Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Beiktatták az új esztergomi érseket

2003.01.11. 12:56
Ünnepélyes keretek között beiktatták tisztségébe Erdő Pétert, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye tavaly decemberben kinevezett új érsekét, Magyarország prímását szombaton, az esztergomi bazilikában.
Erdő Péter
Mádl Ferenc köztársasági elnök köszöntőjében kiemelte, hogy Erdő Péter elődeinek életműve egyszerre jelent mércét, elvárást és támogatást. Kívánom, hogy az európai örökség értékrendje jegyében létrejött demokratikus államrendünkben a vallásszabadság biztosítása, valamint az állam és az egyház szétválasztása mellett bölcsen és szeretettel szolgálja az állam és az egyház kölcsönösen felelős együttműködését, ahogyan az alkotmányunkból, valamint az állam és az egyház közötti megállapodásokból következik - fogalmazott.

Az államfő köszönetet mondott az immár nyugalomba vonult Paskai László bíborosnak, hangsúlyozva: ébren tartó hite és szellemisége, a megőrzött értékek sokak számára nyújtották a megújulás lehetőségét.

A beiktatás során Karl-Josef Rauber apostoli nuncius felolvasta az új érsek latin nyelvű kinevezési okmányát, majd utolsó mondatában magyarul köszöntötte Erdő Pétert. Az ünnepségen jelen volt Medgyessy Péter miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint Boross Péter, Horn Gyula és Orbán Viktor volt kormányfő.

Erdő Péter, az Esztergom-budapesti Főegyházmegye új érseke az ökumenizmus szellemében kívánja végezni főpásztori szolgálatát. Esztergom 82. érseke, Magyarország prímása a beiktatását követő szentmisén beszélt erről. Az esztergom-budapesti érseki szék és annak kiemelkedő történelme fogja megadni a lelkipásztori munka alapelveit - idézte kinevezési okmányából II. János Pál pápa szavait.

Erdő Péter szólt arról is, hogy az Európai Unió bővítésének és az európai öntudat erősödésének folyamata egyben az egyes népek és régiók önbecsülését és egymás iránti tiszteletét is képes erősíteni. Egyre jobban átérezzük, hogy nem egymás ellenében, hanem egymást kiegészítve kell közös hazánkat építenünk - tette hozzá. Megfogalmazása szerint a keresztény örökség nélkül "Európa szíve" hiányozna.