Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Énekes kedvű kisgazda a Torgyán-utód

2001.02.10. 17:01
Nótás kedv, fegyelem és futballmódszerek a parlamenti munkában - ezek a legemlékezetesebb momentumai Gyimóthy Géza parlamenti ténykedésének. A Ház eddigi alelnöke Torgyán József csütörtöki távozása után követi pártbeli főnökét az agrártárca élén. Az új miniszter személye is garancia a koalíciós békére, ugyanis Torgyán József szavai szerint ,,Kövér László is vidéki gyerek, akinek még a bajusza is hasonlít Gyimóthy elnök úréra".
A birtokrendezést és a Nemzeti Földalapról szóló törvény megalkotását tekinti az agrár tárca legsürgetőbb feladatának Gyimóthy Géza földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri poszt várományosa - nyilatkozta az MTI-nek szombaton. A miniszter-jelöltet kedden és szerdán három országgyűlési bizottság hallgatja meg, és várhatóan csütörtökön leteszi hivatali esküjét.

Kövér és Gyimóthy bajsza

Gyimóthy Géza
A Torgyán József áldását élvező politikusról a lemondott mezőgazdasági miniszter mondotta volt 2000 telén: ,,Kövér László is vidéki gyerek, akinek még a bajusza is hasonlít Gyimóthy elnök úréra. Az akkor még pártelnök-miniszter utalt a Fidesz és az FKGP közötti jó kapcsolatra.

A pártelnök feltétlen híveként számon tartott kisgazda képviselő talán ért valamit a jósláshoz is, miután a 168 óra lapnak 2000 elején azt nyilatkozta, hogy az előttünk álló év a kisgazdapárt nagy éve lesz, és soha ilyen töretlen optimizmussal nem tekintettek a jövő elé, mint most: ,,az egység teljes, a csapat minden tagja jól ismeri egymást, a választók hűségesebbek, mint valaha".

,,Nótás kedvű volt az apám"

Gyimóthy Géza önéletrajza saját szavaival
1952. márc. 12.-én születtem Tatán. Naszályon nőttem fel, ahol édesapám református lelkész volt. 1970-ben érettségiztem a tatai Eötvös Gimnáziumban, majd egy év sorkatonai szolgálat után 1976-ban kaptam diplomát a Gödöllői Agrártudományi Egyetem állattenyésztési ágazatvezetőként, majd 1991. júl. 1-e óta politikusként dolgozok. Az FKGP országos főtitkára, majd alelnöke vagyok. 1994. májusától országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes vagyok. Feleségem védőnő, 3 gyermekünk van. A tatai református egyházmegye főjegyzője vagyok.
Az FKGP népszerű ,,Gézája" különleges énektehetségéről és éneklési kedvéről vált híressé. A Magyar Hírlap 1998 szeptemberében arról számol be, hogy a képviselő az Egerhez közel lévő Lőrincin tett látogatásakor felszólalását a Krasznahorka híres vára című ének előadásával vezette be, a lap szerint ,,rendhagyó módon".

A Tilos rádió szerkesztői is megszerették a muzikális képviselőt, ezért honlapjukon létrehozták a Gyimóthy Géza letölthető kamarakórust és megalkották a Gyimóthy mixet is.

Sárga lap, piros lap

Az eddig Országgyűlés alelnöki tisztét ellátó, így Áder János helyett sokat elnökösködő kisgazda politikus a felszólalások között bekiabáló képviselőknek sárga, illetve piros lapot mutatott fel április közepétől. Gyimóthy a fociban jól ismert szabály szerint osztogatta a lapokat: két sárga követte a pirosat. A lapokat a gyakorlatban a házszabály sárgába és pirosba borított példánya helyettesítette. A színes lapoknak jogi következménye nincs, de Gyimóthy szerint a beszólalókat, rendetlenkedőket hatékonyabban lehet így megfékezni, anélkül hogy a folyó vitát meg kellene szakítani. A dicséretes fegyelmezési akció, és az igyekezet azonban rövidesen alábbhagyott.

Torgyán nem Pubi az Országgyűlésben

A Pubi
HORN GYULA (MSZP): (...) Vagy Torgyán Pubin kívül ismer-e kisgazda képviselőt? (Derültség az MSZP padsoraiból. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Ez sértő, Géza?
ELNÖK: (...) Sértő, igen! És megkérem, hogy a...
HORN GYULA (MSZP): Hát ne hülyéskedj! (Derültség és taps az MSZP padsoraiból.) Ez kedveskedés akart lenni! Nem érted?
ELNÖK: Képviselő Úr! Lenyűgöző az előadásmódja, de akkor is, itt jelen nem lévő képviselőket nem sértegetünk!
HORN GYULA (MSZP): Jó! Egyébként a szemébe is úgy szoktam mondani, hogy Pubi, de ha ez sérti önt, akkor nem fogom. (Derültség és taps az MSZP padsoraiban.)
ELNÖK: Miniszterelnök úr, én is tudnék önre olyan szót mondani, amely önt sértené. Tessék, folytassa tovább! (Dr. Kosztolányi Dénes: Ne hagyd abba! Esti mese, fél hét van!)
A futballbíráskodás parlamenti meghonosítására tett kísérlet mellett Horn Gyula egyik felszólalása, és az arra adott ,,gyimóthy"-i reakció jelentette a kisgazda politikus házalelnöki tevékenységének csúcsát. Történt, hogy az olajügyek parlamenti vitája során Horn Gyula ex-miniszterelnök ,,Torgyán Pubi" néven emlegette az akkori agrárminisztert, Gyimóthy pártbeli főnökét. Mivel a megszólított nem volt jelen az ülésen, Gyimóthy, mint levezető elnök rendre utasította a felszólalót, mondván, hogy jelen nem lévő képviselőt nem illik sértegetni. Az eset kapcsán az illetlenül viselkedő honatyák ellen egyébként Horváth Béla, a kisgazdapárt szóvivője készített elő egy olyan házszabály-módosítást, mely eltiltaná időlegesen a parlamenti munkától az illetlenül viselkedő képviselőket.