Angelika
-4 °C
3 °C

'Ittatok már Nescafét ásványvízből?'

2003.06.13. 11:32
Tizenöt-húszezer embernek nincs ivóvize Érden. A település alpolgármestere szerint a vízügyi fejlesztések nem várhatnak tovább, az Érd és Térsége Vízközmű Kft. vezérigazgató-helyettese szerint a társaság nem felelős, nekik a meglévő rendszer működtetése a feladatuk. Enyhülés és víz a jövő hét elején várható.
"Itthon víz betárazva, mosógép gyorsan lefut még egy programot, elmosogattam, felhívtam a szomszédokat, hogy vegyenek vizet." "Nem érdekel, hogy kin, milyen cégen múlik ez. Egy érdekel, hogy 2003-ban valahol Európában legyen vizem ha este fürödni akarok.És rohadtul nem érdekel ez az egymásra mutogatás. Vizet akarok!!!" "Ittatok már Nescafét ásványvízből? Elég vicces" - olvasható az Index érdi fórumán. Érd magasabban fekvő részein nincs víz. Ez a hatvanezres település egyharmadát, a parkvárosi részt érinti.

Még ebben az évben

A júniusi kánikula miatt a Budapest mellett fekvő kisváros vízfogyasztása a háromszorosára nőtt. Az ebben az időszakban szokatlan szárazság mellett a nyári szabadságolások sem kezdődtek el, így fogyhatott el a víz. A fele ekkora településre tervezett vízellátó rendszer csődöt mondott, tizenöt-húszezer embernek nem jut víz Érden. A négy tározóból kettő rögtön kiürül, amint egy kis víz jut bele. A vízügyi szakemberek szerint igazi megoldást az hozhat, ha majd jövő nyáron hozzákezdhetnek a hetvenmillió forintba kerülő fejlesztésekhez.

"Azon vagyunk, hogy még ebben az évben megvalósítsuk azokat a beruházásokat, amelyekkel egyszer és mindenkorra véget vethetünk a vízhiánynak" - nyilatkozza az Indexnek Csőzik László, Érd alpolgármestere. Ide tartozik egy nagyobb teljesítményű víztorony építése, valamint új átvezető csövek és szivattyúk telepítése.

Ellocsolják az ivóvizet

A lakosok vízellátását addig a főváros segítségével oldják meg. Az érdi vezetők Demszky Gábor főpolgármestertől kértek egy lajtos- és hat vízadagolókocsit. A kialakult helyzetért Csőzik az eddig elmaradt fejlesztéseket okolja, melyeket már öt-hat évvel ezelőtt el kellett volna végeznie a környékbeli önkormányzatok alkotta Érd és Térsége Vízközmű Kft.-nek (ÉTV).

"Társaságunk feladata a rendszer üzemeltetése, víz nélkül azonban ez lehetetlen" - mondja Tóth Tibor, az ÉTV vezérigazgató-helyettese, aki szerint nem alakult volna ki vízhiány, ha a kertes házakban élők nem locsolják el az ivóvizet. Érden két napja van vízkorlátozás, a locsolási tilalmat megszegők ötvenezer forintra bírságolhatók. "A rendszer fejlesztése az önkormányzatok feladata" - hárítja el a felelősséget a vezérigazgató-helyettes.

Az Érd és környékén élők (a vízhiány Törökbálint, Diósd és Budaörs egyes részeit is érinti) az enyhülést várják. A meteorológusok szerint jövő hét elején lesz eső és kisebb lehülés. A reggeli zivatarzóna ezt a térséget elkerülte.