Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az SZDSZ ragaszkodik a vizsgálóbizottságokhoz

2002.06.05. 19:13
Az SZDSZ ragaszkodik a parlamenti vizsgálóbizottságok felállításához - közölte szerdán Eörsi Mátyás szabad demokrata országgyűlési képviselő azután, hogy kedden az Index hírül adta, a koalíciós pártok elsősorban kormányzati eszközökkel kívánják kivizsgálni a korrupciógyanús ügyeket. Eörsi szerint legalább négy-öt ügyet a legszélesebb nyilvánosság mellett, parlamenti keretek közt kell kivizsgálni.
A szocialisták és a szabad demokraták elsősorban kormányzati eszközökkel kívánják kivizsgálni az elmúlt ciklus korrupciógyanús ügyeit, így már nem ragaszkodnak a korábban létre nem hozott vizsgálóbizottságok felállításához - adta hírül kedden az Index. Keller László azt nyilatkozta, hogy a vizsgálóbizottságosdi ellenzéki műfaj és most már rendelkezésre állnak egyéb eszközök is az ügyek felderítésére.

Az Index kedden szocialista forrásokból megtudta, hogy vélhetően a 12 volt állami agrárcég privatizációját parlamenti keretek között kívánja tisztázni a vezető kormánypárt. A szabad demokraták pedig arról határoztak ügyvivői testületi ülésükön, hogy később döntenek arról, melyik az az egy-két testület, amelyek életrehívását kezdeményezik.

Tárgytalanná vált a Lockheed-Bizottság

Az SZDSZ ragaszkodik a parlamenti vizsgálóbizottságok felállításához, és törvénymódosítást kezdeményez a testületek szerepének erősítésére - nyilatkozta Eörsi Mátyás szabad demokrata ügyvivő az MTI-nek szerdán. A kormánypárti képviselő elmondta: jelenleg azt vizsgálják, hogy melyek azok az ügyek, amelyekben még van értelme a parlamenti vizsgálóbizottság felállításának. Szerinte tárgytalanná vált az úgynevezett Lockheed Martin-ügy, amelyben - elmondása szerint - korábbi kormánypárti politikusok szenátorként írtak alá egy levelet az ügyben, hogy ki legyen az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Eltüntetett-e iratokat Simicska?

Eörsi Mátyás jelezte: elővizsgálatokat kell folytatni arról is, hogy egyes ügyekben maradtak-e nyomok. Ezzel összefüggésben hozzátette: az APEH elnökének kell választ adnia arra, hogy Simicska Lajos - elnöksége idején - el tudott-e tüntetni iratokat.

Négy öt vizsgálóbizottságra szükség van

A szabad demokrata képviselő szerint négy-öt olyan eset van, amelyeket mindenképpen parlamenti keretek között, a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt kell kivizsgálni. Eörsi Mátyás ide sorolta az Országimázs Központ működésének, gazdálkodásának ellenőrzését. Hangsúlyozta: törvénymódosítást kezdeményeznek annak érdekében, hogy megerősödjön a parlamenti ellenőrző testületek tekintélye.

"Kötelező megjelenést a vizsgálóbizottságok előtt"

Terveik szerint a vizsgálóbizottság idézésére, szankciók bevezetésével, kötelező lenne megjelenni, és előttük - a bíróságokhoz hasonlóan - igazmondási kötelezettségük lenne a meghívottaknak.