Valér
-2 °C
0 °C

'Párt- és kampányrendezvény az október 23-i emlékülés'

2002.10.08. 20:28
A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja nem lesz jelen az Országgyűlés október 23-i ülésén - tudatta a legnagyobb ellenzéki párt frakcióelnökségének döntését a képviselőcsoport sajtóirodája kedden közleményben az MTI-vel. A Fidesz inkább az utcán emlékezik, de nem vesz részt a "lelkiismeret-furdalás ülésén", melyet kampányrendezvénynek tart.
A tájékoztatás szerint a Fidesz nem kíván részt venni egy, a mai kormánypártok által tervezett politikai kampányban.

- Miután a szocialista házelnök megtagadta, hogy 56-os forradalmárok szót kaphassanak az Országgyűlésben, a Fidesz nem vesz részt az MSZP által kitalált pártrendezvényen.

Az utcán emlékeznek a polgárokkal

Az utcán, együtt a szabadságharcosokkal, hozzátartozókkal és a polgárokkal, békében, méltósággal emlékezik meg a nemzet forradalmáról - áll a Fidesz-frakció sajtóirodájának közleményében.

A közlemény szerint a Fidesz "nem kíván részt venni az 56-os forradalom és szabadságharc pártok általi kisajátításában. Nem kíván hozzájárulni ahhoz, hogy a szocialisták, egy általuk tervezett, úgynevezett emléküléssel megspórolják azt a bocsánatkérést, amellyel a nemzetnek tartoznak azért, mert ők és jogelődeik leigázták a magyar nép szabadságharcát, idegen katonákat hívtak hatalmuk megtartása érdekében saját nemzetük ellen, és a forradalmat követő véres megtorlással akarták megszerezni a "Nagy Testvér" kegyeit, és mert közel négy évtizeden keresztül Magyarországot kiszolgáltatták a diktatúrának".

- A nemzet forradalmát nem a szocialisták indították el, hanem az éppen általuk oly sokszor megalázott magyar nép. És az nem a Parlamentben kezdődött, hanem az utcán - fogalmaz a közlemény.

Hiteles szónokot akarnak

Az elmúlt években kialakult szokásjog és az illendőség alapján a Fidesz azt javasolta az Országgyűlés elnökének, aki a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese is egyben, hogy a házelnökön és a köztársasági elnökön kívül egy olyan 56-os forradalmár mondjon beszédet az ünnepi ülésen, aki hitelesen, a nemzet egésze számára képes megjeleníteni a máig élő 56-os eszméket.

- A Fidesz fontosnak tartja, hogy az ünnepi ülés alkalmával, kerüljük el a pártok közötti vitát, hiszen, ahogy 1956 nem a pártoké, úgy az ünnep sem az. Különösen nem a szocialistáké, akik láthatóan csak kordonok mögött ünnepelnek, mert nincs merszük kimenni a polgárok közé. Ez az ülés így nem az emlékezésé, hanem a ő lelkiismeret-furdalásuké lesz - szögezi le a közlemény.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!