Erzsébet
1 °C
4 °C

Medgyessy méltó '56-os emlékművet ígér 2006-ra

2002.10.23. 14:35
Mádl Ferenc köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére Nagy Imre Érdemrenddel tüntette ki Göncz Árpád volt államfőt, Darvas Iván színművészt, Méray Tibor író, újságírót, Juhász Attilát, a POFOSZ Nógrád megyei elnökét és Lucza Béla 1956-os forradalmárt. A miniszterelnök közölte: 2006-ra,a forradalom 50. évfordulójára méltó emlékmű készül.
Mádl Ferenc köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére Nagy Imre Érdemrenddel tüntette ki Göncz Árpád volt államfőt, Darvas Iván színművészt, Méray Tibor író, újságírót, Juhász Attilát, a POFOSZ Nógrád megyei elnökét és Lucza Béla 1956-os forradalmárt. A Nagy Imre Érdemrendet, amelyet az Országgyűlés ez év szeptember 17-én alapított, a nemzeti ünnep alkalmából első alkalommal adták át

Medgyessy Péter miniszterelnök beszédében hangsúlyozta, hogy számára október 23-a a szabadság, a demokrácia és a nemzeti elkötelezettség ünnepe. "Célunk, hogy ma hitünkkel és tetteinkkel is bizonyítsuk, a nemzeti közép, a demokratikus koalíció kormánya vállalja hagyományait és hű október 23-a eszményeihez" - jelentette ki.

A kormányfő kijelentette: terveik szerint 2006-ban, a forradalom ötvenedik évfordulóján méltó nemzeti emlékművel tiszteleghetünk '56 hősei és áldozatai előtt.

A kitüntetettekről szólva megjegyezte, hogy Méray Tibor, Darvas Iván és Göncz Árpád széles körben ismertek. Kiemelte, hogy Juhász Attila tizennyolc éves fiatalként vett részt a forradalomban. Lucza Bélát említve utalt arra, hogy az egykori csepeli munkást annak idején szovjet katonák megpróbálták kivégezni, de ő életben maradt, a lövések következtében viszont elvesztette mindkét szeme világát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?