Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Huszonnégy magyar megfigyelő az Európa Parlamentben

2003.05.13. 13:19
Szinte minden Európa Parlamenti bizottságba került legalább egy magyar parlamenti képviselő. A 2004-es bővítésig a tagjelölt országok képviselői megfigyelőként vehetnek részt az Európa parlament munkájában.
Véglegessé vált az Európai Parlament (EP) munkájába megfigyelőként bekapcsolódó 24 magyar képviselő bizottsági tagságainak elosztása, miután kedden az EP szocialista pártcsoportja is kijelölte a helyeket. A magyar csoportban jelen lévő tíz MSZP-s képviselő közül Fazakas Szabolcs a költségvetési bizottság tagja lett. E testület munkája azért különösen fontos, mert költségvetési ügyekben a parlamentnek vétójoga van.

Tabajdi a mezőgazdasági bizottságban

Vastagh Pál az alkotmányügyi bizottságba került, amelynek feladatai közé tartozik többek között, hogy előkészítse az Európa jövőjével foglalkozó konvent által megfogalmazott új alkotmányos szerződéstervezet parlamenti vitáját. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottság tagja lett Tabajdi Csaba. A csatlakozási tárgyalásokat lezáró 2002. decemberi koppenhágai EU-csúcs után e bizottság az agrártámogatások elosztásának az egyik fő küzdőtere, és fontos szerepet játszik annak eldöntésében, mely ágazat milyen támogatásokat kap és milyen formában.

Kósáné Kovács Magda a foglalkoztatási és szociális bizottság, Vári Gyula a külügyi és emberi jogi bizottság, Vadai Ágnes az állampolgári jogok bizottsága, Czinege Imre és Hegyi Gyula a környezetvédelmi, közegészségügyi és fogyasztóvédelmi bizottság, Gurmai Zita a területfejlesztési, közlekedési és idegenforgalmi, valamint a női jogok és egyenlő esélyek bizottsága, Szabó Zoltán pedig a kulturális, oktatási, ifjúsági, média- és sportbizottság tagja lett.

Németh Zsolt a külügyi bizottságban

Az Európai Parlament legnagyobb politikai csoportját alkotó Európai Néppárt (EPP) már a múlt héten elkészítette a hozzá csatlakozó 62 megfigyelő bizottsági beosztását. Az EPP nyolc megfigyelőt küld a külügyi bizottságba, köztük van Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. A belügyi, igazságügyi, állampolgári jogi bizottságba került Szájer József, az Országgyűlés és a Fidesz alelnöke. A költségvetési bizottság tagja lesz Surján László (Fidesz) volt népjóléti miniszter, a belső piaci és jogi bizottságban ül majd Bagó Zoltán (Fidesz), az ipari-külkereskedelmi bizottságban Gruber Attila (Fidesz), a foglalkoztatásiban Őry Csaba (Fidesz), aki emellett a női jogok és az esélyegyenlőség bizottságának is tagja lesz.

A környezetvédelmi, közegészségügyi és fogyasztóvédelmi bizottságban foglal helyet Ékes József (MDF) és Manninger Jenő (Fidesz), a mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságban Kelemen András (MDF), a kulturális, oktatási, ifjúsági, média- és sportbizottságban Gyürk András (Fidesz), a fejlesztési és együttműködési bizottságban Balla Mihály (Fidesz), az alkotmányügyi bizottságban Balsai István (MDF) volt igazságügyi miniszter, aki emellett a petíciós bizottságban is helyet kap.

A liberális képviselők közül Szent-Iványi István, az Országgyűlés integrációs bizottságának elnöke a belső piaci, Eörsi Mátyás pedig a jogi bizottság tagja lett. A csatlakozó országok liberális képviselői felkérték Eörsi Mátyást, járjon közben annak érdekében, hogy a liberálisok parlamenti csoportjának elnökségébe közülük is delegáljanak két tagot; gyakorlatilag ez két alelnöki tisztséget jelentene.