Judit
2 °C
7 °C

Lelökdösték Gyurcsányt a kötött pályáról

2008.09.10. 15:38
A szocialisták elnöksége hat óra vita után végül úgy döntött, hogy lesz kongresszus, de nem úgy, ahogyan Gyurcsány akarja. Az MSZP-ben úgy számolnak: nem lehet többséget szerezni a parlament feloszlatásához.

"Úgy nem mehettünk haza, hogy egy az egyben lesöpörjük a miniszterelnök-pártelnök által javasolt rendkívüli kongresszust az asztalról, hiszen annak egyértelmű üzenete lett volna: az SZDSZ nyugodtan levadászhatja Gyurcsány Ferencet. Márpedig ez egyrészt a mi kormányzási potenciálunkat gyengítette volna, másrészt, a tagságnak sem tudtuk volna eladni" - magyarázta egy elnökségi tag, miért volt megegyezés kényszer az MSZP éjszakába nyúló keddi elnökségi ülésén. Így végül az MSZP vezérkar hat órai vita után hozta is a papírformát, meg nem is. Egyrészt rutinból és politikai megfontolásból hitet tett amellett, hogy egyaránt támogatja a Gyurcsány nevével fémjelzett Megegyezés programot és a kormányfőt, másrészt alaposan átírta a miniszterelnök által forszírozott rendkívüli kongresszus forgatókönyvét. (Ebben egyébként nem vett mindenki részt, hiányzott az ülésről Hiller István alelnök, Juhász Ferenc elnökhelyettes, és Simon Gábor a választmány elnöke.)

Emlékeztetőül: Gyurcsány egy szeptember 27-ei, kötött pályás kongresszus mellett tört lándzsát, ahol a küldöttek gyakorlatilag arról szavaztak volna, hogy előrehozott választásokat szeretnének, az SZDSZ szakértői kormányát emelnék a hatalomba, vagy a Gyurcsány vezényelte Megegyezés programot pártolják. A szocialista prominensek szerint a kimenet egyértelmű lett volna. "Viccelődtünk is azon az elnökségi ülésen, hogy bármelyikünk feláll, és elküldi az SZDSZ-t a francba, a kongresszus egy emberként sorakozik fel mögötte, ehhez még miniszterelnöknek sem kell lenni" - mondta az Indexnek egyikük.

Ám a hatórás vita végén az elnökség egyöntetűen úgy döntött, egy nyílt végű kongresszust ránt össze szeptember 27-. és október 11. között, és ez a jelen pillanatban nem puszta technikai csűrés-csavarás. Ugyanis az elnökség felhatalmazott egy tárgyalódelegációt, hogy intenzíven próbáljon megalkudni az SZDSZ-szel, és a kongresszus pedig a megbeszélések végeredményét értékeli, és ha úgy adódik, szentesíti. A tárgyalási alap persze a Megegyezés, de, tette hozzá egyik forrásunk, meglehetősen rugalmasan kezelve.

Egyébként az időpont is ezt a rugalmasságot erősíti, hiszen az adótörvényeket és a költségvetést szeptember végén illik először a ház elé vinni, így egyrészt az SZDSZ konkrét törvénytervezet alapján győződhet meg arról, hogy a szocialisták komolyan vették-e az esetleges megállapodásokat, illetve arra is marad idő, hogy ha igény van rá, akkor átrágják a szükséges módosító javaslatokat. (Persze az is igaz, hogy egyes elnökségi tagok véleménye szerint nem a gyurcsányi javaslat tartalma módosult, hanem a formája.)

Ráadásul a "nyílt végű" kifejezés ez esetben annyit is tesz szocialista forrásaink szerint, hogy az MSZP nem zárta rá Fodor Gáborra azokat a szabad demokratákat, akik nem értenek egyet a szakértői kormány ötletével, illetve azokat, akik attól tartanak, hogy a szituáció végletekig való kiélezése (lásd: előrehozott választások) szakítanák a pártot. És persze nyílt végű az MSZP szempontjából is, ugyanis, ha a szocialista tárgyalók egy részletesen kidolgozott együttműködési tervezettel állnak a kongresszus elé, akkor, amennyiben csak személyi akadálya van az alkunak, valószínűleg számíthatnak a miniszterelnök nagylelkűségére (értsd: lemondására), állítják a kedd esti ülés fényében egyes szocialisták.

Az persze kérdés, hogy a szocialisták miért bíznak az SZDSZ tárgyalási hajlandóságában. Több MSZP-s szerint azért, mert a parlament feloszlatásával való fenyegetés ugyan jól hangzik végső érvként, de technikailag nem olyan egyszerűen kivitelezhető. Ugyanis az országgyűlés szélnek eresztéséhez egyszerű többségre, a mostani állapot szerint 192 szavazatra van szükség (egy MSZP-képviselő halála miatt). Az ellenzék, az összes szabaddemokrata képviselővel és a három független képviselővel tudna felmutatni 196 voksot. Ám a szocialisták szerint elképzelhetetlen, hogy Gyenesei István önkormányzati miniszter az ellenzéket támogassa, és ha az ülés levezetéséhez Szili Katalin házelnök Deutsch Tamás alelnököt emeli ki, akkor még egy szavazat kiseik. Egyet pedig, reménykednek a szocialisták, 20 liberálisból és két függetlenből csak el tudnak hozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?