Gusztáv
3 °C
7 °C

Az SZDSZ ragaszkodik a vizsgálóbizottságokhoz

2002.06.05. 19:13
Az SZDSZ ragaszkodik a parlamenti vizsgálóbizottságok felállításához - közölte szerdán Eörsi Mátyás szabad demokrata országgyűlési képviselő azután, hogy kedden az Index hírül adta, a koalíciós pártok elsősorban kormányzati eszközökkel kívánják kivizsgálni a korrupciógyanús ügyeket. Eörsi szerint legalább négy-öt ügyet a legszélesebb nyilvánosság mellett, parlamenti keretek közt kell kivizsgálni.
A szocialisták és a szabad demokraták elsősorban kormányzati eszközökkel kívánják kivizsgálni az elmúlt ciklus korrupciógyanús ügyeit, így már nem ragaszkodnak a korábban létre nem hozott vizsgálóbizottságok felállításához - adta hírül kedden az Index. Keller László azt nyilatkozta, hogy a vizsgálóbizottságosdi ellenzéki műfaj és most már rendelkezésre állnak egyéb eszközök is az ügyek felderítésére.

Az Index kedden szocialista forrásokból megtudta, hogy vélhetően a 12 volt állami agrárcég privatizációját parlamenti keretek között kívánja tisztázni a vezető kormánypárt. A szabad demokraták pedig arról határoztak ügyvivői testületi ülésükön, hogy később döntenek arról, melyik az az egy-két testület, amelyek életrehívását kezdeményezik.

Tárgytalanná vált a Lockheed-Bizottság

Az SZDSZ ragaszkodik a parlamenti vizsgálóbizottságok felállításához, és törvénymódosítást kezdeményez a testületek szerepének erősítésére - nyilatkozta Eörsi Mátyás szabad demokrata ügyvivő az MTI-nek szerdán. A kormánypárti képviselő elmondta: jelenleg azt vizsgálják, hogy melyek azok az ügyek, amelyekben még van értelme a parlamenti vizsgálóbizottság felállításának. Szerinte tárgytalanná vált az úgynevezett Lockheed Martin-ügy, amelyben - elmondása szerint - korábbi kormánypárti politikusok szenátorként írtak alá egy levelet az ügyben, hogy ki legyen az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Eltüntetett-e iratokat Simicska?

Eörsi Mátyás jelezte: elővizsgálatokat kell folytatni arról is, hogy egyes ügyekben maradtak-e nyomok. Ezzel összefüggésben hozzátette: az APEH elnökének kell választ adnia arra, hogy Simicska Lajos - elnöksége idején - el tudott-e tüntetni iratokat.

Négy öt vizsgálóbizottságra szükség van

A szabad demokrata képviselő szerint négy-öt olyan eset van, amelyeket mindenképpen parlamenti keretek között, a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt kell kivizsgálni. Eörsi Mátyás ide sorolta az Országimázs Központ működésének, gazdálkodásának ellenőrzését. Hangsúlyozta: törvénymódosítást kezdeményeznek annak érdekében, hogy megerősödjön a parlamenti ellenőrző testületek tekintélye.

"Kötelező megjelenést a vizsgálóbizottságok előtt"

Terveik szerint a vizsgálóbizottság idézésére, szankciók bevezetésével, kötelező lenne megjelenni, és előttük - a bíróságokhoz hasonlóan - igazmondási kötelezettségük lenne a meghívottaknak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!