Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Nemzetiségi nyelvből írják az idei első érettségit

2007.05.04. 06:23
Pénteken 582 diák nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal kezdetét veszi a tavaszi érettségi-szezon. Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak a vizsgák.

Pénteken reggel nyolckor nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal megkezdődnek a tavaszi érettségi vizsgák, az emelt és középszintű írásbeliken összesen 582 diák ad számot középiskolai tanulmányai alatt szerzett tudásáról. Ez lesz a hatodik olyan vizsgaidőszak, amely a kétszintű érettségi vizsga szabályai szerint zajlik.

Zökkenők nélküli felkészülés

Az oktatási tárca közlése szerint a péntek reggel nyolc órakor kezdődő vizsgákon horvát nyelvből középszinten 14-en, emelt szinten 36-an, németből középszinten 106-an, emelt szinten 338-an vizsgáznak. Középszinten vizsgáznak román nyelvből 46-an, szerb nyelvből 29-en, szlovák nyelvből 11-en és szlovén nyelvből 2-en.

A vizsgák megszervezése a 2005 őszén bevezetett, és azóta eredményesen működő szakmai és biztonsági szabályok mentén zökkenőmentesen folyt - olvasható a tárca tájékoztatójában.


A felkészülés folyamatát nyomon követte a Hiller István miniszter által erre a célra létrehozott, a minisztérium, az Oktatási Hivatal Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontja valamint más közoktatási szakmai szervezetek képviselőiből álló bizottság is. A tételek a tavalyi évhez hasonlóan a körzetközponti jegyzőktől kerülnek ki az iskolákba. A jegyzőknél az iskolaigazgatók múlt héten már megtekintették a lepecsételt borítékok felbontása nélkül, hogy elegendő számú tétel van-e és a megfelelő tárgyakból.

Finomított szabályok

A korábbi tapasztalatok figyelembe vételével finomították a vizsgaszabályzatot. A módosítás pontosította az egyes eljárások részleteit, csökkentette az adminisztrációt. Néhány vizsgatárgy esetében pontosították a vizsgaleírásokat, megkönnyítve ezzel a tanárok és a vizsgázók tájékozódását.

Újraszabályozta az érettségi vizsgák lebonyolításának munkajogi vonatkozásait is a tárca. A középiskolákban az érettségi vizsgák napjait az abban közreműködő pedagógusok esetében tanítás nélküli munkanapnak kell tekinteni. Ez a munkáltató és a munkavállaló számára egyaránt megkönnyíti, hogy a pedagógusok vizsgáztatóként részt vehessenek az emelt szintű vizsgák lebonyolításában is - közölte az OKM.

A vizsgák a hagyományoknak megfelelően, a ballagásokat követően hétfőn reggel nyolc órakor a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak. Magyarból középszinten 92 826 diák, matematikából 11 nyelven összesen 92 864 tanuló vizsgázik majd. Emelt szinten magyarból 4302-en, matematikából 4163 tanuló tesz érettségit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!