Klaudia
-3 °C
3 °C

Tűzszünetet kért Gyurcsány a katolikusok fejétől

2005.11.25. 14:37
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken délelőtt fogadta Erdő Péter katolikus bíboros prímást. A találkozón elhangzottakról hivatalosan nem adnak tájékoztatást, de az Index információi szerint a kormányfő a kampányban politikai semlegességet kért a legnagyobb magyarországi felekezettől.

Az Index információi szerint a kampány is szóba került Erdő Péter bíboros prímás érsek és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök péntek délelőtti találkozóján. Batiz András kormányszóvivő rendkívül szűkszavú közleményében csupán a találkozó tényét erősítette meg.

Udvarias kérés

A félórás megbeszélésen a kormányfő "rendkívül udvariasan" azt kérte, hogy a papok a választásokig az egyházi ünnepeken (karácsony, húsvét) tartózkodjanak a politikai megnyilvánulásoktól, fogalmazott forrásunk. Erdő Péter az egyházi szószék politikától való távolmaradását alapnak tekintette.

Az egyházak politikai befolyásának ügye nem először merült fel. A választási kampányokban, hol erőteljesen, hol bújtatottan a különféle egyházak is megmerítkeztek. Legutóbb az Európai Parlamenti választás kampányában agitáltak a szószékről a választáson való megjelenés mellett.

Horn is beszólt

Az EP-kampányban megjelenő egyházi bíztatásnál nagyobb port vert fel viszont Horn Gyula 2002-es kijelentése, hogy a katolikus egyház vezetői és a lelkészek sok helyen közvetlenül beleavatkoznak a választási kampányba, és keményen kampányolnak is. Horn szerint mindez sértette a keresztény etikát.

A volt szocialista miniszterelnök szavaira válaszként a Szocialista Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (SZESZ) tagjai ellepték a templomokat, és ott jegyzetelték, illetve magnóra rögzíttették a prédikácókat. Az ombudsman törvénysértőnek nevezte a SZESZ eljárását.