Árpád
-2 °C
3 °C

Lezsák kihívja Dávid Ibolyát?

2002.12.03. 08:56
Elképzelhető, hogy Lezsák Sándor is indul az MDF elnöki posztjáért, így kihívója lesz Dávid Ibolyának - tudta meg a Népszabadság. Sokan nehezményezik, hogy a demokrata fórum népszerűsége a "mélypontra zuhant", nem tükrözi a pártelnök népszerűségét. A kritikus szárny határozott, de a frakcióvezető szerint a többség a Dávid-irányvonalat támogatja.
Elképzelhető, hogy lesz kihívója Dávid Ibolyának a demokrata fórum februári országos gyűlésén, Lezsák Sándor ugyanis fontolgatja, hogy versenybe száll az MDF elnöki posztjáért - értesült a Népszabadság.

A napilap úgy tudja, hogy az MDF egyik alapító atyjához már több ilyen felkérés is érkezett, de az sem zárható ki, hogy rajta kívül más, országosan ismert politikus is kap elnöki jelölést. A demokrata fórumban már megkezdődött a tisztújítási folyamat, és az a párt új országos választmánya január második felében tesz javaslatot az országos nagygyűlésnek az elnökjelölt vagy -jelöltek személyére.

A kritikus szárny

"A demokrata fórum nem lehet a mérleg nyelve, a jobboldalon vannak a szövetségesei" - idézi a Népszabadság az MDF azon politikusait, akik nem kívánják feladni pártjuk függetlenségét, de inkább a Fideszhez állnak közel. A parlamenti frakcióban ehhez a "platformhoz" sorolják a közelmúltban lemondásra kényszerült frakcióvezetőt, Balsai Istvánt, Balogh Lászlót, Gémesi Györgyöt, Horváth Balázst, Kelemen Andrást, Medgyasszay Lászlót és Szászfalvi Lászlót is.

Nyílt titok, hogy e szárny képviselői és hozzájuk hasonlóan a lakiteleki alapító atyák is nehezményezik, hogy jóllehet a közvélemény-kutatások szerint Dávid Ibolya az ország egyik legnépszerűbb politikusa, az MDF népszerűsége "soha nem látott mélypontra esett".

Dávid erős

A korább személyi feszültségek eredményeképp Balsai István, az MDF korábbi frakcióvezetője november közepén lemondott posztjáról. Döntését azzal indokolta, hogy néhány frakciótársa indítványt nyújtott be vele szemben. Balsai hozzátette akkor, hogy elkívánja kerülni, hogy személye miatt pártja megosztottá váljék, ezért inkább lemond. Sajtóhírek szerint Balsai - lemondása előtt - számos alkalommal konfrontálódott Dávid Ibolya pártelnökkel, aki nehezményezte, hogy a pártközi egyeztetéseken nem jelenik meg markánsan a Magyar Demokrata Fórum álláspontja.

A frakcióvezető-váltást követően Herényi Károly úgy nyilatkozott, hogy nem lesz leszámolás a demokrata fórumban. Erre nincs is szükség, hiszen Dávid Ibolya - ha a helyzet úgy kívánja - már fel tudja sorakoztatni maga mögött a 23 fős frakció többségét, az új frakcióvezető, Herényi Károly a pártelnök bizalmasa, de Csáky András, az országos választmány elnöke és Szőke László, a budapesti választmány elnöke is az általa meghatározott irányvonalat támogatja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?