Érden tilos az ingyen újság

2000.07.21. 16:42
Megtiltotta az érdi önkormányzati lap ingyenes terjesztését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert úgy ítélte meg: a hivatal visszaél erőfölényével, amikor ingyen terjeszti a lapot, miközben a versenytárs kiadvány pénzbe kerül. A hatóság a városra emiatt háromszázezer forint pénzbírságot is kiszabott. Az önkormányzat a bíróságnál és az alkotmánybíróságnál támadja meg a határozatot, miután úgy vélik: a versenytanács nem korlátozhatja az önkormányzati jogokat. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára precedens értékűnek tarja a döntést, miután például Veszprémben szinte mindenki az önkormányzat ingyenes lapjából tájékozódik a helyi ügyekről.
Október elseje után nem terjeszthető ingyenesen az érdi önkormányzat tíz éve megjelenő lapja - döntötte el a Gazdasági Versenyhivatal. Lénárd Réka, az eljáró tanács elnöke az Indexnek úgy nyilatkozott: nem általánosságban van probléma az ingyenesen terjesztett kiadványokkal. Szerinte Érden azért élt vissza erőfölényével a polgármesteri hivatal, mert a kötelező tájékoztatáson kívül az Érdi Újság interjúkat, főzési tanácsokat, keresztrejtvényeket is közöl. Márpedig a szintén közéleti témákkal foglalkozó Érdi Tükör képtelen felvenni a versenyt az önkormányzat veszteséges, ám támogatott lapjával, hiszen a Tükör pénzbe kerül.

Erdélyi László, az érdi önkormányzat jegyzője érdeklődésünkre közölte: az önkormányzat bírósághoz és az alkotmánybírósághoz fordul a döntés felülvizsgálata érdekében. Szerinte ugyanis a versenytanács nem illetékes abban, hogy felülbírálja az önkormányzat azon döntését, hogy nem kér pénzt közszolgáltatási és köztájékoztatási feladatokat ellátó lapjáért. A jegyző úgy véli: az önkormányzati törvény jogosítja fel a helyhatóságot lapkiadásra. A helyhatóság döntésének felülvizsgálatára pedig csak a bíróság, illetve az alkotmánybíróság jogosult. Erdélyi szerint a GVH határozata olyan, mintha ő érdi jegyzőként szabálysértési bírságot szabna ki a versenyhivatalra. Legalábbis mind a ketten körülbelül egyformán inkompetensek ezekben az ügyekben. A jegyző nem csodálkozna azon, ha ezek után a magánóvodák és iskolák tisztességtelen piaci magatartás miatt eljárást kezdeményeznének az ingyenes állami iskolák ellen.

Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára az Index kérdésére precedens értékűnek minősítette a GVH döntését. Szerinte ugyanis számos közvélemény-kutatás bizonyítja, hogy a helyi polgárok az önkormányzat kiadványaiból értesülnek a lakóhelyükön történő eseményekről. Igaz, tette hozzá a főtitkár, nem mindenhol van versenytársa az önkormányzati lapnak, mindenesetre a mostani döntés után, bármely helyi lapkiadó hasonló döntésre kérheti a hatóságot, ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat. A versenyhivatal döntésének részletes indoklása egyébként egy hét múlva lesz hozzáférhető.