Erzsébet
1 °C
4 °C

Eörsi Mátyás az apja ügynökmúltjáról

2002.07.10. 22:19
Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő édesapja ügynökként jelentéseket készített nemzetközi konferenciákon részt vevő nyugati kollégáiról, olvasható a szabad demokrata honatya képviselői honlapján. A politikus szerint a hasonló cipőben járó Pokorni Zoltánt politikai célból mondatták le.
Az Apák és Pokorni című írásban Eörsi Mátyás közli: emberileg nagyon is megérti Pokorni Zoltánt, az azóta lemondott Fidesz-elnököt, aki nemrég tudta meg, hogy édesapja jelentéseket készített a III/III-as ügyosztálynak.

"Nagyon is megértem Pokorni Zoltánt, magam is hasonló cipőben jártam, amikor megtudtam, hogy édesapám szintén aláírt" - áll a képviselő honlapján. Eörsi Mátyás a Történeti Hivatalban látta meg 1992-ben elhunyt édesapja géppel írt jelentéseit.

"Kétségbeesésemen az sem enyhített, hogy apám valójában senkiről nem adott használható jelentést; a nemzetközi konferenciákról adott tudósításaiban nyugati kollégáit jogi kvalitásuk alapján jellemezte" - írja Eörsi Mátyás.

Azt is leszögezi, hogy a magyarokról adott jelentéseiben édesapja "soha, senkiről, semmi olyat nem írt le, amelyet az illetővel szemben fel lehetett volna használni. (...) Végül, mint használhatatlannak, meg is szűnt a megbízatása" - írja Eörsi Mátyás az édesapja múltjáról.

Pokorni sem tehet apja tetteiről

Pokorni Zoltán lépésével kapcsolatban a szabaddemokrata honatya kétségét fejezi ki, hogy indokolt volt-e apja miatt lemondania a politikai tisztségeiről. "Szerintem nem. Pokorni Zoltánnal nem rokonszenvezem a Fidesz vezetőjeként hangoztatott nézetei miatt, a pátosszal nyakon öntött papi stílusa miatt, az erkölcsi kioktatásai miatt, és melegen bátorítottam volna abban, hogy a Fidesz választási vereségéből adódó tanulságokat levonva mondjon le esetleg Orbán Viktorral együtt."

Eörsi Mátyás szerint Pokorni nem felelős, sem erkölcsileg, sem politikailag édesapja tettéért. Pokorni Zoltán egyik érve a lemondás mellett az volt, hogy hallgatnia kellett volna a másik oldal bekiabálásait, hogy "kérdezd meg otthon az édesapádat!".

A pártbeli lemondás nem következetes

Véleménye szerint Pokorni Zoltán téves következtetésre jutott. "Nem lemondania kellett volna, hanem abbahagyni a fellegek magaslatából osztott kérlelhetetlen erkölcsi kioktatást, kinyilatkoztatásokat. Ha Pokorni Zoltán Fidesz elnökként és frakcióvezetőként arról kezdene el beszélni, hogy ismerjük meg múltunkat, és ezután a magyar politikai életet ne a múlt, hanem a jövővel kapcsolatos elképzelések sokszínűsége ossza meg, senki sem kiabálna át neki a parlament túlsó oldaláról."

Eörsi Mátyás úgy véli, Pokorni Zoltán lépése nélkülözi a következetesség követelményét is. Ha ő úgy ítéli meg, hogy politikai felelősséggel tartozik édesapja viselt dolgaiért (amivel Eörsi nem ért egyet), akkor miért csak a pártelnökségről és a frakcióvezetésről mondott le? A Fidesz javaslata az volt, hogy a felelősök semmilyen közfunkciót ne tölthessenek be, így Pokorni Zoltán akkor lett volna következetes, ha lemond a képviselői mandátumáról is.

"Ha a fiú nem felel édesapjáért, akkor nem kell lemondania Pokorni Zoltánnak. Nekem ez a véleményem. De ha Pokorni Zoltán ettől eltérő erkölcsi követelményt fogalmaz meg magának, akkor semmivel sem indokolható, hogy országgyűlési képviselő marad" - összegez Eörsi.

Tragédiából pozíciónyerés?

"Miközben emberileg őszintén megértem Pokorni Zoltán személyes fájdalmát, politikai lépését már nagyon is álságosnak tartom. Érzésem szerint Pokorni Zoltán nem lemondott, hanem lemondatták. A lemondatás politikai célja az volt, hogy a Fidesz erkölcsi piedesztált ácsoljon magának, hogy onnan prédikáljon erkölcsöt Medgyessy Péternek és az MSZP-nek. Ha igazam van, ami nemsokára kiderül, akkor hozzáteszem: meglehetősen viszolygok attól, hogy a Fidesz egy ilyen emberi tragédiát is politikai pozíciónyerésre használ fel. Ha viszont tévedek, kész vagyok elnézést is kérni Pokorni Zoltántól" - írja Eörsi Mátyás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?