Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Sorozatban tűnnek el az érdiek levelei

2007.05.16. 14:15
Hónapok óta borzolja az érdiek idegeit egy titokzatos valaki, aki a leveleket a címzettek elől eldugja. Útlevél, kórházi behívó, érettségi találkozóra meghívó, egyre megy.

Nem először, de az érdiek reményei szerint utoljára fordulhatott elő a városban, hogy a postai küldemények, levelek nem a címzettek postaládájában, hanem egészen váratlan helyeken landoltak. Segesdi János alpolgármester, az Indexnek elmondta, hogy mostanában gyakran előfordul, hogy a küldemények Érd különféle eldugott helyein bukkanak fel.

A 2003 évi CI-es törvény
rendelkezik a postáról. "Ha egyetemes postai szolgáltatás keretében a könyvelt postai küldemény megsemmisül, teljesen vagy részlegesen elvész vagy megsérül, a postai szolgáltató kártérítési átalányt köteles fizetni. A küldemény megsemmisülése vagy teljes elveszése esetén a fizetendő kártérítési átalány összege a szolgáltatásért fizetendő díj tizenötszöröse (...) részleges elveszése vagy megsérülése esetén a fizetendő kártérítés összege úgy aránylik a kártérítési átalány a) pontban meghatározott teljes összegéhez, ahogyan a keletkezett kár aránylik a küldemény teljes értékéhez". (Forrás: 1000 év)

Egy hónapja Érd mellett egy természetvédelmi területen ötven levélből álló csomagra bukkantak. Az összekötözött küldeményekre a területet megtisztitani érkezett helyiek találtak rá. Az önkormányzat ezután arra kérte a helyieket, hogy jelezzék, ha leveleik későn vagy egyáltalán nem érkeztek meg. "Tömegével érkeztek panaszok" – mondta az Indexnek az alpolgármester.

A papírhulladék között

Kedden újabb rejtélyes dolog történt. A helyi szelektív-hulladékgyűjtést végző cég feldolgozói tértivevényes leveleket találtak – érintetlenül.

A Magyar Posta Rt. is erről a két esetről tud, mondta az Indexnek Tomecskó Tamás, a posta szóvivője. Az egy hónappal ezelőtti esetet kivizsgálták, "akik hibáztak, azokat azonnali hatállyal elbocsátottuk". Hogy miért dobta el a kirúgott munkatárs éppen természetvédelmi területen a csomagot, az titok marad, Tomecskó szerint "ez a cég belső ügye".

Tizenhatszoros pénz

A cég belső ügye, pontosabban csak a postára és az ügyfélre tartozik az is, hogy az elmulasztott kórházi behívó, lekésett felvételi vizsga esetén kik kaptak és mekkora támogatást. Tomecskó Tamás azt mondta, a postatörvény alapján fizetnek. Nem jár kártérítés "közönséges levelek esetében", tértivevényes leveleknél és csomagoknál viszont jár. A törvény szerint az ajánlott küldemény árának 15-szörösét fizetik ki. A szóvivő azt mondta, mindenkinek megtérítették a kárát, aki jogosult, és hozzájuk fordult.

Az újabb, keddi eset miatt ismét vizsgálatot indítottak, amit egy-két hét alatt zárnak le.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!