Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Visszautalja az egymilliárdot a Magyar Építőipar Kht.

2002.09.19. 20:00
Visszakapja a kancellária azt az egymilliárd forintot, amit korábban Stumpf István kancelláriaminiszter külön utasítására utaltak ki a Magyar Építőipar Kht-nek. Kiss Elemér kancelláriaminiszter bejelentette: négy napon belül visszakapja a Miniszterelnöki Hivatal a pénzt.
A Magyar Építőipar Kht. négy napon belül átutalja a költségvetésnek azt az egymilliárd forintot, amelyet egy március 29-én aláírt szerződés értelmében kapott az előző kormányzati ciklusban - jelentette be Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

"Elismerésem"

Elmondta, hogy a nap folyamán írta alá a kht. ügyvezetőjével azt a megállapodást, amely a MeH-hel korábban kötött szerződés megszüntetéséről szól, és tartalmazza azt, hogy a kht. négy napon belül visszautalja az összeget. Kiss Elemér hangsúlyozta: elismerését fejezi ki a Magyar Építőipar Kht. vezetőjének korrekt magatartásáért, hiszen ezzel egy szabálytalanul kiutalt összeg térül meg a költségvetésnek; a pénzt informatikai fejlesztésekre fordítják.

Tájékoztatása szerint a Magyar Építőipar Kht. és a MeH korábbi munkatársai, Sík Zoltán informatikai kormánybiztos és Stumpf István kancelláriaminiszter írta alá a szerződést 2002. március 29-én, amely szerint a hivatal az informatikai célelőirányzatból egymilliárd forintot átutal a kht. számlájára informatikai fejlesztés céljára.

Olyan keretből fizettek, amiből nem lehetett volna

Kiss Elemér elmondása szerint az átutalás megtörtént, de az új kormány megalakulása után megállapítható volt: a célelőirányzatból ilyen célú fejlesztésre a MeH nem adhatott volna pénzt; hozzátette, jogi akadálya volt az ilyen támogatásnak. A MeH részéről az is szabálytalan volt, hogy egy összegben utalta át a pénzt, ezzel nem tett eleget annak a törvényi kötelezettségének sem, hogy az átutalást teljesítményarányosan tegye meg - fejtette ki a miniszter. A kifizetésre a Népszabadság korábbi híre szerint egyébként Stumpf istván akkori kancelláriaminiszter személyesen adott utasítást.

Újságírói kérdésre válaszolva Kiss Elemér elmondta, hogy a rendőrségen Keller László politikai államtitkár tett bejelentést, átadta az iratanyagokat és értékelést kért, de nem feljelentést tett. Ugyancsak kérdésre válaszolva közölte: amennyiben bármilyen eljárás lesz az ügyben, az a MeH volt munkatársai ellen indulhat, hiszen "a kht. oldaláról semmilyen szabálytalanságot nem tártak fel".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?