Visszautasította a köztársasági érdemkeresztet egy erdélyi költő

2005.02.02. 15:01
Nevetségesnek érezné Farkas Árpád sepsiszentgyörgyi költő, ha elfogadná a Gyurcsány-kormány által felajánlott köztársasági érdemkeresztet, miután a magyar kormány a népszavazási kampányban azzal vádolta a határon túliakat, hogy kifosztják Magyarországot. A költő egy, a köztársasági elnöknek írt levélben mondott le a kitüntetésről.

Visszautasította a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét Farkas Árpád költő, a sepsiszentgyörgyi Háromszék napilap főszerkesztője, írta szerdai számában az erdélyi Krónika.

Farkas Árpád felkereste a kitüntetés honlapját, és felfedezte, hogy "a Magyar Köztársasági Érdemrendet a miniszterelnöknek a kormány hozzájárulásával tett előterjesztésére" adományozza Magyarország elnöke. Ennek az információnak a birtokában döntötte el, hogy a kitüntetést visszautasítja.

Nevetségesnek érezné a kitüntetést

Farkas Árpád: Határátkelés

Fut a vonat vélem loppal,
s az árdéli teleholddal
gurul anyám rozskenyere
borpirosra kerekedve
utánunk a tűzszikrákat
apám szórja: ceruzámat
hegyzi éppen halbicskával:
világítsunk a világgal!
Jácint-szemű kisleányom
hintázik a holdvilágon,
sírdogáló kiskendőjét
én asszonyom lengeti.

Fut a vonat, krumpliföldek
partján ringó kicsi őzek,
bokrok, dombok, fenyves-ország,
piros-pettyes-csipros-orcák
tejet ivó szuszogása,
kétmillió arcnak ránca,
sorsnak konca - és kölönce
jő velem a bal zsebemben
dohányporral elkeverten,
anyaföldem - minden kincsem
és koloncom - menekítem:
nosza rajta, ha tudjátok,
vámoljátok, vámosok!

"E kormány a kettős állampolgárságról szóló népszavazás előtti kampányában megvádolta a határon túli magyar nemzeti közösségeket Magyarország és állampolgárai kifosztásának szándékával. E kormány, pontosabban annak fője ellenünk hangolt kampányának számunkra oly szomorú sikere után támogatásáról biztosított, és egyben biztatott bennünket kettős identitásunk megőrzésére és fejlesztésére" - közölte a költő levélben Mádl Ferenc köztársasági elnökkel.

Farkas leírta, másfélmillió sorstársával ötvenévi küzdelemre kényszerült, hogy megőrizhesse önazonosságát; 2004. december 5-e után nevetségesnek érzi, hogy egy kitüntetéssel emelkedjen ki társai közül.

Mádl kézfogása többet ér

A költő végül elnézést kért Mádl Ferenctől, mondván, Mádl futólagos kézszorítása, melyben az államfő sepsiszentgyörgyi látogatásakor volt része, többet jelent számára minden, a jelenlegi kormány által javasolt érdemrendnél.

Az erdélyi napilap emlékeztetett, az érdemrendet "a független és demokratikus Magyarország érdekeinek elősegítése körül kimagasló érdemeket szerzett magyar és külföldi állampolgároknak" adományozza a köztársasági elnök.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla