Irén, Írisz
5 °C
15 °C

Énekes kedvű kisgazda a Torgyán-utód

2001.02.10. 17:01
Nótás kedv, fegyelem és futballmódszerek a parlamenti munkában - ezek a legemlékezetesebb momentumai Gyimóthy Géza parlamenti ténykedésének. A Ház eddigi alelnöke Torgyán József csütörtöki távozása után követi pártbeli főnökét az agrártárca élén. Az új miniszter személye is garancia a koalíciós békére, ugyanis Torgyán József szavai szerint ,,Kövér László is vidéki gyerek, akinek még a bajusza is hasonlít Gyimóthy elnök úréra".
A birtokrendezést és a Nemzeti Földalapról szóló törvény megalkotását tekinti az agrár tárca legsürgetőbb feladatának Gyimóthy Géza földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri poszt várományosa - nyilatkozta az MTI-nek szombaton. A miniszter-jelöltet kedden és szerdán három országgyűlési bizottság hallgatja meg, és várhatóan csütörtökön leteszi hivatali esküjét.

Kövér és Gyimóthy bajsza

Gyimóthy Géza
A Torgyán József áldását élvező politikusról a lemondott mezőgazdasági miniszter mondotta volt 2000 telén: ,,Kövér László is vidéki gyerek, akinek még a bajusza is hasonlít Gyimóthy elnök úréra. Az akkor még pártelnök-miniszter utalt a Fidesz és az FKGP közötti jó kapcsolatra.

A pártelnök feltétlen híveként számon tartott kisgazda képviselő talán ért valamit a jósláshoz is, miután a 168 óra lapnak 2000 elején azt nyilatkozta, hogy az előttünk álló év a kisgazdapárt nagy éve lesz, és soha ilyen töretlen optimizmussal nem tekintettek a jövő elé, mint most: ,,az egység teljes, a csapat minden tagja jól ismeri egymást, a választók hűségesebbek, mint valaha".

,,Nótás kedvű volt az apám"

Gyimóthy Géza önéletrajza saját szavaival
1952. márc. 12.-én születtem Tatán. Naszályon nőttem fel, ahol édesapám református lelkész volt. 1970-ben érettségiztem a tatai Eötvös Gimnáziumban, majd egy év sorkatonai szolgálat után 1976-ban kaptam diplomát a Gödöllői Agrártudományi Egyetem állattenyésztési ágazatvezetőként, majd 1991. júl. 1-e óta politikusként dolgozok. Az FKGP országos főtitkára, majd alelnöke vagyok. 1994. májusától országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes vagyok. Feleségem védőnő, 3 gyermekünk van. A tatai református egyházmegye főjegyzője vagyok.
Az FKGP népszerű ,,Gézája" különleges énektehetségéről és éneklési kedvéről vált híressé. A Magyar Hírlap 1998 szeptemberében arról számol be, hogy a képviselő az Egerhez közel lévő Lőrincin tett látogatásakor felszólalását a Krasznahorka híres vára című ének előadásával vezette be, a lap szerint ,,rendhagyó módon".

A Tilos rádió szerkesztői is megszerették a muzikális képviselőt, ezért honlapjukon létrehozták a Gyimóthy Géza letölthető kamarakórust és megalkották a Gyimóthy mixet is.

Sárga lap, piros lap

Az eddig Országgyűlés alelnöki tisztét ellátó, így Áder János helyett sokat elnökösködő kisgazda politikus a felszólalások között bekiabáló képviselőknek sárga, illetve piros lapot mutatott fel április közepétől. Gyimóthy a fociban jól ismert szabály szerint osztogatta a lapokat: két sárga követte a pirosat. A lapokat a gyakorlatban a házszabály sárgába és pirosba borított példánya helyettesítette. A színes lapoknak jogi következménye nincs, de Gyimóthy szerint a beszólalókat, rendetlenkedőket hatékonyabban lehet így megfékezni, anélkül hogy a folyó vitát meg kellene szakítani. A dicséretes fegyelmezési akció, és az igyekezet azonban rövidesen alábbhagyott.

Torgyán nem Pubi az Országgyűlésben

A Pubi
HORN GYULA (MSZP): (...) Vagy Torgyán Pubin kívül ismer-e kisgazda képviselőt? (Derültség az MSZP padsoraiból. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Ez sértő, Géza?
ELNÖK: (...) Sértő, igen! És megkérem, hogy a...
HORN GYULA (MSZP): Hát ne hülyéskedj! (Derültség és taps az MSZP padsoraiból.) Ez kedveskedés akart lenni! Nem érted?
ELNÖK: Képviselő Úr! Lenyűgöző az előadásmódja, de akkor is, itt jelen nem lévő képviselőket nem sértegetünk!
HORN GYULA (MSZP): Jó! Egyébként a szemébe is úgy szoktam mondani, hogy Pubi, de ha ez sérti önt, akkor nem fogom. (Derültség és taps az MSZP padsoraiban.)
ELNÖK: Miniszterelnök úr, én is tudnék önre olyan szót mondani, amely önt sértené. Tessék, folytassa tovább! (Dr. Kosztolányi Dénes: Ne hagyd abba! Esti mese, fél hét van!)
A futballbíráskodás parlamenti meghonosítására tett kísérlet mellett Horn Gyula egyik felszólalása, és az arra adott ,,gyimóthy"-i reakció jelentette a kisgazda politikus házalelnöki tevékenységének csúcsát. Történt, hogy az olajügyek parlamenti vitája során Horn Gyula ex-miniszterelnök ,,Torgyán Pubi" néven emlegette az akkori agrárminisztert, Gyimóthy pártbeli főnökét. Mivel a megszólított nem volt jelen az ülésen, Gyimóthy, mint levezető elnök rendre utasította a felszólalót, mondván, hogy jelen nem lévő képviselőt nem illik sértegetni. Az eset kapcsán az illetlenül viselkedő honatyák ellen egyébként Horváth Béla, a kisgazdapárt szóvivője készített elő egy olyan házszabály-módosítást, mely eltiltaná időlegesen a parlamenti munkától az illetlenül viselkedő képviselőket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!