Botond, Mózes
EUR 389,85 Ft
USD 373,94 Ft
12 °C
29 °C

Tízezreket várnak a Terror Háza elé

2003.02.20. 10:56
A Fidesz a Fidelitassal közösen, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján, február 23-án, vasárnap, 17 órától megemlékezést tart Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt. A szervezők legalább 30 ezer embert várnak. Orbán Viktor ünnepi beszédet tart. A résztvevők a megemlékezők gyertyáiból egy "közös gyertyát olvasztanak", melyet a múzeumnak ajándékoznak.
"A múlt kiszabadult a falak közül! Emlékezz Te is barátaiddal, családoddal, szeretteiddel! Gyújtsunk együtt gyertyát a kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 23-án 17 órakor az Andrássy úton, a Terror Házánál!" - olvasható a Polgári Körök honlapján elhelyezett meghívón.

A megemlékezésen ünnepi beszédet mond Orbán Viktor volt kormányfő, de felszólal Regéczy-Nagy László, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnöke, Bayer Zsolt újságíró, és Vlagyimir Bukovszkij orosz történész is.

"A területfoglalási engedély iránti kérelmünkben 30 ezer embertől fölfelé jelöltük meg a résztvevők számát" - mondta el az Indexnek Nyitrai Zsolt, a Fidelitas ügyvezető alelnöke. A rendőrség egyelőre nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy a rendezvény idejére lezárják-e az Andrássy utat. Schmidt Mária, a Terror Háza múzeum főigazgatója az Indexnek elmondta, a múzeum a megemlékezés másnapján, tehát 24-én az évforduló alkalmából ingyenesen látogatható.

A Parlamentből a Terror Háza elé

Tavaly döntött a Parlament arról, hogy február 23-át a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánítják, s ekkor nyílt meg a múzeum is. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a találkozó nem a Terror Háza Múzeum megnyitásának évfordulója okán szólítja emlékezésre a helyszínre a polgárokat, hanem "maga az emléknap adja időszerűségét a vélhetően nagy tömegeket megmozgató eseménynek".

Az első emléknapon, 2002. február 24-én a Parlamentben tartották az ünnepélyes múltidézőt, idén a Terror Háza elé hívja a Fidesz és a Fidelitas mindazokat, akik folytatni kívánják e hagyományt, mivel a két dolog - a múzeum mint helyszín és az áldozatokra való emlékezés napja - összeforr történelmi szempontból is - olvasható a Fidesz honlapján.

Hármas cél

A február 23-i megemlékezésnek hármas célja van: az emlékezés, az emlékeztetés és a tiltakozás - mondta Gyürk András a témával kapcsolatosan. A politikus felhívta a figyelmet: az emlékezés mellett emlékeztetni szeretnének arra, hogy az egy esztendővel ezelőtt felsorakozott tömeg közösen döntött úgy, hogy az embertelen múltat bezárja a Terror Háza Múzeumba, mert a terrorizmus, a diktatúra és a szabadságjogok korlátozása a mának és a jövőnek nem lehet része.

A múzeum 2002-es megnyitóján becslések szerint 30 ezren vettek részt, bár Nyitrai Zsolt akkor azt nyilatkozta, több mint 100 ezer szórólapot osztottak szét a jelenlevők között, és ez szerinte azt bizonyítja, hogy 100 ezernél is többen lehettek. A tavalyi megnyitóbeszéden Orbán Viktor azt mondta, "a múzeum megnyitásával rács mögé zártuk a félelmet és a gyűlöletet, de nem feledjük".

Gyertyaöntés is lesz

A szervezők kérik a résztvevőket, hogy csak gyertyát hozzanak magukkal, mert a fáklyák a nagy tömegben balesetet okozhatnak. A tervek szerint a rendezvény végén a gyertyákat összegyűjtik, és egy közös gyertyát olvasztanak belőle, melyet a múzeumnak ajándékoznak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek