Elbontják a Szabadság téri orosz emlékművet

2002.03.18. 11:20
Hozzájárult az orosz kormány a budapesti Szabadság téri emlékmű ideiglenes elbontásához. Elvárják viszont, hogy a tér átépítése után haladéktalanul visszakerüljön az emlékmű eredeti helyére.
Az orosz kormány a magyar kormány kérésére hozzájárult a Szabadság téri orosz emlékmű ideiglenes elbontásához - közölték hétfőn a moszkvai külügyminisztériumban. A RIA "Novosztyi" hírügynökség jelentése szerint az orosz külügyminisztériumban külön hangsúlyozták a Magyarországnak a fasizmus alól való felszabadításában elesett szovjet katonáknak emelt Szabadság téri katonai emlékmű megőrzésének fontosságát, s azt, hogy ez az egyike az elvi jelentőségű kérdéseknek az orosz-magyar továbbfejlődése szempontjából.

Moszkvában elvárják, hogy a tér átépítése után az emlékművet haladéktalanul helyreállítsák eredeti helyén és eredeti formájában.

A Fővárosi Közgyűlés a közelmúltban, redkívüli ülésen döntött úgy, hogy elbonthatják a Szabadság téri orosz emlékművet, amennyiben ehhez hozzájárul az orosz kormány. A szovjet hősöknek addig raktárba költözniük, amíg átépítik a Szabadság teret. Amikor elkészül a téren a mélygarázs, az emlékművet mai formájában kell visszaállítani eredeti helyére.  • Bérelnék
  • Bankszámla