Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Visszautalja az egymilliárdot a Magyar Építőipar Kht.

2002.09.19. 20:00
Visszakapja a kancellária azt az egymilliárd forintot, amit korábban Stumpf István kancelláriaminiszter külön utasítására utaltak ki a Magyar Építőipar Kht-nek. Kiss Elemér kancelláriaminiszter bejelentette: négy napon belül visszakapja a Miniszterelnöki Hivatal a pénzt.
A Magyar Építőipar Kht. négy napon belül átutalja a költségvetésnek azt az egymilliárd forintot, amelyet egy március 29-én aláírt szerződés értelmében kapott az előző kormányzati ciklusban - jelentette be Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

"Elismerésem"

Elmondta, hogy a nap folyamán írta alá a kht. ügyvezetőjével azt a megállapodást, amely a MeH-hel korábban kötött szerződés megszüntetéséről szól, és tartalmazza azt, hogy a kht. négy napon belül visszautalja az összeget. Kiss Elemér hangsúlyozta: elismerését fejezi ki a Magyar Építőipar Kht. vezetőjének korrekt magatartásáért, hiszen ezzel egy szabálytalanul kiutalt összeg térül meg a költségvetésnek; a pénzt informatikai fejlesztésekre fordítják.

Tájékoztatása szerint a Magyar Építőipar Kht. és a MeH korábbi munkatársai, Sík Zoltán informatikai kormánybiztos és Stumpf István kancelláriaminiszter írta alá a szerződést 2002. március 29-én, amely szerint a hivatal az informatikai célelőirányzatból egymilliárd forintot átutal a kht. számlájára informatikai fejlesztés céljára.

Olyan keretből fizettek, amiből nem lehetett volna

Kiss Elemér elmondása szerint az átutalás megtörtént, de az új kormány megalakulása után megállapítható volt: a célelőirányzatból ilyen célú fejlesztésre a MeH nem adhatott volna pénzt; hozzátette, jogi akadálya volt az ilyen támogatásnak. A MeH részéről az is szabálytalan volt, hogy egy összegben utalta át a pénzt, ezzel nem tett eleget annak a törvényi kötelezettségének sem, hogy az átutalást teljesítményarányosan tegye meg - fejtette ki a miniszter. A kifizetésre a Népszabadság korábbi híre szerint egyébként Stumpf istván akkori kancelláriaminiszter személyesen adott utasítást.

Újságírói kérdésre válaszolva Kiss Elemér elmondta, hogy a rendőrségen Keller László politikai államtitkár tett bejelentést, átadta az iratanyagokat és értékelést kért, de nem feljelentést tett. Ugyancsak kérdésre válaszolva közölte: amennyiben bármilyen eljárás lesz az ügyben, az a MeH volt munkatársai ellen indulhat, hiszen "a kht. oldaláról semmilyen szabálytalanságot nem tártak fel".