Gerzson
-3 °C
3 °C

Megnyitja kapuit az Erdélyi Magyar Tudományegyetem

2001.10.02. 11:40
Szerdán nyitja meg kapuit az újabb önálló romániai magyar felsőoktatási intézmény. A román hivatalos nevén Universitatea Sapientián - Erdélyi Magyar Tudományegyetemen (EMTE) - négy városban tanulhatnak majd az erdélyi diákok: Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Nagyváradon. Az egyetem létrejöttét négymilliárd forinttal támogatta a magyar állam.
Az elmúlt két évben összesen mintegy négymilliárd forinttal támogatta az első romániai magyar tudományegyetem létrehozását és fejlesztését a magyar költségvetés a Határon Túli Magyarok Hivatalán keresztül. Az erdélyi felsőoktatás ilyen ösztönzését azonban mind Magyarországon, mind Romániában támadások érték. Érdemes megjegyezni, hogy egy közepes magyarországi egyetem éves költségvetése 20 milliárd forint körül mozog, s nem kell mindent a nulláról kezdve megépíteniük - a rektori hivataltól kezdve a diákszállókon át a laborokig és a könyvtárig.

Az erdélyi egyetem megnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök, Németh Zsolt államtitkár is megjelenik: a kormányfő az EMTE október 4-i, csütörtöki, nagyváradi hivatalos megnyitóján szólal majd fel. A további megnyitók Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában az egyetem további három központjában lesz.

A második magyar egyetem Erdélyben

Az egyetem megalapítására a Sapientia Alapítványt 2000. március 16-án bejegyző erdélyi magyar egyházak vállalkoztak. Az alapítvány célja és feladata éppen az önálló, magyar nyelvű erdélyi felsőoktatás megteremtése, amely mostantól már két intézménnyel dicsekedhet: az egyik a tizenegy éve működő Partiumi Keresztény Egyetem Nagyváradon, a másik pedig a most létrehozott Universitatea Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

Gond volt a névadással

Jellemző az egyetemépítés nehézségeire és a romániai belpolitikai helyzetre, hogy már az EMTE elnevezése is sorozatos kompromisszumok eredménye. A romániai akkreditációs bizottság állítólag elfogadhatatlannak tartotta, hogy egy egyetem nevében felbukkanjon a "magyar" vagy az "erdélyi" szó, így az intézmény hivatalos, bejegyzett román neve "Universitata Sapientia" lett.

Fogy az erdélyi magyar értelmiség

Az EMTE-n idén a kilenc elfogadott szakon közel 400 diák kezdi meg tanulmányait 70 oktató irányítása alatt. A hallgatók fele tandíjmentességet élvez. További tucatnyi szak létrehozását tervezik, köztük olyan sikerszakokét is, mint a médiakommunikáció, környezettudományok, intézményi menedzsment. Az EMTE középtávon, azaz 2005-ig összesen ötezer diákot akar fogadni a meglévő négy egyetemi helyszínen.

Komoly probléma, hogy Erdélyben sok tudományterületen egyáltalán nincs magyar nyelvű képzés, az egyre fogyó erdélyi magyar értelmiség pedig fokozatosan kiszorul az olyan sikeres területekről, mint a jog vagy a közgazdaságtan. Az erdélyi magyar magánegyetem kitűzött célja, hogy olyan szakterületeken is megvalósítsa a magyar nyelvű oktatást, ahol az hiányzik az állami képzésből, vagy ha van is, nem megfelelő színvonalú.

Az RMDSZ továbbra is állami egyetemet akar

A magánfinanszírozású oktatási intézmény mellett a romániai magyar állami egyetem megvalósítása továbbra az RMDSZ célkitűzései között marad. A román politikai akarat azonban ehhez a tervhez hiányzik: a politikusok a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen folyó multikulturális képzést tartják az kompromisszumos és elfogadható megoldásnak.