Albin
0 °C
10 °C

Orbán vezetheti a Fidesz európai parlamenti listáját

2003.05.12. 08:33
2004-ben európai parlamenti választásokat tartanak Magyarországon. A Magyar Hírlap szombati cikke szerint a Fidesz lista első helyére Orbán Viktor, az MSZP-ére Kósáné Kovács Magda, az SZDSZ-ére Demszky Gábor neve kerülhet fel, míg az MDF várhatóan Katona Kálmánt indítja.
A Fidesznél nem erősítették meg, de nem is cáfolták meg a Magyar Hírlapnak azt az értesülését, amely szerint Orbán Viktor vezeti majd a párt európai parlamenti (EP) listáját, s a választás után átadja a helyét másnak. Mint a lap írja, ez hasonlít ahhoz a módszerhez, ahogyan az SZDSZ Demszky Gábort szokta megtenni a párt budapesti listavezetőjének.

Pártlisták
A Magyar Hírlap szerint a négy pártlista várható sorrendje a következő lesz:
MSZP
Kósáné Kovács Magda
Tabajdi Csaba
Vastagh Pál
Fidesz
Orbán Viktor
Schmitt Pál
Szájer József
SZDSZ
Demszky Gábor
Szent-Iványi István
Eörsi Mátyás
MDF
Katona Kálmán
Tolvaly Ferenc
Olajos Péter

A Fidesznél nemcsak az első hely bizonytalan, a lap szerint Martonyi János volt külügyminiszter még nem döntötte el, induljon-e, több más fideszes külügyesnél pedig az szólhat közbe, hogy egyéni kerületben jutottak be az Országgyűlésbe.

Összeférhetetlen az EP- és az Országgyűlési mandátum

Néhány körzetben valószínűleg időközi választások lesznek, mert EP-képviselőség mellett nem tarható meg az egyéni mandátum. Pártlistán bejutott országgyűlési képviselőnél az illető utódjáról a párt dönt, az egyéni kerületi győzteseknél viszont időközi választást kell tartani.

A Fidesznél egyéniben győzött például a soproni Szájer József, a párt első számú EU-politikusa, de hasonló a helyzet többek között Surján Lászlóval és Manninger Jenővel is. Az MSZP-ben egy embert érint az összeférhetetlenség, Vastagh Pált, aki az Európai Konventben képviseli a pártot. Kovács László pártelnök ugyanakkor korábban úgy nyilatkozott, a párt EP-listáján nem lesz élvonalbeli politikus, sem olyan, aki egyéni választókerületben nyert.

Az MDF lebegtet

Az SZDSZ-nél már régóta eldöntött tény, hogy Demszky Gábor főpolgármester lesz a listavezető, rajta kívül azonban csak legfeljebb még egy embernek van esélye a bejutásra. Az MDF nem kívánt reagálni az Index azon értesülésére, miszerint a párt Katona Kálmán ex-közlekedési minisztert, valamint Tolvaly Ferencet, a tv2 volt vezérigazgatóját indítaná az EP-választásokon.