Szilárda
-4 °C
3 °C

Kovács, Schmitt, Dávid és Demszky állhat az EP-listák élén

2003.09.10. 16:01
Kovács László pártelnököt kérte fel az MSZP országos elnöksége a jövő évi európai parlamenti (EP) választásokon a pártlista vezetésére; Kovács László egyelőre nem adott választ a felvetésre. A négy parlamenti párt közül eddig csak az MDF és az SZDSZ hozta nyilvánosságra egyértelműen jelöltjének nevét. A Fidesz egyelőre ködösít, Schmitt Pál nem erősítette meg és nem is cáfolta, hogy ő vezetheti majd a listát.
"Az MSZP elnöksége Kovács László népszerűségét, szakmai felkészültségét, kvalitásait figyelembe véve kérte fel a pártelnököt a lista vezetésére"- közölte Nyakó István, az MSZP szóvivője. Nyakó elmondása szerint Kovács László meglepődött a felkérésen és jelezte: megfontolja a felkérést.

Több nyelven beszélő Kovács

Mint elhangzott, az MSZP szakmailag kiválóan felkészült, több nyelven beszélő szakembereket kíván országos listáján szerepeltetni. Nyakó István közölte: az MSZP EP-választási listáját az országos kongresszus fogadja majd el, ami várhatóan 2004 áprilisában vagy májusában lesz.

"Az EP-választásokra az MSZP hattagú országos választási bizottságot állít fel, a jövő tavasszal induló kampány egészének irányításával Tóbiás József pártigazgatót bízták meg" - jelentette be Nyakó István. A testület tagja Kovács László pártelnök, Szili Katalin elnökhelyettes, Jánosi György, az országos választmány elnöke, Lendvai Ildikó frakcióvezető és Puch László pénztárnok. A szocialista választási bizottság minden ülésére meghívást kap Medgyessy Péter miniszterelnök is.

Schmitt: Előfordulhat

Nem hivatalos értesülések szerint a Fidesz EP-listáját az alelnök Schmitt Pál fogja vezetni, aki pénteken az Indexnek sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta ezt az információt. Mint mondta, "Előfordulhat, hogy én vezetem, erről még nem született döntés." Schmitt, aki a Fidesz választási kampányának vezetője is, kijelentette, abban bízik, hogy legalább olyan eredményt érnek majd el, mint legnagyobb riválisuk, a Magyar Szocialista Párt. Ennek függvényében a 24 megszerezhető helyből 11 vagy 12 fideszes mandátumra számítok.

Egyhangúlag Dávidot jelölték

A Magyar Demokrata Fórum elnöksége egyhangúlag Dávid Ibolyát jelöli és javasolja a demokrata fórum európai parlamenti választási listájának élére - derült ki a testület augusztus 13-ai ülése után. A parlamenti frakció vezetője tájékoztatást adott arról is, hogy az európai parlamenti választás kampányának kidolgozásával az elnökség egyhangúlag Gémesi György alelnököt bízta meg.

Demszky jelölése egyértelmű volt

Az EP-választás taktikai szempontjairól alig volt vita az SZDSZ-ben: a párt önálló indulása és Demszky Gábor főpolgármester listavezetői helye a kezdetektől biztos volt. A párt döntését idén áprilisban hozta nyilvánosságra. Az SZDSZ-ben nem a tizenhárom éve a fővárost vezető politikus számít EU-felelősnek, hiszen a szabad demokraták adják a Parlament Integrációs Bizottságának elnökét is, Szent-Iványi István személyében. Az SZDSZ választása azonban azért eshetett Demszkyre, mert ő a párt legnépszerűbb alakja, emellett a szabad demokraták az EP-választáson a népszavazásnál kisebb részvételre számítanak. Ebben az esetben pedig a pártnak szüksége van egy olyan személyiségre, aki mozgósítani tudja a szabad demokrata szavazóbázist.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!