Eleonóra
-1 °C
2 °C

Az Európa Tanács foglalkozik a Tilos Rádió ügyével

2004.01.26. 13:52
Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő várhatóan már hétfőn kéri az Európa Tanácstól, hogy készítsen jelentést a magyarországi sajtóviszonyokról és a véleményszabadságról, miután az ORTT egy hónapra elhallgattatta és "utolsó figyelmeztetésben" részesítette a Tilos Rádiót. Szerinte a testület nyomást gyakorol az itthoni szerkesztőségekre, ráadásul egy olyan mondat miatt, amiért már mindenki elnézést kért. Az ORTT elnöke szerint testületük nem tévedhetetlen. A Jobbik a Fővárosi Bíróságon megtámadta a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogát felfüggesztő médiahatósági határozatot.
Bírósághoz fordult hétfőn a Tilos Rádiót működtető alapítvány, azt kérve, függesszék fel az Országos Rádió és Televízió Testület azon határozatának végrehajtását, amely 30 napra megvonta a médium műsorszolgáltatási jogosultságát - közölte Csabai Gábor kuratóriumi elnök az MTI érdeklődésére.

Nyomás alatt a szerkesztőségek

Az Európa Tanácsig viszi a Tilos rádió ügyét Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő, az Európa Parlamentbe delegált megfigyelő - értesült az Index. A politikus az ORTT Tilos Rádiót elmarasztaló döntése nyomán azt kezdeményezi, hogy a strassbourgi testület készítsen jelentést a magyarországi sajtóviszonyokról és a véleményszabadságról. Eörsi hétfőn terjeszti a testület elé a kérést.

Véleménye szerint az ORTT, amely Tilos rádió sugárzását harminc napra felfüggesztette, valamint az adót "utolsó figyelmeztetésben" részesítette, múlt héten hozott határozata "nyomás alá helyezi" a magyarországi szerkesztőségeket. Ráadásul egy mondat miatt, amiért már "mindenki elnézést kért". A rádió múlt pénteken bírósághoz fordult, de önként beszüntette adását.

A Jobbik megtámadta a felfüggesztő határozatot
A Fővárosi Bíróságon megtámadta a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogát felfüggesztő médiahatósági határozatot a Jobbik Magyarországért Mozgalom hétfőn; a szervezet azt kérte a bíróságtól, kötelezze az adó műsorszolgáltatási szerződésének felbontására az Országos Rádió és Televízió Testületet - tájékoztatta Papp Dániel, a Jobbik médiapolitikai kabinetvezetője a nap folyamán az MTI-t. Magyarázatként hozzátette: az adó ORTT által szankcionált adásainak egyike a szervezet által köztereken állított keresztekkel volt kapcsolatos, míg a szenteste elhangzottakat a párt médiafigyelő szolgálata vette észre.

Betiltanák a rádiót

A Tilos rádió karácsony esti műsorában az egyik műsorvezető azt mondta, hogy "kiírtaná az összes keresztényt", majd rögtön eztuán maga is korrigálta kijelentését, és a két másik műsorvezető is elhatárolódott az elhangzottaktól. A rádió már másnap kizárta munkatársai közül a férfit. Ezzel párhuzamosan az összes parlamenti párt is elhatárolódott a kijelentéstől. Nem sokkal ezután különféle jobboldali szervezetek tüntetést szerveztek a rádió betiltását követelve.

Ismét hazaáruló

Eörsi Mátyás most azt akarja, hogy az ET mondjon véleményt az ORTT döntéséről. A jelentést Eörsi ugyanakkor nem csupán a testületnek, hanem a Magyar Köztársaságnak is címezi. Megítélése szerint kezdeményezése itthon nem arat majd osztatlan sikert, néhányan biztosan "lehazaárulózzák", vélekedik a politikus, csakúgy mint annak idején a státustörvény kapcsán. Eörsi akkor is az ET-től várt állásfoglalást.

Az Európa Tanács pénteken veheti legközelebb napirendre a témát. A politikus az Indexnek azt mondta, hogy nincs kétsége afelől, összejön a szükséges mennyiségű támogató aláírás ahhoz, hogy az ET foglalkozzon a témával.

A testület nem tévedhetetlen

Hajdu István, az ORTT elnöke az Indexnek úgy nyilatkozott Eörsi kezdeményezéséről , hogy testületük nem tévedhetetlen. Az elmúlt évek bírósági gyakorlata szerint döntéseiket zömében ugyan helybenhagyták, ám néhány esetben az ORTT rosszul ítélte meg a helyzetet. A Tilos ügyében a testület öt döntéshozójának olyan távol állt egymástól az álláspontja, hogy "fennáll a tévedés lehetősége", mondta.

Hajdú személy szerint enyhébb szankciót hozott volna, ám hangsúlyozni kívánták, magyarázta, hogy "a rádióban elhangzottak még belül ugyan, de olyan határhoz voltak közel, ami után egy médiumnak már nincs létjogosultsága." Továbbá az is közrejátszott döntésükben, hogy az elmúlt évben a Tilost akárhányszor monitoringozták, mindannyiszor szankcionálniuk kellett, tette hozzá az ORTT elnöke.