Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Több évet csúszhat az M0-ás híd átadása

2004.07.05. 15:02
Szerdán eldőlhet az északi M0-ás híd sorsa, ekkor dönt ugyanis a fővárosi bíróság a létesítmény környezetvédelmi engedélyéről közölte az Inforádió. Ha a bíróság helyt ad a zöld szervezetek keresetének, és hatályon kívül helyezi az engedélyt, két-három évvel csúszik a 2006-ra tervezett átadás.
Szerdán dönt a bíróság abban az öt éve húzódó perben, amit a Levegő Munkacsoport és a Göncöl Szövetség indított az M0-ás északi híd környezetvédelmi engedélyének hatályon kívül helyezéséért. A civil szervezetek elsősorban azt szeretnék elkerülni, hogy az M3-as és a 2-es út kamionforgalma Budára és a pilisi településekre zúduljon, valamint a Szentendrei-szigeten található vízbázist féltik az autóktól.

A gazdasági minisztérium ugyanakkor a kereset elutasításában bízik. Mihályi Miklós, a tárca közlekedési főosztályának vezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy ha a bíróság helyt ad a keresetnek, akkor új környezetvédelmi engedélyt kell készíteni, s ez 2-3 évvel visszavetheti az új híd építését. Ha viszont hatályban marad az engedély, akkor már csak a környező településekkel kell megegyezni az autóút nyomvonaláról. Szigetmonostor, Budakalász, Üröm és Pilisborosjenő csak feltételekkel járul hozzá az útépítéshez. Eddig egyedül Ürömmel sikerült megegyezni, amelynek eredményeként több mint egy kilométeren keresztül alagútban fut majd az M0-ás. Mihályi Miklós szerint a tárca egy hónapon belül dűlőre jut a többi településsel is.

Bár az autópálya és a híd sorsa még bizonytalan, Budakalász térségében már épül egy felüljáró, amely a Szentendrei utat keresztezi. A közlekedési tárca nyilatkozata szerint a felüljáró nem tartozik az M0-áshoz, csupán a 11-es út közlekedési kapcsolatait javítja a körgyűrű nyomvonalától hozzávetőleg egy kilométernyire.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!