Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elbontják a Szabadság téri orosz emlékművet

2002.03.18. 11:20
Hozzájárult az orosz kormány a budapesti Szabadság téri emlékmű ideiglenes elbontásához. Elvárják viszont, hogy a tér átépítése után haladéktalanul visszakerüljön az emlékmű eredeti helyére.
Az orosz kormány a magyar kormány kérésére hozzájárult a Szabadság téri orosz emlékmű ideiglenes elbontásához - közölték hétfőn a moszkvai külügyminisztériumban. A RIA "Novosztyi" hírügynökség jelentése szerint az orosz külügyminisztériumban külön hangsúlyozták a Magyarországnak a fasizmus alól való felszabadításában elesett szovjet katonáknak emelt Szabadság téri katonai emlékmű megőrzésének fontosságát, s azt, hogy ez az egyike az elvi jelentőségű kérdéseknek az orosz-magyar továbbfejlődése szempontjából.

Moszkvában elvárják, hogy a tér átépítése után az emlékművet haladéktalanul helyreállítsák eredeti helyén és eredeti formájában.

A Fővárosi Közgyűlés a közelmúltban, redkívüli ülésen döntött úgy, hogy elbonthatják a Szabadság téri orosz emlékművet, amennyiben ehhez hozzájárul az orosz kormány. A szovjet hősöknek addig raktárba költözniük, amíg átépítik a Szabadság teret. Amikor elkészül a téren a mélygarázs, az emlékművet mai formájában kell visszaállítani eredeti helyére.