szünet lesz az ELTE Társadalomtudományi, Természettudományi és Informatikai Karán is.

Kedden az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánja a Trefort kerti és az Ajtósi Dürer sori kampuszok területére hirdetett meg rendkívüli szünetet az intézmény hallgatói számára.

Épületfoglalásról is beszéltek már

Az épületek bejáratán olvasható rendkívüli dékáni utasítás szerint az épületeket "egy egyetemen kívüli, azonosítatlan szerveződés által meghirdetett rendezvény okán, a kar épületének védelme érdekében" zárták le. A kifüggesztett dokumentum szerint az intézkedés értelmében kedden éjfélig tartják zárva a kampuszokat.


A Hallgatói Hálózat olyan hallgatói megmozdulást hirdetett az egyetem területére, amely nincs összhangban az intézmény szabályzatával, közölte Balás Márk az MTI kérdésére, hozzátéve: erről semmilyen módon nem egyeztettek az ELTE EHÖK-kel.

A Hallgatói Hálózat augusztusban hallatott először magáról. Akkor a hálózat egyik pécsi tagja azt mondta: hagyományos tüntetés helyett a forgalom blokkolását, illetve egyetemi épületek elfoglalását tervezik.

Békés eszmecserét akartak

A Hallgatói Hálózat MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, hogy megértik a rektor aggodalmát az előző napi események miatt, azonban egyértelművé kell tenni, hogy semmilyen hasonlóság nincsen a huligán vandalizmus, és egy egyetemi diákgyűlés között.

"Magyarországon egyetlen rektornak sem kell attól félnie, hogy diákok találkoznak, és békésen véleményt cserélnek. A most betiltott vitafórum a tandíjról, a felsőoktatás átalakításáról, és a hallgatói önszerveződésről szólt volna" - írta a szervezet közleményében.

A hálózat szerint annyira erőltetettnek tűnik az összefüggés, amelyet a rektor a hétfői huligán vandalizmus és a jóval korábban bejelentett hallgatói gyűlés között vont, hogy a leglogikusabb magyarázatnak az tűnhet, hogy ez csak egy ürügy volt, hogy betiltsák a rendezvényt.