Bernadett
-2 °C
4 °C

Kóka a miniszterségről Eörsi a frakcióvezetésről mondott le

2007.11.28. 12:20
Kapcsolódók (16)
Kedden elküldte a miniszterelnöknek és az államfőnek lemondólevelét Kóka János. Információink szerint a liberális pártelnök december 4-ei hatállyal távozik a gazdasági tárca éléről, és ekkortól lehet ő a párt új frakcióvezetője, miután Eörsi Mátyás szerdán lemondott e posztról.

Információink szerint kedden elküldte lemondólevelét Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Sólyom László köztársasági elnöknek Kóka János, aki december 4-ei hatállyal köszön le a gazdasági miniszteri posztról. Utóda a párt döntése értelmében Kákosy Csaba, Kóka eddigi minisztériumi kabinetfőnöke lesz.

Eörsi Mátyás lemond frakcióvezetői tisztségéről Kóka János pártelnök javára, erről már Eörsi Mátyása tájékoztatta a távirotai irodát.

" Kóka Jánossal áprilisban megbeszélt megállapodásunk értelmében a frakcióvezetői tisztséget átengedem a párt elnökének" - mondta Eörsi Mátyás hozzátéve: Kóka János decemberben megválik gazdasági miniszteri tisztségétől, és a szabad demokraták elnöki posztja mellett a frakció vezetését is átveszi.

Kérdésre válaszolva az SZDSZ politikusa elmondta: a következő frakcióülésen javaslatot tesz Kóka János frakcióvezetőségére, így a pártelnök még az Országgyűlés őszi ülésszakának végén átveheti a liberális képviselőcsoport irányítását.

Kóka János július 20-án jelentette be, hogy az év végéig lemond a gazdasági és közlekedési miniszteri posztról. Eörsi Mátyás még ugyanazon a napon jelezte: kész átadni a pártelnöknek az SZDSZ-frakció vezetését. Kóka Jánost március 31-én választották a Szabad Demokraták Szövetsége elnökévé. A politikus utódja a gazdasági tárcánál Kákosy Csaba lesz.