Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Csak egyszer használható az elterelés

2002.11.29. 16:18
Az elterelés megnövelheti a kezelésre jelentkező drogfogyasztók számát, ugyanakkor azt három évente csak egyszer lehet igénybe venni, és még nincs tisztázva, hogy a megnövekedő igényt hogyan látja el majd az egészségügy - nyilatkozta Gerevich József, a Drogambulanciák Szakmai Szövetségének elnöke a büntető törvénykönyv kábítószerekkel kapcsolatos szabályozásának módosításáról.
A pénteki sajtótájékoztatón, melyen részt vettek a Magyar Narkológiai Társaság (MNT), a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) valamint Alapítványi és Magániskolák Egyesülete (AME) képviselői is, elhangzott, hogy a törvényjavaslatot támadó ellenzéki politikusok nem valós tények alapján alakították ki álláspontjukat. "Nem igaz, hogy a módosítás könnyítené az iskolai drogozást és terjesztést, illetve hogy az kiskaput nyitna a drogkereskedők számára" - mondta Pelle Andrea. A TASZ ügyvivője szerint a módosítás legfőbb újítása - az elterelés kiszélesítése - mindössze annyit jelent, hogy a függő drogfogyasztók mellett ezentúl a nem-függő, alkalmi felhasználók is jelentkezhetnek féléves elvonókúrára vagy prevenciós tanfolyamra, börtönbüntetés vagy pénzbírság helyett.

Szmóker körök is elterelhetők, de csak egyszer

A törvénymódosítás egyik jelentős újítása, hogy azok is jelentkezhetnek elterelésre, akik másoknak átadtak drogot, ám ennek célja a közös fogyasztás. Azaz ha egy csoport tagjai ellen közös marihuánafogyasztás miatt indul például eljárás, az érintett személyek mentesülhetnek a jelenleg kiszabható büntetési tételek alól, helyette vállalni kell a féléves elterelést. Erre azonban három évenként csak egyszer lehet majd jelentkezni - ezt tartalmazza az MSZP által benyújtott és az ellenzék által is támogatott módosítás, mely így valószínűleg az új törvénybe is bekerül majd.

Gyógykezelés vagy felvilágosító beszélgetések

Pelle Andrea kérdésünkre elmondta, hogy a nem-függőket két kategóriába sorolják: az egyikbe azok kerülhetnek, akik rendszeres droghasználók, de még nem függők. Ők lehetőséget kapnak egy "kábítószer-fogyasztást gyógyító kezelés" választására. A másik csoportba az alkalmi fogyasztók tartoznak, akiket csoportbeszélgetésre, megelőző-felvilágosító kurzusokra küldik a szakemberek.

A törvénymódosítás korhatár-szabályzással igyekszik megakadályozni, hogy két olyan személy fogyasszon együtt kábítószert, akik között nagy a korkülönbség. Így elterelés alkalmazható még abban az esetben is, ha egy fiatalkorú és egy 21 évesnél fiatalabb személy együtt szívnak el egy dzsointot (marihuánás cigarettát) vagy szednek extasyt.

A szakmai szervezetek nem teljesen elégedettek

Bár a szakmai szervezetek általában elégedettek a módosítás szemléletével és újításaival (mely gyakorlatilag a legszigorúbb európai drogtörvényként emlegetett '99-es BTK előtti állapotot állítja vissza), bizonyos részletekkel most sem értenek egyet.

Dr. Csorba József, a Magyar Narkológiai Társaság elnöke hiányolja a nyugati országokban már régóta használt kategóriák felállítását, azaz a lágy- (pl. marihuána, hasis) és keménydrogok (pl: kokain, heroin) jogi definiálását.

Gerevich József szerint a hazai egészségügy katasztrofális állapota nem teszi lehetővé, hogy az elterelést maradéktalanul megvalósítsák, hiszen az sem tisztázott még, hogy a havi 30-40 ezer forintot is elérő gyógykezelési költségeket támogatja-e majd a társadalombiztosítás. Gerevich megemlítette, hogy megkeresésükre az egészségügyi tárca egyelőre nem reagált.

Pelle Andrea a háromévenként csupán egyszer használható elterelést indokolatlannak tartja, ezt szerinte az ellenzéki támadások tompítására nyújtotta be az MSZP. A TASZ képviselője szerint a gyakorlatban továbbra is élni fog a "zéró tolerancia" elve, hiszen a fogyasztás és a birtoklás továbbra is - minimális mennyiségű kábítószer esetén is - bűncselekménynek számít.

A drogtörvény miatt egymásnak esett a volt és jelenlegi oktatási miniszter
Egyetért-e Ön azzal, hogy a drogpolitika nem az olcsó népszerűség-hajhászás terepe, ahol riogatással és torzításokkal lehet célt érni, hanem felelősségteljes és szakmailag helyes intézkedésekre van szükség? - teszi fel a kérdést Magyar Bálint oktatási miniszter abban a válaszlevélben, amelyet Pokorni Zoltánnak a fideszes politikusának szánt. Magyar: Pokorniék riogatnak és torzítanak

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!