Viola
-6 °C
-2 °C

Eörsi: demokráciában nem létezik szakértői kormány

2008.09.06. 18:31
Demokráciában nem létezik szakértői kormány - nyilatkozta Eörsi Mátyás, az SZDSZ országgyűlési képviselője szombaton Budapesten újságíróknak. Fodor Gábor eközben a szakértői kormány mellett érvelt sajtótájékoztatóján és Eörsi szavaira úgy reagált, sokakban vannak kétségek, ám bízik pártja egységében.

"Szerintem szakértői kormány demokráciában nem létezik" - fogalmazott a képviselő kérdésre válaszolva a Magyar Demokratikus Charta megalakulását követően. Eörsi Mátyás elmondta, nem volt jelen az ügyvivői testület pénteki ülésén.

Az SZDSZ ügyvivői testülete pénteken ugyanis úgy döntött, hogy elfogadja Gyurcsány Ferenc meghívását, de a megbeszélésen a szakértői kormányról akar tárgyalni a miniszterelnökkel.

Gyurcsány Ferenc az MSZP elnökeként kedden kezdeményezett közvetlen politikai tárgyalást az SZDSZ-szel arról, hogyan tudják "a mainál szélesebb együttműködésben a parlamentben, esetleg a kormányban szolgálni Magyarországot".

Eörsi Mátyás elmondta azt is, hogy minden politikai pártnak a politika tartalmáról kell vitát folytatnia, arról kell tárgyalni, milyen javaslatok vannak az ország előtt álló számos gazdasági és szociális kihívásra. Szerinte azt kell megnézni, van-e olyan javaslat az asztalon, amelyhez többséget lehet szerezni a parlamentben. A képviselő úgy vélekedett, senkit nem érdekel az, hogy a pártok egymáson milyen fogást keresnek, milyen fogással akarnak hatalomra kerülni.

Fodor Gábor egy sajtótájékoztatón Eörsi szavaira reagálva azt mondta: sokakban vannak kérdőjelek, sokakban van bizonytalanság, ő azonban elszánt ebben a kérdésben. "Számunkra világos ez az út és ehhez szeretnénk megnyerni a minél szélesebb közvélemény támogatását" - mondta.

Hangoztatta: biztos benne, hogy az SZDSZ parlamenti képviselői és ügyvivői, ahogy eddig is, a különböző értekezleteken és tanácskozásokon, nehéz viták után, de fel fognak sorakozni e mögött a koncepció mögött. "Eddig is így történt, ezután is így lesz. Én bízom az SZDSZ-ben és bízom a polgárokban" - mondta a pártelnök.

Fodor erősítene vidéken

Mintegy kétszáz vidéki liberálissal találkozott szombaton Fodor Gábor szabad demokrata pártelnök Fülöpházán. A találkozó utáni tájékoztatón a politikus bejelentette, hogy újjáalakítják az SZDSZ vidékpolitikai kabinetét, mert meggyőződése szerint erősíteni kell pártját vidéken.

Fodor Gábor helyzetértékelése szerint politikai patthelyzet van, amiből csak a szakértői kormány lehet a kiút. Mindenkinek az érdeke, hogy cselekvőképes kormánya legyen az országnak. A pártelnök emlékeztetett arra, a szabad demokraták azért léptek ki a koalícióból, mert Gyurcsány Ferenc elfordult a két párt közös, kompromisszumos programjától.

Úgy látja, a fontosabb posztokon azért kellene szakértőknek lennie, mert ők olyan lépésekre is hajlandóak lennének, amitől a politikusok rettegnek és nem teszik meg újraválasztásuk reményében.

Fodor elismételte, nemcsak a szocialistákkal, hanem a többi parlamenti pártvezérrel is tárgyalni akarnak egy szakértői kormány fölállításáról, s bízik abban, hogy a szocialisták is belátják, egy ellenzéki párttól nem várhatnak költségvetési koncepciókat, vagy adóprogramot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!