Sára, Márió
2 °C
6 °C

Herényi és az MDF megsértette a pártból kizártak jó hírnevét

2005.11.17. 14:48
Jogerős ítélet született az MDF-ből kizárt képviselők polgári peres ügyében. Az MDF eredetileg 22 fős frakciójából Herényi Károly az öt felperest 2004 szeptemberében azzal az indoklással zárta ki, hogy a képviselők eltértek attól a politikai irányvonaltól, amelyet az MDF országos választmánya határozott meg. A felperesek azt kérték a bíróságtól, állapítsa meg, hogy a kizárásukról szóló bejelentés megsértette személyiségi jogaikat.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön jogerősen kimondta: Herényi Károly és az MDF megsértette a pártból tavaly szeptemberben kizárt öt képviselő jó hírnevét, amikor a frakcióvezető valótlanul állította, hogy a felperesek frakciótagsága kizárás folytán megszűnt - közölte az MTI-vel Varga István, a kizárt honatyák ügyvédje.

A kizárt képviselők keresetükben azt kérték, hogy kötelezze a bíróság nyilvános elégtétel adására Herényi Károlyt. Az öt felperes számára három-három millió forint nem vagyoni kártérítést kértek; a vagyoni kártérítés összegére vonatkozó javaslatukat jelenleg dolgozzák ki, tette hozzá Varga István.

Az MDF eredetileg 22 fős frakciójából Herényi Károly az öt felperest, Balsai Istvánt, Horváth Balázst, Kelemen Andrást, Font Sándort és Szászfalvi Lászlót tavaly szeptemberben azzal az indoklással zárta ki, hogy a képviselők eltértek attól a politikai irányvonaltól, amelyet az MDF országos választmánya határozott meg.

A felperesek azt kérték a bíróságtól, állapítsa meg, hogy a kizárásukról szóló bejelentés jogellenes volt, ezáltal Herényi Károly és az MDF kárt okozott a felpereseknek és megsértette személyiségi jogaikat. Az első fokon eljáró bíróság szerint bebizonyosodott, hogy a képviselők kizárása az arra vonatkozó szabályok szerint nem történt meg, tehát az ezzel ellenkező állítás valótlan volt. A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön változatlan formában hagyta jóvá az elsőfokú döntést.